Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: niusia232 » 17 gru 2017, 19:01

Witam serdecznie, piszę na tym forum po raz pierwszy, ale bardzo uważnie śledzę je już prawie od roku. Jak to w dużej mierze na tym forum bywa piszę w sprawie mojego taty, lat 59.

Wszystko zaczęło się w lutym tego roku od nagłego zatrzymania moczu, potem sprawy dość szybko się potoczyły badanie PSA wykazało 11,75 więc lekarz rodzinny nakazał udać się do urologa, tam badanie per rectum nic nie wykazało, urolog stwierdził, że z prostatą wszystko ok nie czuć żadnego guza i że to wysokie PSA może być wynikiem zapalenia. Dodam, że był to lekarz na NFZ.

Tata jednak chciał się upewnić i udał się jeszcze do innego, poleconego urologa prywatnie, który wykonał podstawowe badania i po części potwierdził opinie poprzedniego lekarza. Kazał przyjść za miesiąc z powtórzonym wynikiem PSA. Po miesiącu PSA spadło do 8,75,a urolog dla spokoju zlecił zrobienie biopsji. Wynik biopsji wskazał raka prostaty Gleason 3+3 i przerost prostaty. Sam opis biopsji jest bardzo oszczędny w zasadzie tylko te 2 zdania i dł. wycinków nic więcej.

Tato dostał skierowanie na tomograf i scyntygrafię, które na szczęście nic nie wykazały.

Urolog po zapoznaniu się z wynikami zalecił aktywną obserwacje i usunięcie prostaty jak coś się będzie dziać. Od tamtej pory tato co miesiąc powtarza PSA, które waha się między 7,75,a 8,75

i moje pytanie do Was jest takie czy urolog ma rację czy czekać jeszcze, czy lepiej wyciąć, albo jeszcze coś innego zaproponujecie.

Dodam tylko, że tato cieszy się dobrym zdrowiem, praktycznie nigdy nie chorował, jedynie narzeka na kręgosłup, ale myślę że jest to wynik zawodu jaki wykonuje. Będę wdzięczna za każdą odpowiedź i sugestię
niusia232
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2017, 18:37
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: aga59 » 17 gru 2017, 20:39

Niusia,
jak jest rak to trzeba coś z nim zrobić póki czas. Sam nie zniknie. Szansa że biopsja jest błędna jest bardzo mała.
W tym stanie wszystkie opcje leczenia są do zrobienia. Sugerowana byłaby operacja RP.
Wybór należy do taty.
aga59
ur.1951, iPSA=18-X/2010,biopsjaX/2010-Gleason3+4,utkanie nowotworu 40%,30 dni APO-FLUTAM po 14 dniach 1 dawka ZoladexLA10,8 PR-II/2011 RCO-Bydgoszcz,50%wiązekNN
po PR:Gleason3+3, węzły czyste,brak naciekania pęcherzyków!!!!pT2cNO,Grade2, PSA3tyg-0,003/0,004/0,018,PSA6tyg=0,005!PSA12 tyg=0,008,7mies=0,002,10mc:0.017,13mc:0,002,17mc:0,022,23mc:0,044
30mc:0,090;33mc:0,118;36mc:0,150;38mc:0,1,39mc start RT 3D-IMRT X 15MeV 37x2Gy,3mc po RT=0,036;6mc po RT=0,013;10mc po RT=0,024;13mc=0,012;17mc=0008:21mc=0,004;25mc=0,004;28mc-0,01;35mc-0,009;41mc-0,009
http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=385
aga59
Użytkownik
 
Posty: 993
Rejestracja: 13 lis 2010, 19:42
Lokalizacja: okolica Łodzi
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 18 gru 2017, 00:29

Niusia, witaj na forum,

Aktywna obserwacja dopiero zaczyna być wprowadzana w Polsce - gorszy dostęp do badań, mniejsze uświadomienie pacjentów i części lekarzy. Wymaga to też mocnych nerwów u pacjenta, ale pozwala w czasie odsunąć poważne zabiegi lecznicze niosące ryzyko pogorszenia jakości życia.

Dr Roman Sosnowski na spotkaniu w 2016 roku omawiał to podejście do raka prostaty. Z jego wypowiedzi i z artykułów naukowych wynika,że procedura aktywnej obserwacji musi obejmować nie tylko regularne badanie PSA (co 2-3 miesiące w zależności od protokołu), ale także:

- multiparametryczny rezonans magnetyczny - czy w prostacie nie ukrywa się ognisko bardziej agresywnego raka

- badanie per rectum +TRUS przynajmniej raz na 4-6 miesięcy

- rok od rozpoczęcia aktywnej obserwacji - mpMRI a po nim powtórna biopsja (jeśli znajdzie się "czwórki", operacja zalecana)

- w następnych latach - PSA co 3 miesiące, co rok mpMRI prostaty i okolic

Jeśli pojawi się coś niepokojącego, albo jeśli pacjent stwierdzi, że nie chce dłużej hodować skorupiaka wewnątrz, albo jeśli przerost prostaty będzie bardzo dokuczać - w tym wieku u zdrowych mężczyzn zalecana jest operacja raczej niż naświetlania. Biopsja potwierdziła nowotwór,leczenie można rozpocząć w każdej chwili.

Tata powinien przeczytać kilka wątków opisujących prostatektomie - te pozytywne i te z komplikacjami - i zastanowić się, czy chce już podjąć leczenie, czy odsuwać je w czasie. To jego ciało i umysł i tylko on może wyważyć zalety i ryzyko obu podejść.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2987
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: niusia232 » 18 gru 2017, 07:46

Bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, które oczywiście przedstawię tacie. Teraz na dniach ma kontrolna wizytę z powtórzeniem wszystkich badań i myślę że wtedy podejmie decyzję. Wiedzę czerpiemy głównie z tego forum, gdyż nie ma co ukrywać w miejscu, w którym mieszkamy trudno o konkretnego specjalistę.
niusia232
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2017, 18:37
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: ttu » 18 gru 2017, 11:20

Z biopsją jest tak że bywa często niedoszacowana. W moim przypadku biopsja 12 wycinków wykazała 3+3 ale już w histopatologii gruczołu po RP patolog doszukał się 3+5 z ogniskiem zaledwie 4.
Ur.1948. 2011r PSA=26 ng/ml. RTG pluc b/z. Biopsja 12 bioptatów GL=3+3=6 stercz okolo 35ml. Rozpoznanie kliniczne: N40 rozrost gruczołu krokowego. SPECT-CT nie uwidoczniono zaburzeń META. (2011r wykonano PR całkowity plus usunieto 15 wezłów chłonnych 3 zaraczone) Rozpoznanie z wypisu szpitala pT2cNxM0 Gl=6 ale wynik histopatologii pT3bN1M0 GL=3+5=8A (ognisko zaledwie Gl=4). Naciek nowotworu na obu płatach 30-40%. Obustronne naciekanie pęcherzyków nasiennych. Strona prawa margines ze stykiem raka na odcinku 5 mm. Strona lewa bez calkowitego przekroczenia i bez nacieku. 4 tyg po PR 2,13 ng/ml, 5 tyg po PR 1,94 ng/ml 6 tyg po PR 1,90. Leczenie niedoszczętnie wykonanaj PR. 12/2011 Początek HT Flutamid 250 mg przez 1 miesiac, Eligard do odwołania. RT techniką IMRT (V-MAT) fot.18 MeV na obszar loży po gruczole Dc=66 Gy/33 frakcje, węzłów biodrowych zewnętrznych Dc=60 Gy/30 frakcji, węzłów chłonnych miednicy Dc 46 Gy/23 frakcje. 2/2012 PSA=0,07 4/2012 PSA=0,006 7/2012 PSA=0,003 8/2012 PSA=0,004 9/2012 PSA=0,003 11/2012 PSA=0,003 02/2013 PSA=0,003 04/2013 PSA=0,003 7/2013 PSA=0,003 9/2013 PSA=0,003 11/2013 PSA=0,003 12/2013 PSA=0,003 [12/2013 KONIEC HT] 04/2014 PSA=0,003 T=4,34 ng/dl 07/2014 PSA=0,003 T=250 ng/dl 01/2015 PSA=0,003 T=270 ng/dl [1/2015 stan stabilny od kilku lat koniec leczenia i wizyt w DCO decyzja lekarza] 06/2015 PSA=0,003 12/2015 PSA=0,05 3/2016 PSA=0,139 6/2016 PSA=0,252 9/2016 PSA=0,406
1/2017 PSA=0,903 6/2017 PSA=1,960 9/2017 PSA=2,490 (10/2017 scyntygrafia wykazała zmianę metastatyczną w nasadzie łuku kręgu L3) 11/2017 W wykonanym badaniu MRI nie uwidoczniono ewidentnych cech wznowy w loży pooperacyjnej z roku 2011. W badaniu MRI nie wykazało zmian META w innych strukturach kostnych. 11/2017 PSA=4,460 T=360ng/dl. 12/2017 powrót do Eligard + Radioterapia stereotaktyczna fot. 6 MeV na obszar kręgosłupa lędźwiowego Dcałk.=24Gy w 3 frakcjach Df=8Gy. 01/2018 PSA=0,107 ng/ml T<2,50 ng/dl 02/2018 PSA=0,024 03/2018 PSA=0,01 06/2018 PSA=0,006 09/2018 PSA=<0,003
Awatar użytkownika
ttu
Użytkownik
 
Posty: 505
Rejestracja: 19 lip 2011, 05:48
Lokalizacja: Wrocław
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 18 gru 2017, 12:31

Niestety, ttu ma rację.
Ostatnio wlasnie mamy do czynienia z przypadkiem kiepsko wykonanej i rownie kiepsko opisanej biopsji, w ktorej Gleason byl oznaczony jako 3+3.
Po powtornej ocenie okazalo sie, ze Gleason score, to 3+4, co potwierdzila histopatologia pooperacyjna. Nota bene, wydaje sie, ze operator nie wzial pod uwage ani tej powtornej oceny, ani opisu mpMRI, w ktorym byla mowa o przekroczeniu torebki. I teraz pacjent po RP bedzie musial poddac sie dodatkowo naswietlaniom.

Reasumując: biorac pod uwage fatalną jakosc biopsji wykonywanych w Polsce oraz rownie kiepskie ich opisy, trzeba doprawdy byc prostatycznym kamikadze by zgodzic sie na aktywna obserwacje zamiast radykalnego leczenia (w dobrym osrodku).

Czy moglabys wkleic jako załącznik opis biopsji (oczywiscie bez danych osobowych).

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 7728
Rejestracja: 13 cze 2009, 00:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: niusia232 » 18 gru 2017, 14:46

Opis biopsji dodam jak tylko odwiedzę tatę; dla mnie najbardziej zastanawiajace jest dlaczego lekarz majac tak slaby opis biposji wybrał wlasnie ten sposób leczenia, ale teraz juz wiemy, że zaraz po nowym roku tato szykuje sie do operacji usunięcia prostaty.
niusia232
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2017, 18:37
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: niusia232 » 18 gru 2017, 16:46

Tutaj jest wynik biopsji mam nadzieję, że jest dość wyrażny
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
niusia232
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2017, 18:37
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 19 gru 2017, 17:31

Jeśli tata jest jak piszesz ogólnie zdrowy, a biopsja mniej więcej odpowiada stanowi rzeczywistemu, to operacja faktycznie powinna załatwić sprawę raz a dobrze.

Czy wiadomo już jaką techniką ma być robiona operacja?

Tata powinien zacząć ćwiczyć mięśnie dna miednicy już teraz - dobrze wyrobić sobie świadomość co gdzie i jak działa zanim zostanie pocięte. Dr Przybyła (dr DRE) mówił, że to bardzo w rehabilitacji pomaga.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63; XI 2017 PSA 0,051, T 1,79; I 2018 PSA 0,06, T 2,13; II 18 PSA 0,06, T 1,84; IV 18 PSA 0,05 T 1,88

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie - zaobserwowana znaczna poprawa stanu śluzówki jelita w porównaniu do 2015
Wątek: http://rak-prostaty.pl/viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2987
Rejestracja: 19 sty 2015, 23:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: niusia232 » 19 gru 2017, 21:25

Laparoskopowo w Krakowie tam gdzie jest urolog u ktorego się leczy, dzisiaj tato miał wizytę kontrolną i lekarz wspomnial jeszcze coś o rezonansie i biopsji fuzyjnej jeszcze przed operacją, czy to dobry pomysl?
niusia232
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2017, 18:37
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 20 gru 2017, 10:25

Rezonans przed operacją tak, jak najbardziej, najlepiej na aparaturze 3T. Trzeba obejrzeć prostatę, miednicę, węzły pod kątem ewentualnych nacieków, przerzutów i innych podejrzanych zjawisk. To też pozwoli dobrze zaplanować operację. MRI najlepiej zrobić 6-8 tygodni po biopsji, aby zagoiły się krwiaki i zmiany po igłach.

Nie wiem czemu ma służyć biopsja fuzyjna, a to chyba nie jest refundowane badanie. B.F robi się w oparciu o obraz MRI, jeśli wcześniejsze biopsje dały wynik niejednoznaczny lub negatywny. Chodzi o to żeby trafić z zmiany widoczne na MRI, których może nie być widać na USG podczas operacji. W obecnej sytuacji biopsja fuzyjna może mieć jedynie na celu zweryfikowanie złośliwości podejrzanych na MRI zmian, ale nawet jeśli będzie 3+4, czy 4+3, czy nawet 4+4 i jesteście zdecydowani na operację to i tak w tym zakresie nic się nie zmienia. Oczywiście rokowniczo tak, ale w kontekście operacji najbardziej wiarygodną oceną będzie histopatologia całej prostaty po wycięciu, bo oglądanych jest cały gruczoł z przyległościami.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2300
Rejestracja: 12 wrz 2014, 14:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 59l. PSA 8.75 ng/ml BxGl.3+3cT?

Nieprzeczytany postautor: niusia232 » 20 gru 2017, 11:12

Dziekuje wszystkim za odpowiedź, mam nadzieję że po operacji zapomnimy o tym wszystkim.
niusia232
Użytkownik
 
Posty: 6
Rejestracja: 17 gru 2017, 18:37
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Aisza, ajazgarz, damodar11, florian, kemoturf, kinaszle, Misza i 42 gości

logo zenbox