Prośba o radę- wskazówki

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

Prośba o radę- wskazówki

Nieprzeczytany postautor: walenty » 17 paź 2017, 19:15

O ile można chciałem zapytać w takiej sprawie.

Moja wnuczka, 23 lata, ma w opisie tomografii komputerowej głowy napisane, cyt. torbiel wielkosci 10 mm na szyszynce.
Pobolewanie głowy skłoniło ją do pójścia do neurologa skąd dostała skierowanie. Na chwilę obecną tej p. Doktor nie ma i może nie być dłuższy czas.

Prosiłbym o jakieś wyjaśnienia - wskazówki, do kogo się udać, jakiego specjalisty (neurolog, neurochirurg), dobry spec., i jaki ośrodek?
Może ktoś z Państwa coś podpowie, za co byłbym bardzo wdzięczny, czy sprawa wymaga pilnego działania?
Zmartwiony dziadek Walenty
ur.01.1946 r.; leczony od 2001 r. systematyucznie w poradni urol. z PSA wyjsciowym 2,5 ng/ml.2011.05;-PSA-5,47 ng/ml.Biobsja15.05.2011. -wynik adenocarcinoma prostate:Gleason (3+3) Fragmenty stercza.-materiał skąpy.15.06.2011 RP załonowa bad.histopat.Gleason 5 (3+2) Guz nacieka torebkę gruczołu.20.07.2011 PSA-0,04 2011.09.--0,002 2012.08. 0,020 2013.01.---0,050 2013.06.---0,075 rozpoczecie Finasterydu - Finamef 5 mg x1 dziennie. 2013.10.--PSA-0.020
2014.03.--0,030 2015.10.--0,041 koniec finasrerydu. 2016.01.--0,105 2016.03. 0,158 2016.06.--0,197 2016-06-30 0,203
2016-08-17----0,202. 2016-09-29.----0,257 ng/ml 2016-10-20------0,254 ng/ml 15-11-2016---0,278 ng/ml 23-12-2016 0,262 ng/ml 20-01-2017---0,288 02-02-2017---0,268 ng/ml RT 66 Gy 33-sesje od 06-02 do 23-03-2017 21-04-2017
PSA 0,081 6-06-2017--PSA 0,037 ng/ml 11-07-2017 0,025 ng/ml 23-08-2017 0,027 ng/ml 21-09-2017 0,021ng/ml 2017-11-16---0,009 ng/ml
walenty
 
Posty: 67
Rejestracja: 31 sty 2016, 19:41
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Prośba o radę- wskazówki

Nieprzeczytany postautor: kangur__2007 » 18 paź 2017, 07:01

Do neurologa, jak najszybciej, z wynikami tomografii w ręku. nie czekając na darmową wizytę (to nie są okoliczności do oszczędzania)
Nie wiem, czy ktoś z kolegów jest ci w stanie doradzić ośrodek neurologiczny dla wnuczki, tu jest forum pacjentów z rakiem prostaty.
KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2aN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (wtedy – poniżej progu czułości analitycznej 0,04, teraz – poniżej progu cvzułości analitycznej 0,01)

5/XI/2017- W DZIESIĘĆ LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(poniżej progu czułości analitycznej 0,01 - moje laboratorium kupiło sobie jakieś sześć lat temu czulszy analizator niż mieli przedtem,kiedy 'nieoznaczalne' znaczyło <0,04)
Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72041707,,Prostata_australijska.html?v=2
Awatar użytkownika
kangur__2007
 
Posty: 2195
Rejestracja: 27 wrz 2008, 14:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Prośba o radę- wskazówki

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 18 paź 2017, 08:30

Walenty,

Ponizej znajdziesz link do artykulu na temat torbieli na szyszynce:

Torbiel szyszynki – objawy, rozpoznanie i leczenie torbieli na szyszynce
http://wylecz.to/pl/choroby/neurologia- ... popupClose
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6758
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Prośba o radę- wskazówki

Nieprzeczytany postautor: walenty » 18 paź 2017, 18:23

kangur, zosia bluszcz dzięki za podpowiedzi :)
Wnuczka dzisiaj była u neurologa, dostała skierowanie na RM.Po rozmowie z lekarzem jesteśmy wszyscy trochę uspokojeni.
Zosia możesz ten mój cały wpis wyciać ja więcej w tym wątku nie będę pisał.
Pozdrawiam Walenty
ur.01.1946 r.; leczony od 2001 r. systematyucznie w poradni urol. z PSA wyjsciowym 2,5 ng/ml.2011.05;-PSA-5,47 ng/ml.Biobsja15.05.2011. -wynik adenocarcinoma prostate:Gleason (3+3) Fragmenty stercza.-materiał skąpy.15.06.2011 RP załonowa bad.histopat.Gleason 5 (3+2) Guz nacieka torebkę gruczołu.20.07.2011 PSA-0,04 2011.09.--0,002 2012.08. 0,020 2013.01.---0,050 2013.06.---0,075 rozpoczecie Finasterydu - Finamef 5 mg x1 dziennie. 2013.10.--PSA-0.020
2014.03.--0,030 2015.10.--0,041 koniec finasrerydu. 2016.01.--0,105 2016.03. 0,158 2016.06.--0,197 2016-06-30 0,203
2016-08-17----0,202. 2016-09-29.----0,257 ng/ml 2016-10-20------0,254 ng/ml 15-11-2016---0,278 ng/ml 23-12-2016 0,262 ng/ml 20-01-2017---0,288 02-02-2017---0,268 ng/ml RT 66 Gy 33-sesje od 06-02 do 23-03-2017 21-04-2017
PSA 0,081 6-06-2017--PSA 0,037 ng/ml 11-07-2017 0,025 ng/ml 23-08-2017 0,027 ng/ml 21-09-2017 0,021ng/ml 2017-11-16---0,009 ng/ml
walenty
 
Posty: 67
Rejestracja: 31 sty 2016, 19:41
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Prośba o radę- wskazówki

Nieprzeczytany postautor: pja2016 » 20 paź 2017, 07:44

Walenty, pisałem, ale post gdzieś wcięło. W temacie zmian w mózgowiu i ich diagnostyki mam trochę doświadczeń własnych. Przede wszystkim sprawdźcie, czy skierowanie zostało wystawione na MRI mózgu z kontrastem. Jeżeli nie, cofnijcie się do lekarza, bo bez tego elementu, badanie pozbawione jest sensu. Po drugie proszę zrobić badanie w miejscu, gdzie mają urządzenie 3T i tuż obok duży oddział neurochirurgiczny. U mnie w mniejszym mieście lekarz - radiolog nie zauważył 1,6 cm zmiany w płacie czołowym. Poza tym jeżeli opisujący ma rzadko do czynienia z tego typu opisami, to z różnicowaniem zmian może być kiepsko. Po trzecie proszę poszukać dobrego neurochirurga (prężne ośrodki to m.in Szpital kliniczny w Lublinie i Wojskowy w Bydgoszczy) i skonsultować zmianę choćby prywatne, już z wynikami MRI z dobrym operatorem. Neurolog, nic mu nie ujmując, niewiele wniesie.
Tata lat 67 (1950r).
20.03.2017 PSA 15.073
26.05.2017 biopsja z wynikiem GS 4+5, utkanie nowotworu stanowi 50-80-100% objętości wycinków
01.06.2017 RTG kl.piersiowej - czyste
01.06.2017 MRI miednicy małej: Gruczoł krokowy o wym. 40x32x49 mm, o niejednorodnej strukturze, W części bocznej lewej strefy obwodowej widoczne ognisko hipointensywne w obrazach T2-zależnych o wym. 26x13 mm, z cechami restrykcji dyfuzji odpowiadające zmianie rozrostowej. Pęcherzyki nasienne po stronie lewej odcinkowo o obniżonym sygnale z możliwością nacieku. Poza tym płaszczyzny tłuszczowe zachowane prawidłowo. Pęcherz moczowy o gładkich obrysach, modelowany od dołu przez prostatę.W kości krzyżowej po stronie lewej ognisko o śr. ok 7 mm o podwyższonym sygnale w obrazowaniu dyfuzyjnym - możliwość meta. Obecności powiększonych węzłów chłonnych i patologicznych zbiorników płynu w miednicy nie wykazano., Poza tym struktury kostne w badanym zakresie bez zmian o charakterze meta. Dwóch innych radiologów po obejrzeniu stwierdziło, że zmiana podejrzana o meta w kości krzyżowej nie wzmacnia się po podaniu kontrastu i jest podobna do zmian zwyrodnieniowych w kośćcu pacjenta, co nie pozwala jednoznacznie potwierdzić lub wykluczyć meta.
07.06.2017 Scyntygrafia -czysta. Kwalifikacja na LPR (Szpital Jurasza w Bydgoszczy)
24.06.2017 start Bicalutamide Accord 50mg 1x1
24.06.2017 Diphereline SR 11,25mg
07.07.2017 PSA 7,796
31.07.2017 LPR (Szpital Jurasza w Bydgoszczy) Gl.4+5 pT3bN0LV1Pn1R0
10.08.2017 stop Bicalutamide Accord 50mg 1x1
10.08.2017 PSA 0.00 Testosteron 10,62
26.09.2017 Diphereline SR 11,25mg
pja2016
 
Posty: 44
Rejestracja: 01 cze 2017, 08:23
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Prośba o radę- wskazówki

Nieprzeczytany postautor: walenty » 20 paź 2017, 18:51

Do pja 2016
Serdeczne dzięki za udzielone informacje, każda rada sie przyda.
Pozdrawiam Walenty
ur.01.1946 r.; leczony od 2001 r. systematyucznie w poradni urol. z PSA wyjsciowym 2,5 ng/ml.2011.05;-PSA-5,47 ng/ml.Biobsja15.05.2011. -wynik adenocarcinoma prostate:Gleason (3+3) Fragmenty stercza.-materiał skąpy.15.06.2011 RP załonowa bad.histopat.Gleason 5 (3+2) Guz nacieka torebkę gruczołu.20.07.2011 PSA-0,04 2011.09.--0,002 2012.08. 0,020 2013.01.---0,050 2013.06.---0,075 rozpoczecie Finasterydu - Finamef 5 mg x1 dziennie. 2013.10.--PSA-0.020
2014.03.--0,030 2015.10.--0,041 koniec finasrerydu. 2016.01.--0,105 2016.03. 0,158 2016.06.--0,197 2016-06-30 0,203
2016-08-17----0,202. 2016-09-29.----0,257 ng/ml 2016-10-20------0,254 ng/ml 15-11-2016---0,278 ng/ml 23-12-2016 0,262 ng/ml 20-01-2017---0,288 02-02-2017---0,268 ng/ml RT 66 Gy 33-sesje od 06-02 do 23-03-2017 21-04-2017
PSA 0,081 6-06-2017--PSA 0,037 ng/ml 11-07-2017 0,025 ng/ml 23-08-2017 0,027 ng/ml 21-09-2017 0,021ng/ml 2017-11-16---0,009 ng/ml
walenty
 
Posty: 67
Rejestracja: 31 sty 2016, 19:41
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości