Dziadek Aleksandry_26

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

Dziadek Aleksandry_26

Nieprzeczytany postautor: wlobo135 » 06 gru 2016, 21:44

aleksandra_26 pisze: Dzień dobry Panie Włodku,

dziadek w kwietniu (2016) skończył radioterapię radykalną prostaty.

We wrześniu miał krwotok z odbytu, byliśmy na chirurgii, lekarz stwierdził odczyn popromienny.
Dziadek zgłosił to przy badaniu kontrolnym na onkologii, gdzie zalecono kolonoskopie.

Dziadek zrobil badanie na krew utajoną, wyszły trzy plusy...
Spotkaliśmy się z życzliwą lekarką, która poleciła nam najpierw zrobić rektoskopie - dziadek ma to badanie za tydzień.
Lekarka odradzała nam kolonoskopie - dziadek ma uchyłki, a podobno wtedy dochodzi często do perforacji jelita, co może wiązać się z poważnymi powikłaniami, operacją i śmiercią, lekarka ta polecila najpierw rektoskopie i zrobienie markerów na raka jelita grubego i zapewniala, ze w 99% są to powiklania po radioterapii.

Dzisiaj znowu byl inny chirurg i polecil zrobic jednak te kolonoskopie.
Mamy metlik juz w glowie, moze powinnismy sie udac jeszcze na konsultacje do onkologa?
Czytałam, że też masz podobny problem. Proszę o rady. Pozdrawiam,
Ola




Witaj na forum.
Zgodnie z nowym regulaminem odpowiedzi na tematy medyczne udzielamy na forum dlatego na Twoje PW odpowiadam tutaj.

Generalnie różnica między rektoskopią a kolonoskopią polega na tym jaki odcinek jelita grubego jest badany.
W kolonoskopii bada się całe jelito grube a w rektoskopii tylko kanał odbytu.
Mimo że moje badanie nazywało się kolonoskopią i zostało wykonane w szpitalu w pełnej sedacji, został zbadany tylko końcowy odcinek jelita grubego i odbytu.
Chyba na wyborze metody zaważyły względy finansowe. Lekarz zarabia znacznie więcej na kolonoskopii niż na rektoskopii.
Wydaje mi się że w przypadku pacjenta krwawiącego z odbytu krótki czas po radioterapii, wystarczającym badaniem jest rektoskopia.
Pozdrawiam
Włodek
Motto: Zanim potępisz staraj się zrozumieć.
Ur. 1941 VI/09 PSA5,3 X/09 PSA9,7 Biopsja Gl 9(5+4) Scany: wszystko czyste 30/XI/09 prostatektomia radykalna z usunieciem wiązki nerwowo-naczyniowej. Gleason 10 pT3aN0M0 21/I/10 PSA 0,7 4/III/10 PSA 0,77. 26/III/10 PSA 1.0 Doubling time 4,5 mca. V/10 hormony (Zoladex) i radioterapia 66Gy. VIII/10 PSA 0,04 X/10 PSA 0.03 XII/10 PSA 0,03 testosteron 23ng/dL(0,8nml/L) II/11 PSA<0,05/<0,03 IV/11 PSA<0,05 testosteron<0,5nmol/L(<14ng/dL) Przerwa w hormonoterapii :) VII/11 PSA 0,001 Testosteron 1,03/30 IX/11 PSA<0.05, Testosteron3.8/112, 11/2011 PSA 0,04 testosteron 7,1/208 1/2012 PSA 0,1 2/2012 PSA 0,18Obrazekpowrót do HT 4/2012 PSA 0,03. 5/2012 PSA<0.03 7/2012 PSA 0,03 9/2012PSA 0,01 11/2012 PSA <0,03 1/2013 PSA <0,03 3/2013PSA <0,03 testosteron <23/0,8 Ponowne przerwanie HT 6/2013 PSA <0,003 testosteron<2,6 ng/dl 10/2013 PSA <0,03 testosteron 17,6 ng/dl. 2/2014 PSA<0.03 testosteron 138 7/2014 PSA-0,62, 8/2014 PSA-1,85 10/2014 PSA-7,9 11/2014 PSA-7,57PET/CT zajęte cztery węzły chłonne w miednicy, skierowanie na RT (SBRT) powrót do HT(3 miesiące) 2/2015 PSA-3,43 4/2015 PSA-0,72 7/2015 PSA-0,72 testosteron 40/1,3 10/2015 PSA-1,2 testosteron 168/5,8 12/2015 PSA-0,78 3/2016 PSA-0,71 6/2016 PSA-0,34 9/2016 PSA-0,16 12/2016 PSA-0,22 3/2017 PSA-0,547/2017 PSA-1,7

Wykres obrazujący przebieg leczenia. http://www.fotosik.pl/zdjecie/4c0bd44ca8968802
Awatar użytkownika
wlobo135
Administrator senior
 
Posty: 4019
Rejestracja: 18 mar 2010, 08:34
Lokalizacja: Sydney
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Dziadek Aleksandry_26

Nieprzeczytany postautor: dowalki » 06 gru 2016, 22:02

W rzeczy samej, należy się posuwać w głąb stopniowo. Najpierw zwykle bada się wzrokowo otwór odbytu, potem palcem ujście odbytu (w poszukiwaniu krwawiących hemoroidów), następnie lekarz wykonuje rektoskopię (aby stwierdzić, czy krwawienie nie pochodzi z odbytnicy), a jeśli i to badanie nie pokaże źródła krwawienia, wtedy już trzeba wykonać kolonoskopię. Koszty to jedna sprawa, obciążenie dla pacjenta to druga sprawa.
Wiem jak jest, bo w ten sposób lekarz szukał u mnie skąd się bierze krew, i w końcu znalazł raka jelita grubego.

Oczywiście można jechać po bandzie i zacząć od kolonoskopii. Ale do kolonoskopii polecałbym znieczulenie. To jest raczej bolesne badanie.
dowalki ur. 1951 mój wątek

XII 2010 - PSA 0,44; I 2013 - PSA 1,34; XI 2013 - PSA 1,88; III 2014 - PSA 2,53; V 2014 - PSA 2,51; VII 2014 - PSA 3,05; X 2014 - PSA 3,37
XI 2014 - biopsja prostaty (ujemna, BPH)
II 2015 - PSA 5,03; VII 2015 - PCA3 193 (high); VIII 2015 - PSA 6,99; X 2015 - PSA 10,17
X 2015 - MR zmiany prawy płat - PIRADS 5; XI 2015 - biopsja prostaty (celowana) rak prawy płat Gleason 6 (3+3) 50%; RTG płuc OK, scyntygrafia OK, TK OK
XII 2015 - rozpoczęto przyjmowanie Bi.Bran 1000 i B17; PSA 9,27; I 2016 - PSA 9,07; III 2016 - PSA 8,66
I 2016 - karta DILO
31 III 2016 - RP w CO Bydgoszcz
Badanie histopatologiczne po RP: węzły chłonne (7 szt.) - czyste (pN0), gruczoł krokowy - Adenocarcinoma acinare prostatea, Gl 3+4=7 (pT2cN0) (Grade group 2; WHO 2016), pęcherzyki nasienne - czyste, marginesy (-).
V 2016 - PSA < 0,003; VI 2016 - PSA < 0,003; IX 2016 - PSA < 0,003; XII 2016 - PSA < 0,003
III 2017 - PSA < 0,003; IX 2017 - PSA < 0,003
dowalki
 
Posty: 157
Rejestracja: 31 sty 2016, 23:12
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Dziadek Aleksandry_26

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 07 gru 2016, 10:24

Zgadzam się z kolegami, że najlepiej iść po kawałku od zewnątrz. U mojego taty był wyraźny obszar zmienionych naczyń krwionośnych dokładnie w miejscu, gdzie wiązka promieniowania przechodziła przez odbytnicę. Od razu przy badaniu lekarz skoagulował laserem zmiany, dał lactulosum, żeby nie napinać jelita podczas gojenia i powiedział, że mogą być konieczne następne zabiegi, bo niestety taka specyfika zmian popromiennych, a pacjentów po naświetlaniu prostaty ma sporo.
Kilka miesięcy później (podkrwawianie się zmniejszyło, ale ślady na papierze toaletowym jeszcze się pojawiały) tata dostał dwie serie czopków gojących robionych w aptece na zamówienie. Teraz ma iść na wizytę kontrolną, zobaczymy, co uradzą.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2096
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Dziadek Aleksandry_26

Nieprzeczytany postautor: aleksandra_26 » 07 gru 2016, 13:20

Dziękuję za odpowiedź.

Znalazłam jeszcze alternatywę do kolonoskopii - kolonografię: http://www.scanix.pl/tomografia-kompute ... onoskopia/ - czytałam, że niestety tutaj nie ma możliwości pobrania próbek, itd., ale może to będzie bezpieczniejsze? zrobiliśmy też dzisiaj marker 19-9. Dziadek miał badanie per rectum i niestety żadnych zmian lekarz nie wyczuł.

Pozdrawiam wszystkich,
Ola
aleksandra_26
 
Posty: 3
Rejestracja: 06 gru 2016, 11:25
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Dziadek Aleksandry_26

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 07 gru 2016, 13:43

Tyle, że kolonografia to kolejna dawka promieniowania. A z kolei przy rektoskopii / kolonoskopii jest możliwość natychmiastowego zaspawania krwawiącego naczynia i właśnie pobrania próbek.

A moze popytajcie po znajomych albo na portalach społecznościowych, czy ktoś zna lekarza, który dobrze/delikatnie robi kolonoskopie? Taka rekomendację miał lekarz mojego taty i faktycznie z całej kolonoskopii robionej na żywca tata najgorzej wspomina... poprzedzające ją czyszczenie jelit. (Poza tym terminy na kolonoskopię w znieczuleniu ogólnym były za 3 miesiące, a na zwykłą - od ręki).
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2096
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Dziadek Aleksandry_26

Nieprzeczytany postautor: aleksandra_26 » 07 gru 2016, 16:24

Czytałam właśnie, że najważniejsze, żeby nie doszło do skrętu tej rurki w kolonoskopii, bo potem może dojść do perforacji jelita.

Kilka osób też sugerowało bez znieczulenia, bo wtedy lekarz jest delikatniejszy, a jak pacjent śpi to nie czuje, czy gdzieś nie przyciska za mocno...

Dziadek jest odporny na ból :) nie miał wyboru operacji już, niestety, bo raka wykryto za późno, z naciekiem na pęcherz, ale jesteśmy dobrej myśli - prostata po tych kilku miesiącach od radioterapii bardzo dużo się zmniejszyła, a PSA jest 0,008 ng/ml,, to pewnie też sprawa hormonoterapii, ale najważniejsze to pozytywne myślenie :)
aleksandra_26
 
Posty: 3
Rejestracja: 06 gru 2016, 11:25
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Dziadek Aleksandry_26

Nieprzeczytany postautor: aleksandra_26 » 17 sie 2017, 13:47

Dzień dobry,

Dziadek miał najpierw kolonografię, bo po nastraszeniu lekarki nie chciał kolonoskopii.

Z kolonografii wyszedł duży naciek przy zagięciu wątrobowym na jelicie grubym.

Po pierwszej kolonoskopii wyszło zapalenie, ale lekarka mówiła, że wyraźnie widzi guza, więc dziadek miał koloskopię po raz drugi.

W TK wyszedł guz, ale bez przerzutów.
Chirurg wyciął 26 cm jelita grubego poprzecznicy i 18 węzłów chłonnych, na szczęście wszystko czyste.
Był guz złośliwy o dł. 3 cm pierścieniowato obejmujący jelito w początkowym stadium G1.

W poradniku z onkologii
http://www.fundacjaprojan.pl/images/sto ... rubego.pdf
jest napisane, że

"Napromienianie (radioterapia) miednicy małej z powodu innych nowotworów sprzyja wtórnie powstaniu raka jelita grubego i powoduje prawie 2-krotny wzrost ryzyka wystąpienia raka w miejscu napromienianym."

Tak, że nie można nigdy ignorować takiego krwawienia.
Ten guz na jelicie pojawił się po roku od radioterapii, więc nie wiemy, czy to po radioterapii, czy dziadek ma taką skłonność do tworzenia się nowotworów.

Dziadek twierdzi, że na tym jelicie to przerzut z raka prostaty, ale nie znalazłam w żadnej publikacji ani poradniku, że rak prostaty przerzuca się do jelita grubego. Był to ten sam typ raka - Adenocarcinoma.

Dziadek, 2 lata temu, przy diagnozie raka prostaty, nie mógł mieć prostatektomii ze względu na naciek raka na pęcherz.
Jest jednak bardzo zadowolony z radioterapii - po półtora roku od radioterapii PSA utrzymuje się na poziomie 0.001 ng/ml.

Dziadek bierze już od prawie 2 lat Flutamid i Reseligo.

Urolog twierdzi, że po 2 latach od skończonej radioterapii można zakończyć hormonoterapię.

Na TK miednicy mniejszej z marca (2017), przy okazji przygotowań do operacji jelita, już nie ma żadnej informacji o raku prostaty, jest napisane tylko: "gruczoł krokowy bez zmian ogniskowych".

Czy na podstawie tego TK można stwierdzić, że radioterapia pomogła zniszczyć raka prostaty?
Podobno jest to proces długotrwały.
aleksandra_26
 
Posty: 3
Rejestracja: 06 gru 2016, 11:25
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Dziadek Aleksandry_26

Nieprzeczytany postautor: stanis » 18 sie 2017, 17:09

aleksandra_26 pisze:

Dziadek twierdzi, że na tym jelicie to przerzut z raka prostaty, ale nie znalazłam w żadnej publikacji ani poradniku, że rak prostaty przerzuca się do jelita grubego. Był to ten sam typ raka - Adenocarcinoma.


Czy na podstawie tego TK można stwierdzić, że radioterapia pomogła zniszczyć raka prostaty?
Podobno jest to proces długotrwały.



Ola,

1. Adenocarcinoma to Gruczolakorak. Przeczytaj proszę z opisu hist-pat drugi albo i więcej wyrazów po Adenocarcinoma, precyzujące ulokowanie raka w jelicie.
2. Odpowiednio w przypadku raka prostaty opis łaciński : Adenocarinoma prostatae.
3. Wynik PSA jest rewelacyjny, oznacza, że RT była b.skuteczna !
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 11.2017 PSA=0,170 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Administrator
 
Posty: 1768
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Dziadek Aleksandry_26

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 18 sie 2017, 20:39

Ten guz na jelicie pojawił się po roku od radioterapii, więc nie wiemy, czy to po radioterapii, czy dziadek ma taką skłonność do tworzenia się nowotworów.


Guz mógł być niezależny, ale radioterapia mogła również przyspieszyć proces jego rozwoju. Dziadek miał duże szczeście, że guz uchwycono w porę i usunięto.

Gruczolakoraki mogą powstawać w różnych narządach, w których jest sporo gruczołów - np. większość raków piersi, płuc, przełyku, trzustki, żołądka czy jelit to właśnie gruczolakoraki. Można mieć więcej niż jeden rodzaj raka niestety.

Po zakończeniu terapii hormonalnej PSA trochę podrośnie - zostało jednak trochę zdrowej tkanki, a kiedy organizm na nowo zacznie produkować testosteron, ta tkanka zacznie produkować trochę PSA. Ma prawo podskoczyć nawet do 2 ng/ml, o ile się ustabilizuje na jakimś poziomie, albo będzie wokół niego oscylować - raz nieco wyższy, raz nieco niższy. Może się też zdarzyć jednorazowy skok poziomu PSA nawet do kilku-kilkunastu ng/ml, po którym nastąpi spadek - to tak zwane odbicie (bounce).

U starszych pacjentów produkcja testosteronu może nie wrócić do pełnej wysokości po długiej kuracji, ale trochę na pewno wzrośnie, więc pierwszymi wzrostami PSA po zakończeniu HT nie ma się co przejmować - dopiero 3 kolejne systematyczne wzrosty wykraczające poza granicę nadir +2 ng/ml, przy wykluczeniu ostrego stanu zapalnego w prostacie to oznaka wznowy.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 2096
Rejestracja: 20 sty 2015, 00:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 10 gości

logo zenbox