Tato Marty 67l. PSA 45 ng/ml BxGl.4+5 pT?

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tato Marty 67l. PSA 45 ng/ml BxGl.4+5 pT?

Nieprzeczytany postautor: wlobo135 » 09 cze 2017, 22:55

Marto, witaj na forum. Zgodnie z naszym regulaminem na tematy medyczne odpowiadamy na forum a nie w prywatnej poczcie PW. Dlatego tutaj odpowiem na Twoje pytania skierowane do mnie.

Tata ma 67 lat i ze względu na wiek i inne schorzenia lekarz wykluczył leczenie operacyjne.
Wstępne propozycje lekarzy to hormony przez pół roku a później radioterapia. Taty wynik Gleason 4+5. PSA 45.
Kości są czyste lecz ogólny opis biopsji dość szeroko i niejasno jak dla mnie opisany.
Zwracam się z prośbą do Pana ponieważ ktoś podpowiedział, że Pana wyniki były zbliżone do wyników mojego taty. Czy mógłby mi Pan naświetlić historię leczenia.



Wprawdzie nie znamy jeszcze dokładnego wyniku biopsji, ale na podstawie tego, co już napisałaś można pokusić się na odpowiedź na Twoje pytanie.

Przede wszystkim PSA 45 ng/ml i zły ogólny stan zdrowia raczej eliminują tatę z leczenia operacyjnego. Napisałem "raczej" ponieważ generalnie przy
PSA powyżej 20 ng/ml nie operuje się, bo istnieje duże prawdopodobieństwo, że rak już rozsiadł się po organizmie.
A więc, tak jak sugerują lekarze, pozostaje radioterapia (RT) i hormonoterapia (HT). Na Twoim miejscu przedyskutowałbym również z lekarzami możliwość zastosowania nowej metody leczenia z dodaniem chemioterapii (ChT) do HT.
Marto przepisz nam dokładnie wynik biopsji.
Informacje jak poruszać się na forum i utworzyć własny wątek znajdziesz tutaj viewtopic.php?f=8&t=337
Pozdrawiam
Włodek
Motto: Zanim potępisz staraj się zrozumieć.
Ur. 1941 VI/09 PSA5,3 X/09 PSA9,7 Biopsja Gl 9(5+4) Scany: wszystko czyste 30/XI/09 prostatektomia radykalna z usunieciem wiązki nerwowo-naczyniowej. Gleason 10 pT3aN0M0 21/I/10 PSA 0,7 4/III/10 PSA 0,77. 26/III/10 PSA 1.0 Doubling time 4,5 mca. V/10 hormony (Zoladex) i radioterapia 66Gy. VIII/10 PSA 0,04 X/10 PSA 0.03 XII/10 PSA 0,03 testosteron 23ng/dL(0,8nml/L) II/11 PSA<0,05/<0,03 IV/11 PSA<0,05 testosteron<0,5nmol/L(<14ng/dL) Przerwa w hormonoterapii :) VII/11 PSA 0,001 Testosteron 1,03/30 IX/11 PSA<0.05, Testosteron3.8/112, 11/2011 PSA 0,04 testosteron 7,1/208 1/2012 PSA 0,1 2/2012 PSA 0,18Obrazekpowrót do HT 4/2012 PSA 0,03. 5/2012 PSA<0.03 7/2012 PSA 0,03 9/2012PSA 0,01 11/2012 PSA <0,03 1/2013 PSA <0,03 3/2013PSA <0,03 testosteron <23/0,8 Ponowne przerwanie HT 6/2013 PSA <0,003 testosteron<2,6 ng/dl 10/2013 PSA <0,03 testosteron 17,6 ng/dl. 2/2014 PSA<0.03 testosteron 138 7/2014 PSA-0,62, 8/2014 PSA-1,85 10/2014 PSA-7,9 11/2014 PSA-7,57PET/CT zajęte cztery węzły chłonne w miednicy, skierowanie na RT (SBRT) powrót do HT(3 miesiące) 2/2015 PSA-3,43 4/2015 PSA-0,72 7/2015 PSA-0,72 testosteron 40/1,3 10/2015 PSA-1,2 testosteron 168/5,8 12/2015 PSA-0,78 3/2016 PSA-0,71 6/2016 PSA-0,34 9/2016 PSA-0,16 12/2016 PSA-0,22 3/2017 PSA-0,547/2017 PSA-1,7

Wykres obrazujący przebieg leczenia. http://www.fotosik.pl/zdjecie/4c0bd44ca8968802
Awatar użytkownika
wlobo135
Administrator senior
 
Posty: 3992
Rejestracja: 18 mar 2010, 9:34
Lokalizacja: Sydney
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tato Marty 67l. PSA 45 ng/ml BxGl.4+5 pT?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 10 cze 2017, 13:01

Dołączę się w kwestii radioterapii:

Przed rozpoczęciem leczenia hormonalnego (albo tuż po, ale zanim PSA spadnie poniżej 2 ng/ml) dobrze by było zrobić PET z choliną. Nierefundowany jest bardzo drogi (6000-7000 zł), refunduje się zwykle przy wznowie po leczeniu radykalnym, ale wskazania do refundacji zawierają też punkt dopuszczający PET w trakcie diagnozy pogłębionej jeśli jest niezbędny do planowania radioterapii. Nawet jeśli są przerzuty (na przykład do węzłów chłonnych), ale niewiele, można je spróbować naświetlić. Nawet jeśli nie wykończy to wszystkich komórek, powinno opóźnić postęp choroby.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1806
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: alcon, Google [Bot], juliusz56, jurg, otek i 50 gości