Interpretacja wyniku, pogubiłam się już

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

Interpretacja wyniku, pogubiłam się już

Nieprzeczytany postautor: Chigi » 06 lis 2017, 22:04

Witam, piszę tutaj w sprawie taty który od jakiegoś czasu zaczął chorować. Ma 61 lat, choruje na nadciśnienie, miastenie od 2 lat a od niedawna wyszła cukrzyca i bezdech senny. Przyjmuje od miesiąca encorton, immuran, a po za tym leki na nadciśnienie.

Tato zrobił sobie badania PSA przed wizytą u urologa, ale zaczęłam się gubić w interpretacji ich czy są złe czy w miarę w porządku. Proszę o pomoc =(


Obrazek

Rozumiem że pisze na wyniku że jest wskazana dalsza diagnostyka ale czy powinnam się martwić?
Chigi
 
Posty: 2
Rejestracja: 06 lis 2017, 21:45
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Interpretacja wyniku, pogubiłam się już

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 07 lis 2017, 01:22

Witaj na forum, Chigi,

Norma PSA dla ludzi rasy białej w wieku 60-70 lat to maksymalnie 4,5 ng/ml, więc wysokość całkowitego PSA nie jest specjalnie niepokojąca. Wolne PSA jest w tak zwanej szarej strefie - niekoniecznie musi być to nowotwór, ale trzeba uważać - badać PSA regularnie (co rok to absolutne minimum, można co 6 miesięcy) oraz chodzić do urologa też przynajmniej razna rok, bo jest pewien niewielki odsetek guzów, które PSA nie wydzielają, a wykrywa je palec urologa.
Czy tata ma jakieś objawy wskazujace np. na przerost lub stan zapalny prostaty? Czy były w jego rodzinie przypadki raka prostaty lub raka piersi/jajników u kobiet?

fPSA /PSA najlepiej badać w laboratorium, gdzie próbka na pewno pójdzie w ciagu 8 godzin do wirówki i chłodni albo bezpośrednio na analizator. Nieodpowiednie przechowywanie i przewożenie może spowodowac szybszy rozpad wolnego PSA i fałszywie niski wynik.

Czyli nie jest źle, ale trzeba się badać regularnie, by nie dokładać stresu. Gdyby urolog wyczuł coś, co mu się nie spodoba, albo gdyby PSA zaczęło rosnąć, trzeba bedzie zrobić biopsję - a najlepiej najpierw dobre MRI prostaty, a potem biopsję na jego podstawie. Niestety MRI przedbiopsyjne nie jest refundowane.

Życzę tacie zdrowia i sił
Iza
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2090
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Interpretacja wyniku, pogubiłam się już

Nieprzeczytany postautor: Chigi » 07 lis 2017, 02:17

Siostra taty miała raka piersi i przeszła operacje jej usunięcia. Jakieś dwa tygodnie temu tato odczuwał ból przy oddawaniu moczu ale trwało do tylko parę godzin.

Dziękuje za tyle ważnych informacji, są niezwykle pomocne :)
Chigi
 
Posty: 2
Rejestracja: 06 lis 2017, 21:45
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Interpretacja wyniku, pogubiłam się już

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 07 lis 2017, 02:33

Przy obciążeniu rodzinnym lepiej się badać co pół roku.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2090
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości