Mąż r.1955 PSA 10,3 ng/ml. BxGl.4+3cT2a?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Mąż r.1955 PSA 10,3 ng/ml. BxGl.4+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 17 sie 2017, 22:50

gracze pisze:Mam jeszcze pytanie. Czy obecnie nie jest wymagane szczepienie na WZW typu B?
Nie ma w spisie zaleconych badań.



Jezeli wymogu szczepienia nie ma w spisie, to byc moze oznacza to, ze szpital ma zaufanie do wlasnej "infection control".
A moze zadzwon po prostu do szpitala i zapytaj?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6555
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1955 PSA 10,3 ng/ml. BxGl.4+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: gracze » 12 wrz 2017, 21:42

Witam po dłuższej przerwie.
Nareszcie wyczekiwana operacja w czwartek, w Bydgoszczy.
Trzymajcie kciuki i życzcie szczęścia w całkowitym usunięciu gada.
Mąż już zaliczył wywiad z anestezjologiem. Wyniki ok.

Jutro rano jadę, by wspierać męża.
Jeśli uda mi się porozmawiać z operującym /później, nie wiem dokładnie kiedy, będzie nieobecny/, to o co mam zapytać w pierwszej kolejności? Oczywiście po operacji.
Czy widać w czasie operacji naciekanie raka, powiększone węzły..?

Czy po operacji prostaty, wszyscy pacjenci cierpią na obrzęki nóg?

Pozdrawiam serdecznie wszystkich walczących i życzę dużo sił i wytrwałości w tej walce.
gracze
 
Posty: 21
Rejestracja: 13 lip 2017, 14:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1955 PSA 10,3 ng/ml. BxGl.4+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 13 wrz 2017, 10:12

gracze pisze:Witam po dłuższej przerwie.
Nareszcie wyczekiwana operacja w czwartek, w Bydgoszczy.
Trzymajcie kciuki i życzcie szczęścia w całkowitym usunięciu gada.
Mąż już zaliczył wywiad z anestezjologiem. Wyniki ok.

To dobrze, że już będzie operacja. Trzymam kciuki, aby zakończyła się sukcesem.


gracze pisze:Czy widać w czasie operacji naciekanie raka, powiększone węzły..?

Niektóre nacieki widać i można czasami szerzej przyciąć tkankę. Ale musisz sobie uzmysłowić, że nacieki to też pojedyncze komórki, czyli mikrony, a tego oko nie zobaczy. Raczej rzadko praktykuje się histopatologię, środoperacyjną. Wiem, że w przypadku operacji robotycznych w niektórych ośrodkach takie rzeczy się robi. Powiększone węzły to w ogóle trudny temat. Węzły są w tkance tłuszczowej i trudno je nawet czasami znaleźć. Tak czy inaczej dopiero histopatologia pobranego materiału da wiążącą odpowiedź na Twoje wątpliwości.

gracze pisze:Czy po operacji prostaty, wszyscy pacjenci cierpią na obrzęki nóg?

Nie wszyscy, ale warto zaopatrzyć się w specjalne skarpety uciskowe pooperacyjne, aby temu zapobiegać. To zależy od ogólnej kondycji układu krwionośnego.
Należy też podjąć szybko ćwiczenia oddechowe, polegające na pompowaniu balonika - w szpitalu robią takie z rękawiczki oraz jak najszybciej wstawać i ruszać się. Na swoim przykładzie wiem, że jest to możliwe na drugi dzień nawet po operacji otwartej.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1436
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1955 PSA 10,3 ng/ml. BxGl.4+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: gracze » 13 wrz 2017, 20:31

Dziękuję za cenne informacje. Pończochy wiem, że dostanie. Ty piszesz o skarpetach. Dostanę je w aptece czy w medycznym? Czy ten balonik dadzą również, czy samemu trzeba skombinować.
gracze
 
Posty: 21
Rejestracja: 13 lip 2017, 14:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1955 PSA 10,3 ng/ml. BxGl.4+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 14 wrz 2017, 1:58

Pończochy lepsze, wyżej sięgają.

"Balonik" to najczęściej zwykła rękawiczka jednorazowa, mają tego pełno, na pewno dadzą jedną czystą. Dmucha się jak zwykły balonik. Skuteczność ćwiczeń taka sama jak przy super-hiper sprzęcie z rurkami i kulkami.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1911
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1955 PSA 10,3 ng/ml. BxGl.4+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 14 wrz 2017, 7:31

Rozroznianie ponczoch i skarpet to domena kobiet :) Generalnie takie coś za kolana. Nie wiem czy kupisz a aptece (można zapytać) ale na pewno w punktach sprzedazy sprzętu rehabilitacyjnego
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1436
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1955 PSA 10,3 ng/ml. BxGl.4+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 14 wrz 2017, 8:03

W naszych szpitalach daja biale podkolanowki z gustownym niebieskim paseczkiem.
A do cwiczenia pluc, gadzet z rurkami, w ktorych sa kolorowe kulki.
http://stanmed24.pl/oferta,Tri-Gym-tren ... wy,1,11,59
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6555
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1955 PSA 10,3 ng/ml. BxGl.4+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: gracze » 14 wrz 2017, 9:42

Wcięło mi posta pisanego z komórki. Pojechał na operację o 8.30. Mam strasznego pietra.
gracze
 
Posty: 21
Rejestracja: 13 lip 2017, 14:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1955 PSA 10,3 ng/ml. BxGl.4+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 14 wrz 2017, 10:31

My bedziemy trzymac kciuki a Ty w tym czasie postaraj sie zrelaksowac (tak, wiem, ze to nie jest latwe...).

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6555
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąż r.1955 PSA 10,3 ng/ml. BxGl.4+3cT2a?

Nieprzeczytany postautor: gracze » 14 wrz 2017, 14:16

Jestem bardzo wdzięczna Wam wszystkim, za ogromną , bezinteresowną pomoc dla nas, zbłąkanych, szukającuch najtrafniejszej drogi leczenia. Słowami trudno to wyrazić. O 11.15 wyszli operujący. Doktor S.powiedział, że ta operacja powinna załatwić wszystko, bez RT. Oby. Jeśli dobrze zezumiałam, to pęczki nerwowe zostały oszczędzone.Prostata, pęcherzyki,węzły /ile to policzy patomorf./wyrzucone.Ubytek krwi minimalny. Teraz czekanie na wyniki i pierwsze PSA. Jeszcze raz dziękuję.
gracze
 
Posty: 21
Rejestracja: 13 lip 2017, 14:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: aga59, Ecik, Google [Bot], jurg, meenia, Misza i 89 gości