Złowione w sieci ....

Re: Złowione w sieci ....

Nieprzeczytany postautor: stanis » 07 kwie 2017, 7:01

Dr Leonard Gomella mówi o leczeniu przerzutów do kości u pacjentów z RGK:

https://www.prostatepedia.net/blogs/pro ... ly4_6_2017)&mc_cid=bb2cec0c05&mc_eid=fecf14b747
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,110 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
 
Posty: 1572
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Złowione w sieci ....

Nieprzeczytany postautor: rakar » 06 maja 2017, 8:59

Obrazek

Źródło: http://www.esculap.com

Autor pisze o rekordzie picia piwa przez Polaków, a wizytowe zdjęcie pokazuje zapijającego się młodzieńca trunkiem wyskokowym.
Obrazek Trudno poważnie dyskutować z kimś pozbawionym poczucia humoru.
Ur.1949
III'2007 PSA 8,28;biopsja Gl1+2!?;10/V/2007 limfadenektomia węzły b/z;IX'PSA 0,07;HT VIII-XII;RT XII'07-I'08 7400cGy/37frakcji;cTpN0M0
IV'2008 PSA 0,08; X’ TK ok XII' zastrzyki przeciwzakrzepicowe
I'2009 - XII' PSA 0,35 ng/ml - 0,60 ng/ml
I’2010 MRI ok, zastrzyki przeciwzakrzepicowe do IV’, III’ scyntygrafia & TRUSok, IX’ biopsja spartolona, VII' PSA 0,61;XII' 0,83;
VII'2011 1,03 T'2,33 MRI podejrzenie wznowy VIII’ biopsja- Sclerosis atrophicans prostatae;XI' MRI b/z - obserwować, PSA XI' 1,85;
V'2012 PSA 2,68 T 2,33;VII' 3,37 T'1,23;VII' PET-CT z octanem sugeruje proces nowotworowy; X' PSA 5,40;od X' Apo-Flutam 3x dziennie;po 1 mieś. PSA 1,28; 2 mieś. 1,05; 3 mieś. PSA 0,837;T 2,07
I'2013 zastrzyk Diphereline 11,25 mg na 3 mieś.; IV'2013 PSA 3,14 drugi Dipheriline+ Apo-flutam(zaniechany po 3,5 dniach);IV' w innym lab. PSA po 2 dniach 5,31, po 2 tyg. w swoim lab. PSA 1,92 ng/ml, T 0,19 ng/ml; VI' PET-CT z Choliną rak w obrębie stercza, VII' PSA 9,50 ng/ml, bikalutamid 50 mg * biopsja stercza = ogólnie Gleason 5+4, jeszcze w obrębie torebki (margines 0,2 mm); VIII' PSA 1,30 * T 1,51 bikalutamid 50mg; IX' Zmiana na Eligard PSA 0,85 przed BT IX/X' - 30 Gy=3x10;
I'2014 PSA 0,38 ng/ml {odstawiony bikalutamid}III' PSA 0,86{koniec działania Eligardu} IV' T 0,58 ng/ml*PSA 1,17 ng/ml; VI' T 2,35 & PSA 3,24;VII' T=2,25 & PSA 4,04* VIII' PSA 4,20 T 2,52 PET naciekanie na pęcherz, pęcherzyki nasienne, węzły chłonne| VIII' PSA 4,00 T 2,58 | IX' PSA 4,02 T 1,53 | XI' PSA 6,90 Apo-Flutam 2 tyg, po tym Eligard|
I'2015 PSA 1,65>II' PET-CT z choliną, praktycznie jak w roku poprz.>IV' PSA 8,83 ng/ml, T 1,69 ng/dl, zastosowano bikalutamid> 05' uretrotomia (pobrano próbki do badania histopatol.) V' PSA 1,10; VII' PSA 0,23 ng/ml; IX' 0,26 ng/ml, XI’ TURP, XI/XII' 0,35 ng/ml
I'2016 PSA 0,34 ng/ml, T 0,12 ng/dl / II/II'I PSA 0,41 ng/ml; IV' PSA 0,62 ng/ ml, T 0,23 ng/dl; VI' PSA 0,87 ng/ml, VII posiew ujemny(zaskoczenie), IX PSA 1,70 ng/ml; IX/X' PET-CT progresja, meta do węzła chłonnego biodrowego wspólnego prawego; X' PSA 1,66 ng/ml, T 0,17 ng/dl; XI' PSA 2,14 ng/ml; XII' PSA 3,03 ng/ml, T 0,104 ng/ml
I'2017 PSA 4,05 ng/ml, 08/02/2017 urostomia, II/III'2017 4,88 ng/ml, IV/V'17 PSA 5,36 ng/ml, 05 maja Eligard pół roku, V/VI PSA 6,74 ng/ml
Awatar użytkownika
rakar
Administrator
 
Posty: 7719
Rejestracja: 09 lip 2007, 10:09
Lokalizacja: Olsztyn
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Złowione w sieci ....

Nieprzeczytany postautor: Mariolek68 » 02 cze 2017, 14:21

takie coś znalazłam
https://www.termedia.pl/mz/Leczenie-rak ... 26338.html



Mariolek, zawsze podawaj przynajmniej tytul artykulu, w przeciwnym razie mozesz miec pewnosc, ze nikt linku nie otworzy a co dopiero mowic o przeczytaniu calosci.

Tytul twojego artykulu zamieszczonego w Termedii brzmi:
Leczenie raka: gorący i… spontaniczny spór polskich autorytetów medycznych
Artykul streszcza dosc burzliwa dyskusje na temat RP vs RT.
Cala dyskusje skopiowalam i umiescilam w dziale Polski system (?) opieki zdrowotnej. Gorąco polecam lekturę.
pzdr
zosia


A dyskusja bardzo wiele mówi o stanie opieki zdrowotnej nad chorymi na raka prostaty w Polsce - bela
Tato ur.1943 cukrzyca typ II, nadciśnienie,wysoki cholesterol, leczony urologicznie od lutego 2010 ( przerost prostaty -obj.120ml)
PSA w ng/ml 02.2010-11,781; 04.2010 - 11,92; 08.2010- 6,28; 11.2010 - 5,93; 08.2011 - 5,05; 09.2013 - 5,69; 12.2014 - 6,24; 03.2015- 5,8; 10.11.2015- 11,79; 30.11.2015-10,9
biopsja, Gleason 7(4+3) , obj.stercza 90ml, rak cT2NxMx, 12/2015 TK jamy brzusznej i miednicy - węzły chłonne do 16x11mm; 12/2015 MR miednicy -PI-RADS 5; 01/2016 scyntygrafia kości-wg lekarzy ok. 01/2016- MR widoczna zmiana ogniskowa 25x29x37mm uwypuklająca się poza obrys wątroby, obraz niejednoznaczny - nie można wykluczyć ogniska meta. RTG płuc ok.
PSA w ng/ml 01.02.2016-18,358; 19.02.2016-18,772; 23.04.2016-4,45;20.05.2016-3,319, testosteron 0,64nmol/l. 29.07.2016 PET 18f-Fluorocholina - przerzuty do węzłów chłonnych biodrowych zewnętrznych obustronnie (SUVmax 4,9 oraz 6,5), do talerza kości biodrowej ( SUVmax 3,4), trzonu kręgu Th11 (SUV max5,12) oraz najprawdopodobniej do segmentu V wątroby (SUVmax12)
Zoladex LA 10,8mg- 03.03.2016; 27.05.2016 ; 25.08.2016 Roseligo 10,8mg 16.11.2016; 13.02.17;
09.05.17; Osporil - 25.08.2016; 22.09.2016; 19.10.2016; 14.11.16; 09.12.16; 01.01.17; 22.01.17; 13.02.17;
PSA w ng/ml 07.07.2016 -2,031; 19.08.2016 -1,775, wapń 2,48, kreatynina 98
19.09.2016 PSA 1,574; wapń 2,39; kreatynina 98
17.10.2016 PSA 1,726; wapń 2,49; kreatynina 106; RTG płuc - ok.
30.12.16 USG brzucha i przestrzeni zaotrzewnowej - efekt leczenia stabilizacja.
20.01.2017 PSA 0,293; 10.02.2017 PSA 0,255
CHEMIE ( docetaxel 149,25mg) :19.10.2016 I; 15.11.16 II; 08.12.16 III; 31.12.16 IV;
21.01.17 V;; 11.02.17 VI
Mariolek68
 
Posty: 108
Rejestracja: 24 mar 2016, 14:59
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Złowione w sieci ....

Nieprzeczytany postautor: docent » 07 cze 2017, 14:05

https://www.zwrotnikraka.pl/szanse-wyzw ... a-prasowa/

https://www.youtube.com/watch?v=lHtmcLru4ZM

Niby na tle np. Pacjentów z rakiem płuca sytuacja jest lepsza, ale wciąż potrzebne są zmiany systemowe. Ciekawy dwugłos dwóch ekspertów o potrzebie zmian w leczeniu raka prostaty. Oby coś z tego wynikło dla Pacjentów. Inna sprawa, że Gladiator już dawno o tym mówił...
docent
 
Posty: 2
Rejestracja: 07 cze 2017, 13:59
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Złowione w sieci ....

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 07 cze 2017, 15:42

A docent reprezentuje frakcje LPR/RARP (= give us more money!) czy tez frakcję RT?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6286
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Złowione w sieci ....

Nieprzeczytany postautor: docent » 10 cze 2017, 13:06

Ja bym po prostu chciał, aby leczenie było możliwie jak najskuteczniejsze i jednocześnie nie wpływające na jakość życia. To akurat w obliczu ostatnich doniesień jest możliwe w leczeniu raka prostaty. Szkoda, że wciąż nie u nas....
docent
 
Posty: 2
Rejestracja: 07 cze 2017, 13:59
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Złowione w sieci ....

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 10 cze 2017, 13:24

docent pisze:Ja bym po prostu chciał, aby leczenie było możliwie jak najskuteczniejsze i jednocześnie nie wpływające na jakość życia. To akurat w obliczu ostatnich doniesień jest możliwe w leczeniu raka prostaty. Szkoda, że wciąż nie u nas....



Leczenie jest naskuteczniejsze gdy jest radykalne, po wczesnym wykryciu raka prostaty.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6286
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Złowione w sieci ....

Nieprzeczytany postautor: Mac » 19 cze 2017, 21:19

Ciekawe badania: https://prostatecancernewstoday.com/201 ... te-cancer/
Czyżby była szansa na nowy lek stosowany w miejsce hormonoterapii, przynajmniej przez pewien okres czasu?
Rocznik 1961

Historia badań PSA: 05.2009 - PSA 2,364 / 10.2010 - PSA 2,53 / 01.2013 - PSA 3,16 / 11.2013 - PSA 4,71 / 04.2014 - PSA 3,81 f/t 0.12 / 06. 2014 levoxa / 07.2014 - 3,82 / 11.2014 - PSA 4,23 f/t 0,11 / 03.2015 - PSA 4,62 / 04.2015 - PSA 4,09 /
Badania dodatkowe: DRE (12.2013): DRE+ wyczuwalny guzek ok. 8 mm, TRUS (02.2014): OK, Biopsja (02.2014): brak utkania nowotworowego (6 rdzeni), MRI (12.2014) gruczoł krokowy 38×32×38 (24ml) o zachowanej budowie strefowej, strefy przejściowe gruczolakowato przebudowane, nie uwidoczniono w badaniu MR typowej zmiany w kierunku CaP itp. (aparat 3 teslowy, 32 kanały - badanie przed i po kontraście z badaniem dynamicznym i dyfuzją), Test PCA3 (12.2014): Score 87 (very high), Biopsja saturacyjna (02.2015): Adenocarcinoma tubulare G1, Gleason 7(3+4) w jednym wycinku /apex strona prawa/, PIN 1 w jednym wycinku, ASAP w jednym wycinku (20 rdzeni).

RP (05.05.2015) (metodą otwartą) w MSS w Warszawie
Badanie histopatologiczne: Rodzaj materiału (węzły chłonne zasłonowe, prostata, powięź Denovillersa), Rozpoznanie: Fragmenty tkanki tłuszczowej z drobnym węzłem chłonnym bez zmian nowotworowych, Fragmenty tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych, Gruczoł krokowy 2,5×4,0×3,0 Adenocarcinoma prostatae w skali Gleasona 7 (3+4); rak nacieka wierzchołek stercza po obu stronach, oba płaty stercza (przekroje 1-5) oraz podstawę stercza po stronie prawej; utkanie nie nacieka torebki stercza; we wszystkich wycinkach margines chirurgiczny jest bez zmian nowotworowych, Fragment tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych.
Powikłania: po RP - zatorowość płucna, trzymanie moczu po 3 tygodniach od wyjęcia cewnika - bez problemów, oddawanie moczu bez większych problemów po 3 miesiącach od RP, potencja? coś się zaczyna ruszać :).

PSA po RP: 05.08.2015 - 0,003 / 04.11.2015 - 0,008 / 05.02.2016 - 0,007 / 05.05.2016 - 0,017 / 25.08.2016 - 0,012 / 9.11.2016 - 0,011 / 6.02.2017 - poniżej 0,003 / 5.05.2017 - 0,021
Mac
 
Posty: 170
Rejestracja: 14 kwie 2015, 23:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Złowione w sieci ....

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 20 cze 2017, 16:20

Ciekawa kombinacja leków. Faza 1/2 ma zostać zakończona w grudniu 2017, zobaczymy czy i co opublikują oraz czy rzeczywiście rozpoczną fazę 3.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1706
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Refleksje doktora Google * Reflections Dr. Google

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości