r.1946 PSA 31.5 ng/ml BxGl.? cT? RT +HT

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

r.1946 PSA 31.5 ng/ml BxGl.? cT? RT +HT

Nieprzeczytany postautor: edward1946 » 06 lis 2017, 18:05

Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów tego forum.

Jestem po raku prostaty- zdiagnozowanym w 2010 r i leczonym natychmiast
w Centrum Onkologii w Poznaniu.

Miałem radioterapie 36 naświetleń i hormonoterapie Zoladexem 13,8 przez 3 lata.

Nie było powiększenia prostaty - zawsze miała normalną wielkość orzecha włoskiego.
Nie było dolegliwości żadnej- problem wyszedł przypadkowo- PSA 31,5 ng/ml

Aktualnie po 7 latach stan taki:
1.6.2017 - PSA całkowite: 0,563 ng/ml (norma 0,000-4,000)

Regularnie co pół roku kontrola- kolejna; 1.12.2017


Dlaczego pytam?
Mam problemy z dolnym odcinkiem kręgosłupa- oraz miednicą p[o wypadku- po upadku do kanału
w warsztacie samochodowym. Po prostu- boli.
Smaruje Ketonalem, biorę raz poraz Olfen, Apo Napro- pomaga- jedna tabletka nawet na 3-4 dni do tygodnia daje ulgę.
Korzystam z masaży ręcznych- pomaga.

Ostatnio zetknąłem się z urządzeniem (...) wibracyjnym do masazu - pomasowano mnie chyba z 3 razy po 1/2 godziny- czuje ulgę.

Mam zapytanie czy z tego rodzaju zabiegów mogę korzystać, czy jest to ew. nie wskazane dla mnie.

Druga rzecz, która pomaga mi przy uśmierzeniu bólu jest urządzenie (...) do elektroakupunktury - po zadziałaniu przez krótkie chwile - jak akupunktura - prądem (zasilanie 9 V)- następuje ustępowaniu bólu kręgosłupa.

Proszę o jakieś konkretne wskazania - informacje- czy mogę czy nie powinienem tego używać.
Dziękuje za wsparcie.
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i życzę wszystkim dobrego zdrowia
edward1946
 
Posty: 3
Rejestracja: 06 lis 2017, 17:33
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1946 PSA 31.5 ng/ml BxGl.? cT? RT +HT

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 06 lis 2017, 21:49

Edwardzie, wykropkowalam nazwy aparatuty, bo jak rozumiem, pytasz o rodzaj zabiegu a nie o konkretne urzadzenie, czyz nie?

Jezeli miales uraz kregoslupa i cierpisz obecnie na bole zwiazane z tym urazem, to zamiast uzywac pewnych urzadzen na wlasna reke zglosic sie z problemem do dobrego fizjoterapeuty lub osteopaty.

Bylibysmy wdzieczni za podanie dodatkowych informacji na temat diagnozowania i leczenia Twojego raka prostaty (opis biopsji, wyniki badan obrazowych, etc.).

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6769
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1946 PSA 31.5 ng/ml BxGl.? cT? RT +HT

Nieprzeczytany postautor: edward1946 » 06 lis 2017, 22:18

No właśnie, chodzi o urządzenie:
1. Aparat Masujący: (...) wibracyjny - ale bez pola magnetycznego.
2. Elektro akupunkter (...) - wytwarzający impulsy elektryczne - podobnie jak igła akupunktury.

Ostatnio porobiłem zdjecia RTG i w niedługim czasie z swoja dolegliwością idę do neurologa.
Ale mnie chodzi o to czy tego rodzaju zabiegi, albo elektroakupunktury albo masażu wibracyjnego, mogą mi zaszkodzić.

Z tytułu samej prostaty nie mam żadnych dolegliwości- nigdy nie miałem - ale w wyniku biopsji w 2010 r - znaleziono komórki rakowe i dla tego była radioterapia i hormonoterapia- wynik PSA aktualny- potwierdza- że nic tam się nie dzieje.
Chodzi mi tylko o autorytatywną wypowiedź- czy takie zabiegi jak wyżej piszę mogą mi zaszkodzić czy nie ..
Dziękuję za zainteresowanie się moim tematem
Pozdrawiam serdecznie
edward1946
 
Posty: 3
Rejestracja: 06 lis 2017, 17:33
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1946 PSA 31.5 ng/ml BxGl.? cT? RT +HT

Nieprzeczytany postautor: dowalki » 06 lis 2017, 22:39

ad 1. ten producent w instrukcji obsługi materaca wibracyjnego (mam inny model) podaje: W trakcie prowadzenia badań nad materacem, zauważyliśmy różne reakcje na masaż wibracyjny. Przyczynami wystąpienia tych różnic pod wpływem działania tego samego bodźca, mogły być zarówno zróżnicowana wrażliwość nerwowa, stopień sprawności motorycznej czy też stan emocjonalny osoby badanej w trakcie wykonywania pomiaru.Dlatego w przypadku wątpliwości co do własnego stanu zdrowia, przed przystąpieniem do zabiegów masażu leczniczego, bezwzględnie zaleca się konsultację z lekarzem. Przeciwwskazaniami do stosowania masażu Materacem *** są: aktywny proces nowotworowy ...

Czyli wypadałoby się zapytać LEKARZA, czy masz AKTYWNY PROCES NOWOTWOROWY. Jeśli tego nie zrobisz, stosujesz masaż wibracyjny na WŁASNĄ odpowiedzialność. My Ci tu na Twoje wątpliwości nie odpowiemy...
dowalki ur. 1951 mój wątek

XII 2010 - PSA 0,44; I 2013 - PSA 1,34; XI 2013 - PSA 1,88; III 2014 - PSA 2,53; V 2014 - PSA 2,51; VII 2014 - PSA 3,05; X 2014 - PSA 3,37
XI 2014 - biopsja prostaty (ujemna, BPH)
II 2015 - PSA 5,03; VII 2015 - PCA3 193 (high); VIII 2015 - PSA 6,99; X 2015 - PSA 10,17
X 2015 - MR zmiany prawy płat - PIRADS 5; XI 2015 - biopsja prostaty (celowana) rak prawy płat Gleason 6 (3+3) 50%; RTG płuc OK, scyntygrafia OK, TK OK
XII 2015 - rozpoczęto przyjmowanie Bi.Bran 1000 i B17; PSA 9,27; I 2016 - PSA 9,07; III 2016 - PSA 8,66
I 2016 - karta DILO
31 III 2016 - RP w CO Bydgoszcz
Badanie histopatologiczne po RP: węzły chłonne (7 szt.) - czyste (pN0), gruczoł krokowy - Adenocarcinoma acinare prostatea, Gl 3+4=7 (pT2cN0) (Grade group 2; WHO 2016), pęcherzyki nasienne - czyste, marginesy (-).
V 2016 - PSA < 0,003; VI 2016 - PSA < 0,003; IX 2016 - PSA < 0,003; XII 2016 - PSA < 0,003
III 2017 - PSA < 0,003; IX 2017 - PSA < 0,003
dowalki
 
Posty: 157
Rejestracja: 31 sty 2016, 23:12
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1946 PSA 31.5 ng/ml BxGl.? cT? RT +HT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 07 lis 2017, 00:58

Co do materaca nie wiem, autorytarnie się nie wypowiem, ale mój tata (sytuacja w stopce) sprzętu do elektroakupunktury (jednego tej samej firmy i innego niewiadomego mi pochodzenia) używał przed chorobą i używa obecnie na obszarze pleców włącznie z ich częścią nieszlachetną. Na własne ryzyko.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2100
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1946 PSA 31.5 ng/ml BxGl.? cT? RT +HT

Nieprzeczytany postautor: edward1946 » 07 lis 2017, 17:33

Serdecznie dziękuje za wypowiedzi w temacie zadanym- wycofam się z tego wszystkiego aby nie mieć pretensji do siebie..
Wszystkim życzę zdrowia wybornego..
Pozdrawiam serdecznie :)
edward1946
 
Posty: 3
Rejestracja: 06 lis 2017, 17:33
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości

logo zenbox