r.1953 PSA? BxGl.4+3cT2a LPRGl.4+4pT3aN0LVEPE+R1 RT

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

r.1953 PSA? BxGl.4+3cT2a LPRGl.4+4pT3aN0LVEPE+R1 RT

Nieprzeczytany postautor: Maja123 » 27 gru 2018, 20:40

Witam wszystkich,

Mam pytanie odnośnie możliwych opcji postępowania w takim przypadku:

pacjent lat 65 (obecnie)

prostata usunięta laparoskopowo we wrześniu 2015

Rozpoznanie kliniczne: rak gruczołu krokowego Gleason 7 (4 + 3) cT2a

Wycięcie radykalne stercza (prostatektomia radykalna) z limfadenektomią zasłonową laparoskopowo.

Diagnoza pooperacyjna:
Gleason 8 (4+4) ; obecny niewielki składnik wyżej zróżnicowany; tertiary pattern 3.
pT3a N0 R1 LV0
Rak zajmuje oba płaty gruczołu krokowego, ale w większym zakresie płat prawy.
Na obwodzie rak nacieka "torebkę" gruczołu miejscami przechodząc poza nią (established extraprostatic extension).
Obecne naciskanie gałązek nerwowych.
Pęcherzyki nasienne i kikuty nasieniowodów bez nacieku raka.
W zakresie szczytu po prawej margines jest miejscami bardzo wąski. Na obwodzie pojedyncze cewki raka znajdują się w bezpośrednim sąsiedztwie linii cięcia, a w jednym miejscu w płacie prawym torebka jest naruszona na przestrzeni 5 mm i tutaj naciek raka dochodzi do brzegu materiału (widoczny tusz) Lymphonodi sine metastasibus (0/5).



od lutego do kwietnia 2016
radioterapia

prom X 15 MV techniką IMRT/IGRT siedem pół na obszar loży po gruczole krokowym z marginesem Dc 70 Gy w 35 frakcjach.


Od tego czasu, co 3 miesiące badanie PSA i stopniowa progresja od czerwca 2017 do teraz.

Wynik sprzed kilku dni:
PSA całkowity (ICD-9:I61) 0,15 ng/ml.

Wg ostatniego zalecenia lekarza prowadzącego pozostaje czekać aż wynik osiągnie wartość 0,4 ng/ml i wtedy dopiero PET coś może wykazać (ognisko wznowy).

Czy istnieje możliwość lokalizacji wznowy już teraz przy PSA 0,15 n/ml?
Czy możecie polecić jakiegoś specjalistę, z którym warto byłoby to skonsultować w kraju lub za granicą?
Maja123
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 27 gru 2018, 20:05
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Progresja po usunięciu prostaty - opcje postępowania

Nieprzeczytany postautor: irq » 27 gru 2018, 21:10

Pamiętam, że rok temu, panikując z powodu wahnięcia PSA, wyszukałem, zdaje się, taki oto post kolegi Stanisa: viewtopic.php?f=2&t=1670&p=82133&hilit=radziszewski#p82133. Może spróbować u tego prof?
Rocznik 1962
PSA [ng/ml]:
  • 2012-xx: 1,795
  • 2013-xx: 1,867
  • 2014-05: 2,504
  • 2015-03: 4,69
  • 2015-04: 3,74
  • 2015-09: 4,32
  • 2015-10: 4,36
  • 2016-01: 6,15
2016-02: MRI: obustronnie obszary hipodensyjne, niejednoznaczne bez innych badań obrazowych.
2016-03: Biopsja: T1c, Gleason 7 - 8 (4+3) - (4+4)
2016-04: TK: węzły chłonne trzewne i zaotrzewnowe niepowiększone
2016-05: Laparoskopowa RP z rozległą limfadenektomią, ECZ Otwock:
  • pT2c N0, Gleason 3+4=7; węzły chłonne bez zmian nowotworowych; pęcherzyki nasienne obustronnie bez zmian nowotworowych; linie cięcia operacyjnego bez zmian nowotworowych; utracone obie WNN.
PSA pooperacyjne [ng/ml]:
  • 2016-08 - 2017-08 (+15 miesięcy): < 0,003
  • 2017-11 (+18 miesięcy): 0,007
  • 2017-12 < 0,003
  • 2018-02 = 0,005
  • 2018-05 = 0,006
  • 2018-08 = 0,004
  • 2018-11 = 0,006
trzymanie moczu: 100,00%, potencja: 0,00%
5km: 00:21:00; 10km: 00:43:16 !!!; 21,098km: 01:35:45 !!; Onkobieg: 9 okrążeń
irq
 
Posty: 107
Rejestracja: 21 cze 2016, 12:27
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Progresja po usunięciu prostaty - opcje postępowania

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 27 gru 2018, 21:39

Witaj Majko na naszym forum,
Z opisu histopatologicznego wynika, że rak był mocno agresywny GS 4+4 i do tego mocno zaawansowany miejscowo, naciek na torebkę, uszkodzona torebka, cewki nowotworowe w linii cięcia, to wszystko składa się na sugestię wznowy miejscowej i radioterapia loży słusznie została wdrożona.
Jakie PSA było przed operacją?
Jakie było PSA po operacji?
Jaka była progresja PSA przez RT i przy jakim PSA wdrożono RT?
Czy były jakieś badanie obrazowe przed operacją?
Podaj daty historyczne z wynikami badań.

W czasie operacji usunięto tylko 5 węzłów, to mało, jak na GS 4+4, bo przy takiej agresywności powinna być wykonana rozszerzona limfadenektomia. Można podejrzewać, że są przerzuty i one powodują stały wzrost PSA. Biopsja była znowu niedoszacowana i pewnie wykonana i opisana zgodnie z tragicznymi "polskimi standardami". Ciekawi mnie, czy była jakakolwiek diagnostyka obrazowa przed operacją, bo niestety często robi się je "na pałę".

Co dalszego postępowania, to faktycznie PET PSMA z Ga 68 zaleca się wykonywać od PSA>0,5 ng/ml, a i tak jego skuteczność przy tak niskim PSA jest na poziomie 50%. Dopiero przy PSA 1 ng/ml osiąga skuteczność około 85%. PET z choliną zaleca się wykonywać od PSA>2 ng/ml. PET PSMA jest dostępny tylko w niewielu ośrodkach i nie wszędzie refundowany.
Jest dostępne w Holandii badanie Nano MRI, które, jak wynika z korespondencji z nimi mozna wykonywać od PSA 0,15 ng/ml, ale nie znalazłem skuteczności przy tak niskim PSA. Publikowane prezentacji i badania pokazują, że jest ono lepsze od PET do wykrywania małych zmian od 2 mm. Koszt 4000 EUR.

Nie ma chyba więcej opcji diagnostycznych dostępnych pacjentów. Na ten problem napotyka wielu forumowiczów. Oczywiście można wykonać PET PSMA Ga 68 przy PSA 0,3 ng/ml i może coś wykryje. Pozostaje zawsze pytanie, czy wszystko, szczególnie jest to ważne w kontekście zmian przerzutowych, bo nie wiemy gdzie są i ile ich jest. Jeśli wykryte zostaną pojedyncze przerzuty do węzłów, powinna być wykonana rozszerzona limfadenektomia miedniczna, bo fakt, że węzły nie zostaną pokazane w badaniach nie daje żadnej gwarancji, że nic tam się nie dzieje. Wielkość wykrywanych zmian przez PET, to 2-3 mm.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2537
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1953 PSA? BxGl.4+3cT2a LPRGl.4+4pT3aN0LVEPE+R1 RTt

Nieprzeczytany postautor: Maja123 » 29 gru 2018, 01:09

Dziękuję Wam bardzo za odzew.

Kemoturf, dziękuję za obszerną odpowiedź.

Podaję dodatkowe informacje:
Epikryza z karty informacyjnej z leczenia szpitalnego po prostatektomii radykalnej:

Pacjent lat 61 z rakiem gruczołu krokowego cT2a Gleason 7 (4+3) został przyjęty do Kliniki Urologii w celu leczenia operacyjnego.

Rak gruczołu krokowego został rozpoznany w BGI wykonanej z powodu nieprawidłości w badaniu MRI w strefie obwodowej gruczołu krokowego po stronie prawej ognisko hipodensyjne o wymiarach: 13x8 mm. PSA: 2 ng/ml.

W dniu 10.09.2015 wykonano zabieg prostatektomii radykalnej z limfadenektomią miedniczą laparoskopowo.
Przebieg zabiegu i okresu okołozabiegowego bez powikłań. Pacjent został wypisany do domu w stanie ogólnym dobrym z cewnikiem dopęcherzowym i z zaleceniami.



PSA po operacji 09.10.2015 - 0,14 ng/ml

30.11.2015 - 0,02 ng/ml
15.01.2016 - 0,04 ng/ml
11.03.2016 - 0,06 ng/ml

RADIOTERAPIA
29.03. 2016 - 29.04.2016.

Wyniki PSA po radioterapii:
07.06.2016 - 0,05 ng/ml
02.09.2016 - 0,03 ng/ml
23.11.2016 - 0,02 ng/ml NADIR
08.03.2017 - 0,03 ng/ml
21.06.2017 - 0,03 ng/ml
23.10.2017 - 0,04 ng/ml
08.02.2018 - 0,06 ng/ml
22.03.2018 - 0,06 ng/ml
09.05.2018 - 0,08 ng/ml
24.08.2018 - 0,105 ng/ml
10.12.2018 - 0,150 ng/ml

Luty 2018
USG jamy brzusznej - nic nie wykazało (loża bez zmian ogniskowych)

Maj 2018
PET/CT ? z jakim znacznikiem?
oraz
TK klatki piersiowej z kontrastem w celu zbadania kości - wyniki OK.

Grudzien 2018
RTG klatki piersiowej
- wynik OK.


Mam pytanie odnośnie tych badań w Holandii. Czy kojarzysz konkretny ośrodek robiący te badania Nano MRI?

Leczenie taty prowadzone jest w centrum onkologii w Bydgoszczy (z radioterapią włącznie) a operacja w Klinice Urologii Onkologicznej Kraków.
Jakie jest Twoje zdanie na temat ośrodków w Polsce?
Czy Bydgoszcz jest ok, czy polecałbyś inny ośrodek w Polsce bądź za granicą. Będę wdzięczna za każdą sugestię.
Maja123
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 27 gru 2018, 20:05
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1953 PSA? BxGl.4+3cT2a LPRGl.4+4pT3aN0LVEPE+R1 RT

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 29 gru 2018, 01:41

Mam pytanie odnośnie tych badań w Holandii. Czy kojarzysz konkretny ośrodek robiący te badania Nano MRI?

Jest tylko jedno miejsce w Europie, gdzie robią NanoMRI i jest nim osrodek uniwesytecki w Nijmegen.

http://diagnijmegen.nl/index.php/Detect ... n_Nano_MRI

Skontaktuj się via pw z Leonardo, ktory niedawno przeszedl to badanie.

Pamiętaj, ze NanoMRI dotyczy WYŁĄCZNIE wykrywania przerzutow do węzłow chlonnych (nie wynika to z informacji podanej w poscie Kemoturfa).
Obrazek
zosia bluszcz
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 8026
Rejestracja: 13 cze 2009, 01:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1953 PSA? BxGl.4+3cT2a LPRGl.4+4pT3aN0LVEPE+R1 RT

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 29 gru 2018, 17:29

Solange.Estourgie@radboudumc.nl
Tu możesz napisać w sprawie NanoMRI.

Może tego nie zaakcentowałem, ale to badanie stosowane jest do wykrywania przerzutów do węzłów chlonnych.
W zakresie przerzutow małych, ok. 2mm przewyższa PET.
Mnie odpisali, że można je robic powyżej PSA 0.15 ng/ml.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, I 2018 CTC 1800/ml, III 2018 PSA 0,000ng/ml, Zoladex STOP, wlewy 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, CTC 850/ml V 2018 PSA 0.000 ng/ml Testosteron 162 ng/dl, wlewy 2 x Artesunate i 4 x Salinomycyna, VIII 2018 PSA 0.002 ng/ml Testosteron 924 ng/dl, CTC 100/ml, 4 x Artesunate i 2 x Salinomycyna, XI 2018 PSA 0,029
Mój wątek z forum
kemoturf
Złoty Gladiator
Złoty Gladiator
 
Posty: 2537
Rejestracja: 12 wrz 2014, 15:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1953 PSA? BxGl.4+3cT2a LPRGl.4+4pT3aN0LVEPE+R1 RT

Nieprzeczytany postautor: Maja123 » 02 sty 2019, 22:38

Dzięki wielkie, jutro będę pisać do tej Holandii.
Maja123
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 27 gru 2018, 20:05
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1953 PSA? BxGl.4+3cT2a LPRGl.4+4pT3aN0LVEPE+R1 RT

Nieprzeczytany postautor: stanis » 03 sty 2019, 09:20

zosia bluszcz pisze:Jest tylko jedno miejsce w Europie, gdzie robią NanoMRI i jest nim osrodek uniwesytecki w Nijmegen.
http://diagnijmegen.nl/index.php/Detect ... n_Nano_MRI

Jak sądzę mogą się przydać informacje natury logistycznej j/n.:

- ośrodek zapewnia tani hotel w sąsiedztwie, etc.
- ja wybrałem lot tanią linią lotniczą do Eindhoven a stamtąd już tylko 65 km do Nijmegen. Do Eindhoven latają z wielu miast Polski linie Wizzair (m.in. z Warszawy i Katowic) oraz Ryanair.

Good luck.

Ps.: W sumie moje sprawy, w tym diagnostyka potoczyły się szybciej i zanim zdążyłem wyjechać do Nijmegen rozpoczęła się RT.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 ng/ml; 12.2017 PSA=0,142 ng/ml; 03.2018 PSA=0,182 ng/ml
XII 2017 - powtórne badanie hist-pat operacyjny: GL=3+4, nwt w wielu miejscach GK także podtorebkowo, marginesy zbyt wąskie dla oceny (-), pęcherzyki,+ nasieniowody bez nacieku.

IV-V 2018 tomoRT 35 x 10-70 Gy, PSA przed RT 0,191 ng/ml
V.2018 PSA = 0,056 ng/ml; VI.2018 PSA = 0,039 ng/ml; VIII.2018 PSA = 0,023 ng/ml; XI.2018 PSA = 0,013 ng/ml
________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Gladiator
Gladiator
 
Posty: 2543
Rejestracja: 10 sie 2014, 11:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: r.1953 PSA? BxGl.4+3cT2a LPRGl.4+4pT3aN0LVEPE+R1 RT

Nieprzeczytany postautor: Maja123 » 03 sty 2019, 11:07

Stanis, wielkie dzięki za info :)
Maja123
Użytkownik
 
Posty: 4
Rejestracja: 27 gru 2018, 20:05
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości

logo zenbox