Leszek r.1948PSA4.53ng/ml Gl.4+2 RPGl.3+4pT2a?b?N0M0Pn1

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

r.1948 PSA4.53ng/ml Gl.4+2 RPGl.3+4pT2a?b?N0M0Pn1

Nieprzeczytany postautor: stanis » 21 mar 2017, 18:04

Leszku,

Jak się słusznie domyślasz dotarłem do prof. przez jego gabinet prywatny , namiary znajdziesz na PW.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 mg/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
 
Posty: 1643
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

r.1948PSA4.53ng/ml Gl.4+2 RPGl.3+4pT2a?b?N0M0Pn1

Nieprzeczytany postautor: leszek48 » 22 mar 2017, 13:50

Witaj Staszku

Wszystko już wiem, dr. Google niezawodny.

Chcę jeszcze porozmawiać ze swoim lekarzem operatorem, nie chciałbym go urazić i ukrywać, że gdzieś poza nim szukam wyjścia.
Jest to mój przyjaciel i bardzo dużo w mojej chorobie dla mnie zrobił, a że coś tam nie gra, no cóż , takie życie.
Teraz dużo czytam na temat tej choroby i tak naprawdę jest wiele różnych opinii i rozważań, jak podejść do takich przypadków jak NASZE.
Kiedy wkraczać do akcji, aby było dobrze i z pozytywnym skutkiem, choć coś mi się wydaje, że dobrze to już było.
Będę obserwował Twoje poczynania jak też będę się dzielił swoimi.
Pozdrawiam
leszek48
ur.1948, PSA10.2001- 1,39 ;04.2003-1,97 ;08.2006-3,38 ;10.2008-5,47 ;11.2011-3,58 ; 05,2012-4,8 ;08,2012-6,14 ;12/2012-4,53
. Biopsja 03.2012 1. Prostata część proksymalna,ognisko podejrzane w połowie dł,szczyt płata praw, część dystalna- w wycinkach widoczne utkanie aden.prostate 6 Gl = 4+2 zajmujące około 70%
2.Prost. podst. płata praw na granicy z pęch. nasiennym- w wycinku widoczne drobne pole atypowych . Okolica podst. stercza z symetrią baniek nasieniowodów i pęch. nasiennych Scynt kości i RTG ok. Dnia 09.04.2013 RP z oszczędzeniem nerwów ,GL w histopacie 3+4.PSA 10.05.2013 =0,004 dnia02.08.2013 PSA<0,002 , 28.11.2013 PSA=0,007 28.03.2014 PSA=0,01ng/ml, 27.06.2014PSA=0,007, 22.12.2014PSA=0,007 ,01.07.2015 PSA=0,030, 11.04.2016 PSA=0,049,dnia07.02.2017 PSA= 0,129, 31.08.2017 PSA=0,242

http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=917
leszek48
 
Posty: 232
Rejestracja: 30 mar 2012, 13:32
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1948 PSA4.53ng/ml Gl.4+2 RPGl.3+4pT2a?b?N0M0Pn1

Nieprzeczytany postautor: leszek48 » 31 sie 2017, 17:18

Witam
Dzisiejszy dzień nie jest dla mnie łaskawy.

Wynik badania to PSA=0,242ng/ml a więc przekroczyłem magiczne 0,2 ng/ml i zarazem od lutego (2017) wynik mi się podwoił.
Jutro idę zameldować to swojemu prowadzącemu i zacznę dumać co dalej. Jestem prawie przekonany że lekarz powie mi, że jakiekolwiek badanie na tym etapie nic nie pokaże, ale jak tu czekać i nic nie robić. Poradźcie. Mija 4,5 roku od RP.
Pozdrawiam
leszek48
ur.1948, PSA10.2001- 1,39 ;04.2003-1,97 ;08.2006-3,38 ;10.2008-5,47 ;11.2011-3,58 ; 05,2012-4,8 ;08,2012-6,14 ;12/2012-4,53
. Biopsja 03.2012 1. Prostata część proksymalna,ognisko podejrzane w połowie dł,szczyt płata praw, część dystalna- w wycinkach widoczne utkanie aden.prostate 6 Gl = 4+2 zajmujące około 70%
2.Prost. podst. płata praw na granicy z pęch. nasiennym- w wycinku widoczne drobne pole atypowych . Okolica podst. stercza z symetrią baniek nasieniowodów i pęch. nasiennych Scynt kości i RTG ok. Dnia 09.04.2013 RP z oszczędzeniem nerwów ,GL w histopacie 3+4.PSA 10.05.2013 =0,004 dnia02.08.2013 PSA<0,002 , 28.11.2013 PSA=0,007 28.03.2014 PSA=0,01ng/ml, 27.06.2014PSA=0,007, 22.12.2014PSA=0,007 ,01.07.2015 PSA=0,030, 11.04.2016 PSA=0,049,dnia07.02.2017 PSA= 0,129, 31.08.2017 PSA=0,242

http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=917
leszek48
 
Posty: 232
Rejestracja: 30 mar 2012, 13:32
Blog: Wyświetl blog (0)

r.1948 PSA4.53ng/ml Gl.4+2 RPGl.3+4pT2a?b?N0M0Pn1

Nieprzeczytany postautor: Mac » 01 wrz 2017, 9:06

Leszku, każdy z prostatyków, których PSA po prostatektomii powoli, wahając się idzie w górę, boi się tego dnia, kiedy po odbiorze wyników ujrzy przekroczoną granicę uznaną za wznowę biochemiczną. Nic na to nie poradzimy.
Z drugiej strony pocieszający jest fakt, iż według badań nie każda wznowa biochemiczna prowadzi do przerzutów. M.in. dlatego ustawienie progu na
0,2 ng/ml budzi spore dyskusje wśród lekarzy. To że jest on obecnie ustalony na tym poziomie wynika ze statystyki. A ta jak zapewne wiesz uśrednia wyniki obejmujące skrajne przypadki.
To oczywiście zbyt małe pocieszenie dla kogoś, kto przeżył traumę wiadomości o raku, operacji, kolejnych oczekiwań na wyniki, aby po latach dostać cios w sam środek głowy.
Niemniej przez 4,5 roku miałeś względny spokój (samo w sobie jest to coś warte), co może oznaczać, iż Twoje komórki rakowe nie są aż tak agresywne i może to być tzw. rak indolentny.
Trzymam kciuki, aby tak było.
Pozdrawiam Maciek
Rocznik 1961

Historia badań PSA: 05.2009 - PSA 2,364 / 10.2010 - PSA 2,53 / 01.2013 - PSA 3,16 / 11.2013 - PSA 4,71 / 04.2014 - PSA 3,81 f/t 0.12 / 06. 2014 levoxa / 07.2014 - 3,82 / 11.2014 - PSA 4,23 f/t 0,11 / 03.2015 - PSA 4,62 / 04.2015 - PSA 4,09 /
Badania dodatkowe: DRE (12.2013): DRE+ wyczuwalny guzek ok. 8 mm, TRUS (02.2014): OK, Biopsja (02.2014): brak utkania nowotworowego (6 rdzeni), MRI (12.2014) gruczoł krokowy 38×32×38 (24ml) o zachowanej budowie strefowej, strefy przejściowe gruczolakowato przebudowane, nie uwidoczniono w badaniu MR typowej zmiany w kierunku CaP itp. (aparat 3 teslowy, 32 kanały - badanie przed i po kontraście z badaniem dynamicznym i dyfuzją), Test PCA3 (12.2014): Score 87 (very high), Biopsja saturacyjna (02.2015): Adenocarcinoma tubulare G1, Gleason 7(3+4) w jednym wycinku /apex strona prawa/, PIN 1 w jednym wycinku, ASAP w jednym wycinku (20 rdzeni).

RP (05.05.2015) (metodą otwartą) w MSS w Warszawie
Badanie histopatologiczne: Rodzaj materiału (węzły chłonne zasłonowe, prostata, powięź Denovillersa), Rozpoznanie: Fragmenty tkanki tłuszczowej z drobnym węzłem chłonnym bez zmian nowotworowych, Fragmenty tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych, Gruczoł krokowy 2,5×4,0×3,0 Adenocarcinoma prostatae w skali Gleasona 7 (3+4); rak nacieka wierzchołek stercza po obu stronach, oba płaty stercza (przekroje 1-5) oraz podstawę stercza po stronie prawej; utkanie nie nacieka torebki stercza; we wszystkich wycinkach margines chirurgiczny jest bez zmian nowotworowych, Fragment tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych.
Powikłania: po RP - zatorowość płucna, trzymanie moczu po 3 tygodniach od wyjęcia cewnika - bez problemów, oddawanie moczu bez większych problemów po 3 miesiącach od RP, potencja? coś się zaczyna ruszać :).

PSA po RP: 05.08.2015 - 0,003 / 04.11.2015 - 0,008 / 05.02.2016 - 0,007 / 05.05.2016 - 0,017 / 25.08.2016 - 0,012 / 9.11.2016 - 0,011 / 6.02.2017 - poniżej 0,003 / 5.05.2017 - 0,021 / 4.08.2017 - 0,018
Mac
 
Posty: 197
Rejestracja: 14 kwie 2015, 23:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leszek r.1948PSA4.53ng/ml Gl.4+2 RPGl.3+4pT2a?b?N0M0Pn1

Nieprzeczytany postautor: leszek48 » 01 wrz 2017, 14:56

Maciku nie wiem co to znaczy rak indolentny ale jeżeli jest przyjazny to niech tak zostanie
Pozdrawiam
Leszek
ur.1948, PSA10.2001- 1,39 ;04.2003-1,97 ;08.2006-3,38 ;10.2008-5,47 ;11.2011-3,58 ; 05,2012-4,8 ;08,2012-6,14 ;12/2012-4,53
. Biopsja 03.2012 1. Prostata część proksymalna,ognisko podejrzane w połowie dł,szczyt płata praw, część dystalna- w wycinkach widoczne utkanie aden.prostate 6 Gl = 4+2 zajmujące około 70%
2.Prost. podst. płata praw na granicy z pęch. nasiennym- w wycinku widoczne drobne pole atypowych . Okolica podst. stercza z symetrią baniek nasieniowodów i pęch. nasiennych Scynt kości i RTG ok. Dnia 09.04.2013 RP z oszczędzeniem nerwów ,GL w histopacie 3+4.PSA 10.05.2013 =0,004 dnia02.08.2013 PSA<0,002 , 28.11.2013 PSA=0,007 28.03.2014 PSA=0,01ng/ml, 27.06.2014PSA=0,007, 22.12.2014PSA=0,007 ,01.07.2015 PSA=0,030, 11.04.2016 PSA=0,049,dnia07.02.2017 PSA= 0,129, 31.08.2017 PSA=0,242

http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=917
leszek48
 
Posty: 232
Rejestracja: 30 mar 2012, 13:32
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leszek r.1948PSA4.53ng/ml Gl.4+2 RPGl.3+4pT2a?b?N0M0Pn1

Nieprzeczytany postautor: leszek48 » 01 wrz 2017, 15:09

Dzisiaj poszedłem z tym wynikiem do swojego operatora, oczywiście zlecił mi też badanie w szpitalnym lab. no i wyszło PSA=0,21ng/ml czyli jednak przekroczona magiczne 0,2 ng/ml.
Jego zdaniem, jeżeli oczywiście wyrażam na to zgodę, należy zrobić następne badanie za pół roku i zobaczymy.
Milo się rozmawiało a jednak w mojej głowie był ciągle mętlik, lekarz przez pół godziny mnie uspokajał a ja swoje myślałem. Istne piekło.
pozdrawiam wszystkich forumowiczów
leszek48
ur.1948, PSA10.2001- 1,39 ;04.2003-1,97 ;08.2006-3,38 ;10.2008-5,47 ;11.2011-3,58 ; 05,2012-4,8 ;08,2012-6,14 ;12/2012-4,53
. Biopsja 03.2012 1. Prostata część proksymalna,ognisko podejrzane w połowie dł,szczyt płata praw, część dystalna- w wycinkach widoczne utkanie aden.prostate 6 Gl = 4+2 zajmujące około 70%
2.Prost. podst. płata praw na granicy z pęch. nasiennym- w wycinku widoczne drobne pole atypowych . Okolica podst. stercza z symetrią baniek nasieniowodów i pęch. nasiennych Scynt kości i RTG ok. Dnia 09.04.2013 RP z oszczędzeniem nerwów ,GL w histopacie 3+4.PSA 10.05.2013 =0,004 dnia02.08.2013 PSA<0,002 , 28.11.2013 PSA=0,007 28.03.2014 PSA=0,01ng/ml, 27.06.2014PSA=0,007, 22.12.2014PSA=0,007 ,01.07.2015 PSA=0,030, 11.04.2016 PSA=0,049,dnia07.02.2017 PSA= 0,129, 31.08.2017 PSA=0,242

http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=917
leszek48
 
Posty: 232
Rejestracja: 30 mar 2012, 13:32
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leszek r.1948PSA4.53ng/ml Gl.4+2 RPGl.3+4pT2a?b?N0M0Pn1

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 01 wrz 2017, 16:40

Wprowadziłem ostatnie 4 Twoje wyniki do kalkulatora i czas podwojenia wychodzi 8 miesięcy. To mało nie jest.
Ja zerkniesz na załączony wykres to zobaczysz, że niestety PSA przyśpiesza.

Tak jak rozmawialiśmy ja to widzę tak:
1. RT na loże plus coś jeszcze. Można zaryzykować z PET PSMA z Galem68, ale PSA 0,2 ng/ml nie gwarantuje rzetelnego wyniku. Generalnie mówi się, że ten PET stosuje się od PSA 0,5 ng/ml, ale badania pokazują, że większa wiarygodność >80% jest przy PSA > 1 ng/ml.
2. Można czekać na wyższe PSA, aby PET pokazał rzetelniej. Z wykresu widać, że takich wyników można się spodziewać w 2 połowie 2018, jeśli utrzyma się obecna tendencja i dopiero wtedy na podstawie PET podjąć decyzję o RT.
3. Można spróbować z oznaczeniem cytotoksyczności i CTC i leczeniem wlewami zgodnie z moimi doświadczeniami. Ja bym zbadał witaminę C, kurkuminę i DCA i wybrał co będzie działało najlepiej in vitro i to podał sobie plus salinomycynę na komórki macierzyste. Jeśli po serii 3 + 3 wlewów PSA nie spadnie, to nie warto tego kontynuować.
4. Nie rozpoczynałbym HT, bo nie ma jeszcze takiej konieczności, a zatrze ona tylko obraz PSA i trudno będzie monitorować leczenie.
Załączniki
wykres.JPG
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1436
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leszek r.1948PSA4.53ng/ml Gl.4+2 RPGl.3+4pT2a?b?N0M0Pn1

Nieprzeczytany postautor: Mac » 01 wrz 2017, 20:01

Leszku, indolentny - niemrawy, ślamazarny.
Co do czasu podwajania PSA, to raczej mierzy się go dopiero od stwierdzonej wznowy, a ta jest stwierdzana po dwóch kolejnych pomiarach wykonanych nie tyle jeden po drugim, co po okresie czasu wskazanym przez lekarza.
Wyczytałem gdzieś na angielskojęzycznych stronach medycznych, że nie ma sensu patrzeć na czas podwajania PSA przy niskich jego poziomach. Niestety nie pamiętam ani tytułu publikacji, ani wartości PSA, od którego badanie czasu podwajania ma sens.
Chcę Ci wlać trochę optymizmu, bo zawsze jest szansa i to statystycznie stwierdzona, że stan w jakim jesteś nie będzie prowadzić do przerzutów. Chyba dawałem jakiś link na ten temat bodajże w wątku Tomka, aczkolwiek to było jakiś czas temu i dobrze nie pamiętam.
Oczywiście trzeba być czujnym, niemniej sytuacja nie jest zero jedynkowa. A to już coś.
Trzymaj się.
Maciek
Rocznik 1961

Historia badań PSA: 05.2009 - PSA 2,364 / 10.2010 - PSA 2,53 / 01.2013 - PSA 3,16 / 11.2013 - PSA 4,71 / 04.2014 - PSA 3,81 f/t 0.12 / 06. 2014 levoxa / 07.2014 - 3,82 / 11.2014 - PSA 4,23 f/t 0,11 / 03.2015 - PSA 4,62 / 04.2015 - PSA 4,09 /
Badania dodatkowe: DRE (12.2013): DRE+ wyczuwalny guzek ok. 8 mm, TRUS (02.2014): OK, Biopsja (02.2014): brak utkania nowotworowego (6 rdzeni), MRI (12.2014) gruczoł krokowy 38×32×38 (24ml) o zachowanej budowie strefowej, strefy przejściowe gruczolakowato przebudowane, nie uwidoczniono w badaniu MR typowej zmiany w kierunku CaP itp. (aparat 3 teslowy, 32 kanały - badanie przed i po kontraście z badaniem dynamicznym i dyfuzją), Test PCA3 (12.2014): Score 87 (very high), Biopsja saturacyjna (02.2015): Adenocarcinoma tubulare G1, Gleason 7(3+4) w jednym wycinku /apex strona prawa/, PIN 1 w jednym wycinku, ASAP w jednym wycinku (20 rdzeni).

RP (05.05.2015) (metodą otwartą) w MSS w Warszawie
Badanie histopatologiczne: Rodzaj materiału (węzły chłonne zasłonowe, prostata, powięź Denovillersa), Rozpoznanie: Fragmenty tkanki tłuszczowej z drobnym węzłem chłonnym bez zmian nowotworowych, Fragmenty tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych, Gruczoł krokowy 2,5×4,0×3,0 Adenocarcinoma prostatae w skali Gleasona 7 (3+4); rak nacieka wierzchołek stercza po obu stronach, oba płaty stercza (przekroje 1-5) oraz podstawę stercza po stronie prawej; utkanie nie nacieka torebki stercza; we wszystkich wycinkach margines chirurgiczny jest bez zmian nowotworowych, Fragment tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych.
Powikłania: po RP - zatorowość płucna, trzymanie moczu po 3 tygodniach od wyjęcia cewnika - bez problemów, oddawanie moczu bez większych problemów po 3 miesiącach od RP, potencja? coś się zaczyna ruszać :).

PSA po RP: 05.08.2015 - 0,003 / 04.11.2015 - 0,008 / 05.02.2016 - 0,007 / 05.05.2016 - 0,017 / 25.08.2016 - 0,012 / 9.11.2016 - 0,011 / 6.02.2017 - poniżej 0,003 / 5.05.2017 - 0,021 / 4.08.2017 - 0,018
Mac
 
Posty: 197
Rejestracja: 14 kwie 2015, 23:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leszek r.1948PSA4.53ng/ml Gl.4+2 RPGl.3+4pT2a?b?N0M0Pn1

Nieprzeczytany postautor: leszek48 » 01 wrz 2017, 20:21

Dzięki Tomku,Maćku swoją drogą to słowo ślamazarny, niemrawy próbowałem znaleźć gdzieś w medycznych określeniach nie pomyślałem w tym amoku, że to należy czytać inaczej. =D
Pozdrawiam
Leszek
ur.1948, PSA10.2001- 1,39 ;04.2003-1,97 ;08.2006-3,38 ;10.2008-5,47 ;11.2011-3,58 ; 05,2012-4,8 ;08,2012-6,14 ;12/2012-4,53
. Biopsja 03.2012 1. Prostata część proksymalna,ognisko podejrzane w połowie dł,szczyt płata praw, część dystalna- w wycinkach widoczne utkanie aden.prostate 6 Gl = 4+2 zajmujące około 70%
2.Prost. podst. płata praw na granicy z pęch. nasiennym- w wycinku widoczne drobne pole atypowych . Okolica podst. stercza z symetrią baniek nasieniowodów i pęch. nasiennych Scynt kości i RTG ok. Dnia 09.04.2013 RP z oszczędzeniem nerwów ,GL w histopacie 3+4.PSA 10.05.2013 =0,004 dnia02.08.2013 PSA<0,002 , 28.11.2013 PSA=0,007 28.03.2014 PSA=0,01ng/ml, 27.06.2014PSA=0,007, 22.12.2014PSA=0,007 ,01.07.2015 PSA=0,030, 11.04.2016 PSA=0,049,dnia07.02.2017 PSA= 0,129, 31.08.2017 PSA=0,242

http://www.gladiator-olsztyn.pl/viewtopic.php?id=917
leszek48
 
Posty: 232
Rejestracja: 30 mar 2012, 13:32
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: aga59, Bing [Bot], Ecik, jurg, Misza i 87 gości