DRE

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

DRE

Nieprzeczytany postautor: AAA » 05 lip 2017, 17:03

Prosze o informacje czy przy wyniku DRE+++ ilosc "plusów" ma jakiekolwiek znaczenie? (czy zwyczajnie znaczy tyle co DRE+ wynik dodatni)
AAA
 
Posty: 3
Rejestracja: 05 lip 2017, 16:59
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Badanie per rectum

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 05 lip 2017, 18:42

Witaj na forum, AAA,

Pewnie ma - bywają takie zapisy np. w przypadkach, kiedy urolog wyraźnie wyczuwa guza, którego nie można przypisać łagodnemu przerostowi prostaty. Wskazanie do intensywnych badań - najlepiej by było jeszcze przed biopsją zrobić MRI (idealnie - multiparametryczne, trzyteslowym aparatem), bo krwiaki i blizny po biopsji zaburzą obraz prostaty i otaczających tkanek.
Badać trzeba niezależnie od wysokości PSA, bo jakieś 3-5% guzów PSA nie produkuje, a są mocno złośliwe.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2096
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Opis Per Rectum

Nieprzeczytany postautor: AAA » 07 sie 2017, 13:47

Prosze o opinie:

"prostata gładka, owalna, bezbolesna, powiekszona, twarda"

czy nasuwają sie Wam jakieś spostrzezenia?
AAA
 
Posty: 3
Rejestracja: 05 lip 2017, 16:59
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Opis Per Rectum

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 07 sie 2017, 14:36

AAA,

Po pierwsze, pisz w jednym wątku.

Po drugie, napisz dokladnie o co chodzi -
piszesz o swojej prostacie? cudzej?
Ile pacjent ma lat?
Jakie ma objawy?
Jaki jest poziom PSA?
Czy pacjent zostal skierowany na biopsje?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6767
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: DRE

Nieprzeczytany postautor: AAA » 07 sie 2017, 18:20

Biopsja w planowanym terminie nie mogła sie odbyc ze wzgledu na słaby wskaźnik krzepliwości krwi.

Per rectum wykonane przez dwóch niezależnych lekarzy, którzy po wykonaniu badania uspokajali, że stan prostaty nie jest jeszcze tragiczny (opis w poście wyżej).
Jeden stwierdził wrecz że nie wierzy w tak wysoki wynik PSA.

Oprócz tego żadnych objawów mikcyjnych w dzień i w nocy.

Oczywiście biopsja w zasadzie tylko dla potwierdzenia przypuszczenia ze wzgledu na wysokie PSA >100.


Bardziej interesuje mnie odpowiedź na pytanie czy zaawansowany rak stercza może nie byc wyczuwalny podczas badania per rectum i czy wzrost masy guza jest procesem stałym, co w konsekwencji musi dawac problemy mikcyjne oraz byc wyczuwalne palpacyjnie.
AAA
 
Posty: 3
Rejestracja: 05 lip 2017, 16:59
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: DRE

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 07 sie 2017, 22:28


Bardziej interesuje mnie odpowiedź na pytanie czy zaawansowany rak stercza może nie byc wyczuwalny podczas badania per rectum i czy wzrost masy guza jest procesem stałym, co w konsekwencji musi dawac problemy mikcyjne oraz byc wyczuwalne palpacyjnie.



Sorry, nie bardzo rozumiem, piszesz prace naukową na temat DRE?

Przy PSA >100 ng/ml, obecnosc rak prostaty wynosi praktycznie 100%. Malo tego, rak jest najprawdopodobniej rozsiany do kosci.

Gdzie ci zacni specjalisci praktykują i dlaczego do tej pory nie powtorzono badania PSA w laboratorium, ktore podaje pelną wartosc PSA?
To >100 ng/ml moze = i 110 ng/ml jak i 1000 ng/ml...

Czym spowodowana jest slaba krzepliwosc krwi - pacjent bierze jakies leki zmniejszajace jej krzepliwosc?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6767
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: DRE

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 08 sie 2017, 00:54

Bardziej interesuje mnie odpowiedź na pytanie czy [1] zaawansowany rak stercza może nie byc wyczuwalny podczas badania per rectum i [2] czy wzrost masy guza jest procesem stałym, co w konsekwencji [2a] musi dawac problemy mikcyjne oraz byc wyczuwalne palpacyjnie.


Ad [1] Zwykle bywa - ale jeżeli zajmuje całą prostatę, może być trudny do odróżnienia od powiększenia na skutek BPH;

Ad [2] Może być, ale nie musi - zależy to od podjętego leczenia, od reakcji układu odpornościowego, od kierunku inwazji, który wybierze nowotwór.
Ad [2a] Jeśli będzie naciekać w stronę pęcherza lub uciskać cewkę, problemy z oddawaniem moczu prawdopodobnie wystąpią.

Nie da się użyć słów "musi" - ten nowotwór potrafi zaskakiwać. Zawsze jest te kilka procent odchyłków od standardowego przebiegu - i w pozytywną, i w negatywną stronę.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2096
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości

logo zenbox