r.1956 PSA 5.6ng/ml BxGl.3+3cT? LPR Gl.3+4pT2cNxLV1R0

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

r.1956 PSA 5.6ng/ml BxGl.3+3cT? LPR Gl.3+4pT2cNxLV1R0

Nieprzeczytany postautor: Ewww » 02 sie 2017, 08:08

Witam Wszystkich,

Mam pytanie dotyczące badań krwi, standardowo zgodnie z zaleceniami lekarza kontrolujemy PSA. Teraz w związku z kolejnym chcielibyśmy zrobić inne, które są ważne i dotyczą utrzymania organizmu w dobrej formie po operacji i tutaj moje pytanie, czy możecie doradzić jakie badania krwi powinniśmy zrobić?

Dziękuję, że od dwóch lat mogę wczytywać się w Wasze rady!

Pozdrawiam
Ewa
Ewww
 
Posty: 4
Rejestracja: 21 lip 2015, 19:20
Blog: Wyświetl blog (1)

r.1956 PSA 5.6ng/ml BxGl.3+3cT? LPR Gl.3+4pT2cNxLV1R0

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 02 sie 2017, 08:30

Ewww pisze:Mam pytanie dotyczące badań krwi, standardowo zgodnie z zaleceniami lekarza kontrolujemy PSA.
Teraz w związku z kolejnym chcielibyśmy zrobić inne, które są ważne i dotyczą utrzymania organizmu w dobrej formie po operacji i tutaj moje pytanie, czy możecie doradzić jakie badania krwi powinniśmy zrobić?



Witaj na forum, Ewww,

Skoro juz zdecydowalas sie cos napisac, to byloby dobrze gdybys zapoznala nas z historia diagnozowania i leczenia choroby męza? ojca? dziadka?

Zero informacji nie pomaga w udzielaniu odpowiedzi.

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6769
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Badania pooperacyjne

Nieprzeczytany postautor: Ewww » 02 sie 2017, 09:31

Zosiu,

Nie ma problemu, postaram się napisać wieczorem.

Pozdr
Ewww
 
Posty: 4
Rejestracja: 21 lip 2015, 19:20
Blog: Wyświetl blog (1)

r.1956 PSA 5.6ng/ml BxGl.3+3cT? LPR Gl.3+4pT2cNxLV1R0

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 02 sie 2017, 14:02

I gdybyś mogła napisać, czy sa jakies współistniejące choroby - to pomoże zrobić liste badań.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2100
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1956 PSA 5.6ng/ml BxGl.3+3cT? LPR Gl.3+4pT2cNxLV1R0

Nieprzeczytany postautor: Ewww » 02 sie 2017, 19:03

Witam ponownie,

Opis:
rocznik 1956
PSA wyjściowe 5,630 ng/ml (całkowite), 0,399 ng/ml (wolne)

BIOPSJA
15.07.20115
Bad. histopat.
Adenocarcinoma prostatae Gleason 6 (3+3)

10.02.2016
LPR
Gleason 7 (3+4)
pT2cNx.LV1R0


PSA
04.03.16 - 0,043 ng/ml
22.03.16 - 0,009 ng/ml
17.06.16 - 0,004 ng/ml
15.11.16 - 0,004 ng/ml
28.03.17 - 0,006 ng/ml

Teraz będzie kolejne badanie, bardzo się martwię.
Proszę o opinie i doradztwo jakie dodatkowe badania możemy wykonać. Innych dolegliwości oprócz ogólnego zmęczenia nie ma.
Ewww
 
Posty: 4
Rejestracja: 21 lip 2015, 19:20
Blog: Wyświetl blog (1)

r.1956 PSA 5.6ng/ml BxGl.3+3cT? LPR Gl.3+4pT2cNxLV1R0

Nieprzeczytany postautor: Mac » 02 sie 2017, 19:35

Ewww, nie masz się czym martwić. Wyniki są naprawdę bardzo dobre. Sam chciałbym mieć takie :) Dlatego spokojnie robić PSA i nie męczyć chorego żadnymi dodatkowymi badaniami.
Pozdrawiam Maciek
Rocznik 1961

Historia badań PSA: 05.2009 - PSA 2,364 / 10.2010 - PSA 2,53 / 01.2013 - PSA 3,16 / 11.2013 - PSA 4,71 / 04.2014 - PSA 3,81 f/t 0.12 / 06. 2014 levoxa / 07.2014 - 3,82 / 11.2014 - PSA 4,23 f/t 0,11 / 03.2015 - PSA 4,62 / 04.2015 - PSA 4,09 /
Badania dodatkowe: DRE (12.2013): DRE+ wyczuwalny guzek ok. 8 mm, TRUS (02.2014): OK, Biopsja (02.2014): brak utkania nowotworowego (6 rdzeni), MRI (12.2014) gruczoł krokowy 38×32×38 (24ml) o zachowanej budowie strefowej, strefy przejściowe gruczolakowato przebudowane, nie uwidoczniono w badaniu MR typowej zmiany w kierunku CaP itp. (aparat 3 teslowy, 32 kanały - badanie przed i po kontraście z badaniem dynamicznym i dyfuzją), Test PCA3 (12.2014): Score 87 (very high), Biopsja saturacyjna (02.2015): Adenocarcinoma tubulare G1, Gleason 7(3+4) w jednym wycinku /apex strona prawa/, PIN 1 w jednym wycinku, ASAP w jednym wycinku (20 rdzeni).

RP (05.05.2015) (metodą otwartą) w MSS w Warszawie
Badanie histopatologiczne: Rodzaj materiału (węzły chłonne zasłonowe, prostata, powięź Denovillersa), Rozpoznanie: Fragmenty tkanki tłuszczowej z drobnym węzłem chłonnym bez zmian nowotworowych, Fragmenty tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych, Gruczoł krokowy 2,5×4,0×3,0 Adenocarcinoma prostatae w skali Gleasona 7 (3+4); rak nacieka wierzchołek stercza po obu stronach, oba płaty stercza (przekroje 1-5) oraz podstawę stercza po stronie prawej; utkanie nie nacieka torebki stercza; we wszystkich wycinkach margines chirurgiczny jest bez zmian nowotworowych, Fragment tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych.
Powikłania: po RP - zatorowość płucna, trzymanie moczu po 3 tygodniach od wyjęcia cewnika - bez problemów, oddawanie moczu bez większych problemów po 3 miesiącach od RP, potencja? coś się zaczyna ruszać :).

PSA po RP: 05.08.2015 - 0,003 / 04.11.2015 - 0,008 / 05.02.2016 - 0,007 / 05.05.2016 - 0,017 / 25.08.2016 - 0,012 / 9.11.2016 - 0,011 / 6.02.2017 - poniżej 0,003 / 5.05.2017 - 0,021 / 4.08.2017 - 0,018 / 6.11.2017 - 0,013
Mac
 
Posty: 214
Rejestracja: 14 kwie 2015, 22:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1956 PSA 5.6ng/ml BxGl.3+3cT? LPR Gl.3+4pT2cNxLV1R0

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 02 sie 2017, 22:18

Co do badań w kierunku raka prostaty - poza badaniem PSA co 3 miesiace nic na razie nie należy - i technicznie się nie da przy takim PSA - robić.

Jeśli chodzi o ogólne zmęczenie:

- czy pacjent się dobrze wysypia?
- czy regularnie się rusza na świeżym powietrzu?
- czy jest poddany ciągłemu stresowi i czy umie sobie z nim radzić?
- jaka jest morfologia, zwłaszcza hemoglobina i czerwone ciałka?
- czy ciśnienie krwi i EKG sa prawidłowe?
- czy nie ma objawów stanu zapalnego (limfocyty/białe ciałka, CRP lub OB)?
- czy dieta jest względnie prawidłowa - urozmaicona, z dużą ilością ziaren i warzyw, niewielą iloscią cukru, tłuszczów, nabiału i produktów wysokoprzetworzonych?
- jaki jest poziom cukru we krwi - najlepiej zbadać kilkakrotnie, jeśli wartości będa podejrzane, to zrobić hemoglobinę glikolowaną i krzywą cukrową i szukac diabetologa - wcześnie uchwycona cukrzyca daje się wyregulować dietą; zmęczenie może być objawem narastającej insulinooporności
- jak wygląda panel cholesterolowy?
- jak pracują wątroba (ASPAT i ALAT) i nerki (kreatynina)?
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2100
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1956 PSA 5.6ng/ml BxGl.3+3cT? LPR Gl.3+4pT2cNxLV1R0

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 03 sie 2017, 08:53

dołączyłbym badanie B12, żelazo i elektrolity.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1523
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1956 PSA 5.6ng/ml BxGl.3+3cT? LPR Gl.3+4pT2cNxLV1R0

Nieprzeczytany postautor: Ewww » 07 sie 2017, 09:56

Dziękuję za odpowiedzi,
Patrząc na poprzednie wyniki badań, faktycznie glukoza, potas i cholesterol powyżej normy.
A poziom witaminy D myślicie, że też powinniśmy zbadać??

Pozdrawiam
Ewa
Ewww
 
Posty: 4
Rejestracja: 21 lip 2015, 19:20
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: r.1956 PSA 5.6ng/ml BxGl.3+3cT? LPR Gl.3+4pT2cNxLV1R0

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 07 sie 2017, 11:18

Ewa,

Mysle, ze zamiast kombinowac na wasną ręke, mąż powinien udac sie na ogolny przegląd do lekarza rodzinnego.
Ten powinien dac pacjentowi skierowanie na standardowy zestaw badan, ktore kazdy powinien zrobic raz do roku, w ramach check up + witamina D + badania zasugerowane wywiadem (historia rodzinna, choroby, operacje, tryb zycia, aktualne objawy) + badanie na krew utajoną (czy maz mial robiona kiedykolwiek kolonoskopie?). U nas, wiekszosc GPs ogląda rowniez calego czlowieka pod kątem pieprzykow i innych zmian skornych - w Polsce nalezy z tym udac sie do dobrego dermatologa.

pzdr
zosia


PS
Czy w celach edukacyjnych moglabys wkleic jako załącznik:
a/ opis biopsji
b/ histopatologie pooperacyjną

Z gory dziękuję,
z.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6769
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Aisza, gracze, Graja, Jarek Sop, otek, SYLWIA1980, szandor, walenty i 75 gości

logo zenbox