39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 28 paź 2018, 02:43

Witaj na forum, Damodar.
Bylibysmy wdzięczni gdybys mogl zalozyc wlasny wątek i opisac w nim swoją pouczającą historie nieco bardziej szczegolowo, z datami poszczegolnych badan i zabiegow, pamiętając jednoczesnie o zalączeniu skanow dokumentow - mpMRI #1, mpMRI #2, scyntygrafia, USG, biopsja, histopatologia pooperacyjna pierwotna i dodatkowa.
BTW, ciekawa jestem czy operacja odbyla sie w tym samym szpitalu co operacja innego forumowego pacjenta, ktoremu zgubiono (i szczęsliwie odnaleziono) pecherzyki nasienne (sic!).
pzdr
zosia


______EDIT________
Przeanalizowalam jeszcze raz Twoj post i wydaje mi sie, ze RP jeszcze sie nie odbyla a zagubiony wycinek byl jednym z x (ilu?) wycinkow pobranych podczas podczas biopsji. Czy tak? A powtornej oceny mpMRI #1 ja bym nie odpuscila. Czy mozesz mi przeslac na pw nazwę osrodka, w ktorym mpMRI zostalo wykonane oraz nazwisko radiologa, ktory to badanie opisal?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7740
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: Xavras79 » 28 paź 2018, 08:24

damodar11 dziękuję, że zdecydowałeś się opisać swoją historię w moim wątku. Oczywiście nie zamierzam odpuszczać dalszej diagnozy, bo jestem zaniepokojony wynikami PSA i mam pewne objawy uprzykrzające życie. Jeśli możesz to napisz gdzie robiłeś badania mpMRI nr 1 i nr 2. W przyszłym tygodniu zrobię test czterech szklanek, potem będę monitorował PSA i jeśli będzie rosło to pewnie czeka mnie biopsja.
Xavras79
Użytkownik
 
Posty: 21
Rejestracja: 05 wrz 2018, 14:12
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: damodar11 » 28 paź 2018, 08:38

Xavras79 pisze:damodar11 dziękuję, że zdecydowałeś się opisać swoją historię w moim wątku. Oczywiście nie zamierzam odpuszczać dalszej diagnozy, bo jestem zaniepokojony wynikami PSA i mam pewne objawy uprzykrzające życie. Jeśli możesz to napisz gdzie robiłeś badania mpMRI nr 1 i nr 2. W przyszłym tygodniu zrobię test czterech szklanek, potem będę monitorował PSA i jeśli będzie rosło to pewnie czeka mnie biopsja.

Czesc,
Poproś może administratorow o mojego maila, chetnie Ci wyślę informację.

Pozdrawim
damodar11
damodar11
Użytkownik
 
Posty: 14
Rejestracja: 21 paź 2018, 16:27
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 28 paź 2018, 18:07

Xavras79 pisze:zaniepokojony wynikami PSA i mam pewne objawy uprzykrzające życie.

Rak nie daje objawów uprzykrzających życie, chyba, że na późnym etapie. Najczęściej żadnych objawów nie daje.

Zrobiłeś mpMRI, to dokładne badanie rozszerzone do dodatkowe sekwencje w do zwykłego MRI. Wynik PIRADS 1. Wg mnie należy się skupić na stanie zapalnym i infekcji - też może wpływać na PSA.

Zerknij na efekty dawane przez wymienione poniżej bakterie.
Robią to w Diagnostyce.
Panel urogenitalny 6 patogenów: Chlamydia trachomatis Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum, Ureaplasma parvum, Trichomonas vaginalis, met. PCR. Przydatny w diagnostyce najczęściej spotykanych zakażeń układu moczopłciowego.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2301
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: Xavras79 » 30 paź 2018, 08:11

Dziękuję kemoturf za podpowiedź. Wczoraj robiłem test czterech szklanek. Poczekam na wyniki i gdyby wyszło czysto to może jeszcze zrobię badania , które sugerujesz.
Xavras79
Użytkownik
 
Posty: 21
Rejestracja: 05 wrz 2018, 14:12
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: Xavras79 » 07 lis 2018, 19:13

Mam jeszcze takie pytanie: czy zwapnienia na prostacie oznaczają większe prawdopodobieństwo zachorowania na raka prostaty w przyszłości? Czy są jakieś badania, które analizowały tę zależność?
Xavras79
Użytkownik
 
Posty: 21
Rejestracja: 05 wrz 2018, 14:12
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 08 lis 2018, 08:31

Zerknąłem do netu i tak:
zwapnienia powodują generalnie przewlekłe stany zapalne a w konsekwencji też raka. Korelacja pomiędzy zwapnieniami a rakiem została wykazana gdy zwapnienia znajdują się w strefie obwodowej prostaty. To zresztą najczęstsze miejsce, w którym znajdowany jest rak.



Prostatic calcification, or prostate stones, are fairly common among middle-aged men, and can cause chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome (CP/CPPS). Approximately 75% of middle-aged men have prostatic calcification. These tiny stones are as small as poppy seeds and do not usually cause symptoms, but they can grow large enough to cause pain and muscle cramps in the groin and lower abdominal area. Prostatic calcification in CPPS patients is associated with greater inflammation, longer duration of symptoms, and bacterial colonization.

While the stones do not always cause symptoms, their symptoms can be similar to lower urinary tract symptoms experienced by men with an enlarged prostate from benign prostatic hyperplasia (BPH).

https://prostate.net/articles/does-pros ... ostatitis/





Although interface calcification is common and not associated with any particular pathology, peripheral zone calcification appears to be strongly associated with prostate cancer.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25530382



Rozszerzylam nieco cytaty i przerobilam linki na aktywne. -zb
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2301
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: Xavras79 » 08 lis 2018, 16:32

Z pierwszego artykułu wynika, że zwapnienia w prostacie są powszechne u mężczyzn w średnim wieku i nie są uważane za przyczynę raka. Z drugiego, że zwapnienia w strefie obwodowej korelują z obecnością raka. Czy takie zwapnienia w strefie obwodowej byłyby wyczuwalne w badaniu per rectum?
Gdy pytałem lekarzy o te zwapnienia to mówili, że są to pozostałości po przebytych kiedyś stanach zapalnych i nie ma co się nimi przejmować. Przeglądając internet znalazłem informacje, że jednak mogą być powodem nawracających infekcji albo przewlekłego stanu zapalnego (bezobjawowego lub objawowego). Chyba nic się nie da z tym cholerstwem zrobić, chyba że znacie jakieś metody usuwania zwapnień w prostacie.
Xavras79
Użytkownik
 
Posty: 21
Rejestracja: 05 wrz 2018, 14:12
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 08 lis 2018, 18:45

Gdzieś czytałam artykuł o tym, ze mężczyźni, którzy przeszli zapalenie prostaty w wieku 30-40 lat statystycznie rzadziej umierają na raka prostaty - bo zwykle po pierwszym strachu zaczynaja się regularnie badać, więc potencjalny nowotwór jest wychwytywany we wczesnym stadium, z bardzo wysokimi szansami na calkowite wyleczenie.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2989
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: Xavras79 » 09 lis 2018, 17:49

Bela71, a jak to się ma do amerykańskich badań, w których nie stwierdzono istotnych różnic pod względem śmiertelności z powodu raka prostaty między tymi, którzy poddawali się badaniom przesiewowym, a tymi, którzy tego nie robili?

Kolejne pytanie: czy wierzbownica drobnokwiatowa fałszuje (zaniża) wynik PSA w badaniu? W necie spotkałem się z odmiennymi opiniami i nie wiem, którym wierzyć.
Xavras79
Użytkownik
 
Posty: 21
Rejestracja: 05 wrz 2018, 14:12
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 10 lis 2018, 13:26

Musielibyśmy się przyjrzeć metodologii badań.

Co do wierzbownicy, to poszukam, ale chyba nie dziś.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2989
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 10 lis 2018, 20:44

Xavras79 pisze:Kolejne pytanie: czy wierzbownica drobnokwiatowa fałszuje (zaniża) wynik PSA w badaniu? W necie spotkałem się z odmiennymi opiniami i nie wiem, którym wierzyć.


Teoretycznie moze, jesli masz prostatitis (ma wlasciwosci p/zapalne, patrz nizej).
Jest glownie stosowana (w kombinacji z likopenem oraz innymi ziolami) przy przeroscie prostaty (BPH). Po 3 miesiacach stosowania, mieszanka moze (ale nie musi) zmniejszyc dolegliwosci spowodowane lagodnym przerostem. Osobiscie mysle, ze jesli pomaga, to wyłącznie tym, ktorzy maja jednoczenie i BPH, i prostatitis.

Small Flowered Willow (Epilobium parviflorum)
Epilobium extracts have potent antioxidant and anti-inflammatory properties, with particular action in the prostate and other male endocrine organ. Extracts of the small flowered willow plant have been shown to destroy prostate cancer cells in vitro, and when combined with lycopene and other herbs, a 3 month course of supplementation may reduce symptoms of BPH.

https://www.superpharmacy.com.au/blog/prostate-health
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7740
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 39l. PSA 1.2 ng/ml Interpretacja objawów i wyników

Nieprzeczytany postautor: Xavras79 » 11 lis 2018, 10:20

Dziękuję Zosia, czyli nie zaszkodzi popić, skoro ma właściwości przeciwzapalne.
Xavras79
Użytkownik
 
Posty: 21
Rejestracja: 05 wrz 2018, 14:12
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

logo zenbox