Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Nieprzeczytany postautor: dante100 » 23 lut 2018, 10:46

Witam serdecznie i gorąco pozdrawiam wszystkich, gdyż dawno mnie tu nie było.

Tym razem mam pytanie dotyczące syna, 22 lata.
Syn boryka się od 2 lat z zapaleniem prostaty, które było leczone w różnymi lekami, całej historii myślę, że w tym momencie nie będę przedstawiał.
Natomiast efekt jest taki, że nie wiemy, czy zapalenie zostało wyleczone czy też trwa dalej.

W trakcie leczenia, ok. rok-półtora temu, zrobiliśmy kontrolne badanie PSA, które wyniosło 1 ng/ml.
Wczoraj syn robił kontrolne badania, m.in. PSA, i dalej wynosi ono 1,017 ng/ml.
Czy taki wynik syna jest prawidłowy? Niby wszystko w normie (do 50 roku norma 2 ng/ml), ale ja mam np. ca. 0,85 ng/ml.
Na pewno wielkość prostaty ma tu znaczenie, ale proszę o poradę, czy taki wynik w odniesieniu do jego wieku jest prawidłowy.
Tato lat 70; 03.2013 PSA-28; 04.2013 PSA-53,2 Gleason 10; pT4N1M1 HT ApoFlutam+Eligard; 06.2013 PSA-7; 09.2013 PSA-11, 12.2013 zmiana HT Androcur + Eligard Zomikos; 01.2014 - 02.2014 PSA ok. 10; 04.2014 PSA 15; 06.2014 PSA-27,04, podejrzenie progresji nowotworu; zamiana Androcur na Binabic; 10.2014 PSA - 26, 11.2014 PSA - 22, 12.2014 PSA - 40, zamiana Eligardu na Diphereline, Binabic odstawiony; 01.2015 PSA - 160
Ja lat 45; 05.2013 PSA - 1,11; 03.2014 PSA - 6,19/4,90; fPSA-0,5 (PSA/fPSA - 10,2%); 05.2014 PSA - 1,11; 09.2014 PSA - 0,88; 03.2015 PSA - 0,87
dante100
Użytkownik
 
Posty: 57
Rejestracja: 11 cze 2013, 08:50
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Nieprzeczytany postautor: stanis » 23 lut 2018, 11:38

Należy założyć, ze infekcja nie została skutecznie wyleczona.

Przeciętny poziom PSA wynosi 0.65 ng/ml w grupie wiekowej poniżej 40 lat.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2092
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Nieprzeczytany postautor: dante100 » 23 lut 2018, 11:52

Dzięki za odpowiedź, tylko co teraz? Kilkukrotnie przeprowadzaliśmy leczenie tj. posiewy, antybiotyki i dalej brak efektu. Może jakaś terapia naturalna typu suplementacja kurkumą + napar z wierzbownicy + witamina D3 z protokołem K2, bo nic jak na razie nie pomaga...
Tato lat 70; 03.2013 PSA-28; 04.2013 PSA-53,2 Gleason 10; pT4N1M1 HT ApoFlutam+Eligard; 06.2013 PSA-7; 09.2013 PSA-11, 12.2013 zmiana HT Androcur + Eligard Zomikos; 01.2014 - 02.2014 PSA ok. 10; 04.2014 PSA 15; 06.2014 PSA-27,04, podejrzenie progresji nowotworu; zamiana Androcur na Binabic; 10.2014 PSA - 26, 11.2014 PSA - 22, 12.2014 PSA - 40, zamiana Eligardu na Diphereline, Binabic odstawiony; 01.2015 PSA - 160
Ja lat 45; 05.2013 PSA - 1,11; 03.2014 PSA - 6,19/4,90; fPSA-0,5 (PSA/fPSA - 10,2%); 05.2014 PSA - 1,11; 09.2014 PSA - 0,88; 03.2015 PSA - 0,87
dante100
Użytkownik
 
Posty: 57
Rejestracja: 11 cze 2013, 08:50
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 23 lut 2018, 12:37

W trakcie leczenia, ok. rok-półtora temu, zrobiliśmy kontrolne badanie PSA, które wyniosło 1 ng/ml.
Wczoraj syn robił kontrolne badania, m.in. PSA, i dalej wynosi ono 1,017 ng/ml.



Zapoznaj sie z Table 1 – Age-specific upper reference limits for serum tPSA (ng/ml) concentration in virtually cancer-free men of mainly
Caucasian origin

zamieszczonej w opracowaniu niemieckim z 2007 roku pt.:

Age-Specific Reference Ranges for Prostate-Specific Antigen as a Marker for Prostate Cancer

3 uwzglednione w tabeli badania obejmowaly rowniez mlodych mezczyzn w przedziale wiekowym 20-30.
Maksymalne wartosci PSA dla tej kohorty zdrowych pacjentow wygladaja nastepujaco:
1.16 ng/ml - 0.93 ng/ml - 1.07 ng/ml.

Wynikaloby z tego, ze poziom PSA Twojego 22-letniego syna (z prawdopodobnie chronicznym prostatitis) nie powinien powodowac nadmiernego niepokoju.

Czy w trakcie leczenia robione byly badania na posiew?


Lektura w j. polskim:

Przewlekłe zapalenie stercza
Opracowano na podstawie: Chronic prostatitis syndrome: a common, but poorly understood condition.
Part I and part II, M. Pavone-Macaluso

http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1333




Prostatitis - zapalenie gruczołu krokowego
http://www.przeglad-urologiczny.pl/artykul.php?1313




http://eu-acme.org/europeanurology/uplo ... es/Age.pdf
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7519
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Nieprzeczytany postautor: dante100 » 23 lut 2018, 12:51

Tak Zosiu - były robione, muszę tylko odszukać i wtedy podam.
Tato lat 70; 03.2013 PSA-28; 04.2013 PSA-53,2 Gleason 10; pT4N1M1 HT ApoFlutam+Eligard; 06.2013 PSA-7; 09.2013 PSA-11, 12.2013 zmiana HT Androcur + Eligard Zomikos; 01.2014 - 02.2014 PSA ok. 10; 04.2014 PSA 15; 06.2014 PSA-27,04, podejrzenie progresji nowotworu; zamiana Androcur na Binabic; 10.2014 PSA - 26, 11.2014 PSA - 22, 12.2014 PSA - 40, zamiana Eligardu na Diphereline, Binabic odstawiony; 01.2015 PSA - 160
Ja lat 45; 05.2013 PSA - 1,11; 03.2014 PSA - 6,19/4,90; fPSA-0,5 (PSA/fPSA - 10,2%); 05.2014 PSA - 1,11; 09.2014 PSA - 0,88; 03.2015 PSA - 0,87
dante100
Użytkownik
 
Posty: 57
Rejestracja: 11 cze 2013, 08:50
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Nieprzeczytany postautor: dante100 » 23 lut 2018, 13:25

A więc pokrótce było to tak :
- w posiewie wyszła bakteria morganella morgani, leczenie Cipronexem, przerwane z uwagi na reakcję alergiczną,
- zamiana leku na lewofloksacynę,
- poprawa,
- potem znowu objawy : naglące parcia, kłucie, ból przy sikaniu,
- posiew i z tego co pamiętam bakteria z grupy chlamydiae,
- pojawienie się białka w moczu i krwinkomocz – vide wynik badania,
- jakieś tabletki na zespól pęcherza nadreaktywnego,
- zastosowanie tabletek z wierzbownicy drobnokwiatowej,
- poprawa,
- znowu objawy i podwyższone limfocyty c.a. 50
- syn nigdy nie czuł 100% wego wyleczenia.
Bardzo chcielibyśmy w końcu doprowadzić sprawę do końca, bo dotychczasowe leczenie w zasadzie nie przynosi żadnego skutku.
Tato lat 70; 03.2013 PSA-28; 04.2013 PSA-53,2 Gleason 10; pT4N1M1 HT ApoFlutam+Eligard; 06.2013 PSA-7; 09.2013 PSA-11, 12.2013 zmiana HT Androcur + Eligard Zomikos; 01.2014 - 02.2014 PSA ok. 10; 04.2014 PSA 15; 06.2014 PSA-27,04, podejrzenie progresji nowotworu; zamiana Androcur na Binabic; 10.2014 PSA - 26, 11.2014 PSA - 22, 12.2014 PSA - 40, zamiana Eligardu na Diphereline, Binabic odstawiony; 01.2015 PSA - 160
Ja lat 45; 05.2013 PSA - 1,11; 03.2014 PSA - 6,19/4,90; fPSA-0,5 (PSA/fPSA - 10,2%); 05.2014 PSA - 1,11; 09.2014 PSA - 0,88; 03.2015 PSA - 0,87
dante100
Użytkownik
 
Posty: 57
Rejestracja: 11 cze 2013, 08:50
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Nieprzeczytany postautor: ed1954 » 23 lut 2018, 23:12

Dante,

poczytaj w internecie na temat Stanford Protocole / Paradoxical Relaxation oraz Dr. Wise pozycja "A headache in the pelvis", po więcej informacji zapraszam na priv.

Generalnie symptomy bólowe w miednicy mniejszej "CPPS" Cronic Pelvic Pain Syndrome to bardzo szerokie spectrum przyczyn, w tym nawet wykluczających się na podstawie szeroko dostępnej wiedzy medycznej.

Przyczyna może równie dobrze leżeć po stronie pęcherza, o ile nie ma leukocytów w płynie z prostaty. Schorzenie po polsku nazywa się śródmiąszowe zapalenie pęcherza.

Leczy się również terapią manualną, naciskiem na punkty spustowe. Również ćwiczeniami rozciągającymi mięśnie dna miednicy. Przyczyną bólu są skurcze mięśni dna miednicy - a one wynikają ze stresów, utrwalonych reakcjach organizmu na pewne bodźce.

Pozdrawiam,
syn
1954 r., I biopsja 2009: prostatitis chronica, BPH; II biopsja 2010: PIN 2; III biopsja XI.2012: Gleason 3+4; 03.01.2013 RP z limfadenektomią zasłonową z dostępu załonowego - CO Wieliszew, pT3aN0Mx Gleason 7 (3+4); Histopatologia: Mikroskopowo, w wycinkach z lewego płata stercza stwierdzono rozległe nacieki gruczolakoraka (adenocarcinoma infiltrans prostatae), Naciek guza przekracza torebkę stercza i zajmuje okołosterczową tkankę tłuszczową. Linie cięcia operacyjnego wolne od zmian nowotworowych, oddalone od nacieku raka o nie mniej niż 0,5 mm. Pęcherzyki nasienne bez zmian nowotworowych, węzły chłonne (4/4) bez zmian.
PSA po RP II.2013 PSA 0,022 ng/ml , III.2013 PSA 0,015 ng/ml, VI.2013 PSA 0,017 ng/ml, IX.2015 PSA 0,033 ng/ml, XII.2013 PSA 0,044 ng/ml, III.2014 PSA 0,056 ng/ml, VI.2014 PSA 0,08 ng/ml, IX.2014 PSA 0,104 ng/ml
RT od X.2014 do XII.2014 teleradioterapia 3D IGRT 7000 cGy w 35 frakcjach w ciągu 58 dni.
PSA po RT: I.2015 0,083 ng/ml, IV.2015 0,073 ng/ml, VIII.2015 0,159 ng/ml, XI.2015 0,2 ng/ml, III.2016 0,14 ng/ml,VIII-IX 6x25g Vit.C, IX.2016 0,286 ng/ml, III.2017 0,42
ed1954
Użytkownik
 
Posty: 57
Rejestracja: 21 kwie 2015, 22:13
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 26 lut 2018, 11:02

Dante,

W odpowiedzi na Twoją pw - wyguglaj moze dra Dybowskiego, ktory wydaje sie byc zainteresowany tematem prostatitis (patrz link do artykulu o przewleklym zapaleniu prostaty w moim poscie z 23 lutego) i umow syna na wizyte u niego. Przed wizytą zapoznajcie sie obydwaj z w/w artykulem - uzbrojeni w wiedze bedziecie wiedzieli o co pytac.


Zapomnialam wczesniej zapytac -
1. Jak dlugo trwala antybiotykoterapia syna?
2. Czy syn ma dziewczynę?

pzdr

zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7519
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Nieprzeczytany postautor: dante100 » 26 lut 2018, 11:26

Lecznie lewofloksacyną trwało 10 dni (chyba za krótko...), jeżeli chodzi o dziewczynę to tak - ma dziewczynę.
Tato lat 70; 03.2013 PSA-28; 04.2013 PSA-53,2 Gleason 10; pT4N1M1 HT ApoFlutam+Eligard; 06.2013 PSA-7; 09.2013 PSA-11, 12.2013 zmiana HT Androcur + Eligard Zomikos; 01.2014 - 02.2014 PSA ok. 10; 04.2014 PSA 15; 06.2014 PSA-27,04, podejrzenie progresji nowotworu; zamiana Androcur na Binabic; 10.2014 PSA - 26, 11.2014 PSA - 22, 12.2014 PSA - 40, zamiana Eligardu na Diphereline, Binabic odstawiony; 01.2015 PSA - 160
Ja lat 45; 05.2013 PSA - 1,11; 03.2014 PSA - 6,19/4,90; fPSA-0,5 (PSA/fPSA - 10,2%); 05.2014 PSA - 1,11; 09.2014 PSA - 0,88; 03.2015 PSA - 0,87
dante100
Użytkownik
 
Posty: 57
Rejestracja: 11 cze 2013, 08:50
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 26 lut 2018, 12:02

Leczenie antybiotykiem z grupy fluorochinolonow powinno trwac od miesiąca do 2 miesiecy.
Dziewczyna rowniez powinna byc leczona, w przeciwnym razie beda sobie tę chlamydię hodowali Bog wie jak dlugo.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7519
Rejestracja: 13 cze 2009, 02:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Poziom PSA w przedziale wiekowym 20-30 lat

Nieprzeczytany postautor: dante100 » 26 lut 2018, 12:27

Bardzo dziękuję Zosiu. Zaczniemy od nowych posiewów i wtedy zdecydujemy, co dalej. To chyba na razie będzie najlepsze wyjście.
Tato lat 70; 03.2013 PSA-28; 04.2013 PSA-53,2 Gleason 10; pT4N1M1 HT ApoFlutam+Eligard; 06.2013 PSA-7; 09.2013 PSA-11, 12.2013 zmiana HT Androcur + Eligard Zomikos; 01.2014 - 02.2014 PSA ok. 10; 04.2014 PSA 15; 06.2014 PSA-27,04, podejrzenie progresji nowotworu; zamiana Androcur na Binabic; 10.2014 PSA - 26, 11.2014 PSA - 22, 12.2014 PSA - 40, zamiana Eligardu na Diphereline, Binabic odstawiony; 01.2015 PSA - 160
Ja lat 45; 05.2013 PSA - 1,11; 03.2014 PSA - 6,19/4,90; fPSA-0,5 (PSA/fPSA - 10,2%); 05.2014 PSA - 1,11; 09.2014 PSA - 0,88; 03.2015 PSA - 0,87
dante100
Użytkownik
 
Posty: 57
Rejestracja: 11 cze 2013, 08:50
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości

logo zenbox