r.1964 PSA4,16ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.3+3pT2cN0M0Pn1R1

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: r.1964 PSA4,16ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.3+3pT2cN0M0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: stanis » 04 wrz 2017, 18:19

MariK pisze:
Tylko te dodatnie marginesy. Konsultowałem wynik hist.pat. pooperacyjny z 3 onkologami i wszyscy sugerują RT bez odwlekania w czasie. Co o tym myślicie?


MariK,

RP niestety nie była radykalna bowiem marginesy dodatnie oraz naciekanie pni nerwowych to czynniki źle rokujące w aspekcie wznowy. Dlatego jest konieczna uzupełniająca RT.
W sprawie uzupełniającej RT przeczytaj tutaj: http://www.wco.pl/zb/files/publication/f4840b.pdf
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 mg/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
 
Posty: 1643
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: r.1964 PSA4,16ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.3+3pT2cN0M0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 04 wrz 2017, 18:41

Ja jestem zdania, ze przy dodatnich marginesach należy robić RT bez czekania na wzrosty PSA. Cudów nie ma i pozostawione komórki rakowe będą rosnąć. Nie wiem tylko jak dokładnie wygląda procedura, aby naświetlanie było refundowane, czy nie muszą być notowane wzrosty PSA.
Naświetlanie robi się nie wcześniej niż 3 miesiące po operacji, aby wygoic rany.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1436
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA4,16ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.3+3pT2cN0M0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 06 wrz 2017, 15:55

kemoturf pisze:Ja jestem zdania, ze przy dodatnich marginesach należy robić RT bez czekania na wzrosty PSA. Cudów nie ma i pozostawione komórki rakowe będą rosnąć. Nie wiem tylko jak dokładnie wygląda procedura, aby naświetlanie było refundowane, czy nie muszą być notowane wzrosty PSA.
Naświetlanie robi się nie wcześniej niż 3 miesiące po operacji, aby wygoic rany.


Jeżeli lekarze traktują to jako radioterapię adjuwantową (ART) / leczenie skojarzone, to wykonuje się je nawet 4-6 tygodni (czytałam opisy przypadków takiego pośpiechu, zwykle to była kombinacja LRP, która się lepiej goi oraz agresywnego raka) do około pół roku po operacji. Warunkiem przystąpienia do adjuwantowej RT jest wygojenie się ran pooperacyjnych i odzyskanie (jakiej takiej) kontroli nad wydalaniem moczu. Decyzję podejmuje się przede wszystkim na podstawie histopatologii poooperacyjnej, głównym czynnikiem wskazujacym na konieczność ART są własnie marginesy dodatnie, nawet jeśli pooperacyjne PSA jest poniżej 0,1 ng/ml. Największe korzyści w porównaniu z grupa poddana obserwacji odnosili pacjenci z zaawansowaniem T3.

Opcją drugą jest obserwacja poziomu PSA i wkroczenie z RT zanim przekroczy 0,5 ng/ml - wtedy mówimy o radioterapii ratującej (salvage radiotherapy, SRT). I tu są potrzebne 3 wzrosty jako dowód wznowy.

Tegoroczne wytyczne EAU, punkt 6.3.6, opisują badania kliniczne, które wykazują, że kontrola nad chorobą jest lepsza w wypadku adjuwantowej RT, kosztem wzrostu odsetka powikłań ze strony ukłądu moczowego i pokarmowego, oraz - być może - dłuższego czasu odzyskiwania pełnej kontroli nad trzymaniem moczu.

Pacjent powinien świadomie podjąć decyzję na podstawie pełnych informacji.

Oryginał - wersja internetowa, zalinkowane odnośniki do artykułów źródłowych
https://uroweb.org/guideline/prostate-cancer/#6_3

6.3.6.4.Conclusion

Thus, for patients classified as pT3 pN0 with a high risk of local failure after RP due to positive margins (highest impact), capsule rupture, and/or invasion of the seminal vesicles, who present with a PSA level of < 0.1 ng/mL, two options can be offered in the framework of informed consent. These are:

immediate ART to the surgical bed [501,502,504] after recovery of urinary function.

or

clinical and biological monitoring followed by salvage radiotherapy (SRT) before the PSA exceeds 0.5 ng/mL [505,506] (see Section 6.10.5.1).
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1911
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA4,16ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.3+3pT2cN0M0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: MariK » 07 wrz 2017, 18:24

Po wysłuchaniu Waszych opinii (za które bardzo dziękuję) i konsultacjach z dwoma onkologami-radioterapeutami jestem zdecydowany na mam nadzieję ostateczną bitwę, czyli radioterapię uzupełniającą. Po ostatniej rozmowie z radioterapeutą dr W.M. z Gliwic (wizyta prywatna) mam zgłosić się na tomografię 19 września i "jakieś tam" inne czynności przygotowawcze w Centrum Onkologii w Gliwicach. Dr. M. zgodził się zakwalifikować mnie na tomoterapię (chyba dobrze?). Radioterapia rozpoczęłaby sie gdzieś ok. połowy października - 34 lub 35 sesji naświetlania. Mam nadzieję, że w ten sposób pożegnam się definitywnie z capem, a skutki uboczne nie będą bardzo utrudniały mi codziennego życia.
Pozdrawiam
MariK
MariK, 1964, PSA 10'2015-7,91ng/ml, 04'2016-4,24 ng/ml, 09'2016-6,39 ng/ml, 11'2016-4,16 ng/ml, fPSA 11'2016-0,772 ng/ml, 20.05'2017-4,625 ng/ml;
biopsja 11'2015 neg. 02'2017 w 14 pobranych bioptatach Gl.3+3, po konsultacji w Warszawie GL. 3+4;
LPR-24.07.2017 pT2cN0, komórki raka w linii cięcia, naciekanie pni nerwowych, GL.3+3,
PSA pooperacyjne 4 tyg. 0,039 ng/ml, 6 tyg. 0,019 ng/ml
MariK
 
Posty: 17
Rejestracja: 22 kwie 2017, 21:50
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA4,16ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.3+3pT2cN0M0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 07 wrz 2017, 22:38

Dr. M. zgodził się zakwalifikować mnie na tomoterapię (chyba dobrze?)

Dobrze, bo najbardziej oszczędza otaczające tkanki.

Będziemy trzymać kciuki za wygraną :)
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1911
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA4,16ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.3+3pT2cN0M0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: Mac » 08 wrz 2017, 0:12

MariK pisze:Po wysłuchaniu Waszych opinii (za które bardzo dziękuję) i konsultacjach z dwoma onkologami-radioterapeutami jestem zdecydowany na mam nadzieję ostateczną bitwę, czyli radioterapię uzupełniającą.

Optymalna decyzja, dająca największe szanse na radykalne wyleczenie.
Powodzenia
Maciek
Rocznik 1961

Historia badań PSA: 05.2009 - PSA 2,364 / 10.2010 - PSA 2,53 / 01.2013 - PSA 3,16 / 11.2013 - PSA 4,71 / 04.2014 - PSA 3,81 f/t 0.12 / 06. 2014 levoxa / 07.2014 - 3,82 / 11.2014 - PSA 4,23 f/t 0,11 / 03.2015 - PSA 4,62 / 04.2015 - PSA 4,09 /
Badania dodatkowe: DRE (12.2013): DRE+ wyczuwalny guzek ok. 8 mm, TRUS (02.2014): OK, Biopsja (02.2014): brak utkania nowotworowego (6 rdzeni), MRI (12.2014) gruczoł krokowy 38×32×38 (24ml) o zachowanej budowie strefowej, strefy przejściowe gruczolakowato przebudowane, nie uwidoczniono w badaniu MR typowej zmiany w kierunku CaP itp. (aparat 3 teslowy, 32 kanały - badanie przed i po kontraście z badaniem dynamicznym i dyfuzją), Test PCA3 (12.2014): Score 87 (very high), Biopsja saturacyjna (02.2015): Adenocarcinoma tubulare G1, Gleason 7(3+4) w jednym wycinku /apex strona prawa/, PIN 1 w jednym wycinku, ASAP w jednym wycinku (20 rdzeni).

RP (05.05.2015) (metodą otwartą) w MSS w Warszawie
Badanie histopatologiczne: Rodzaj materiału (węzły chłonne zasłonowe, prostata, powięź Denovillersa), Rozpoznanie: Fragmenty tkanki tłuszczowej z drobnym węzłem chłonnym bez zmian nowotworowych, Fragmenty tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych, Gruczoł krokowy 2,5×4,0×3,0 Adenocarcinoma prostatae w skali Gleasona 7 (3+4); rak nacieka wierzchołek stercza po obu stronach, oba płaty stercza (przekroje 1-5) oraz podstawę stercza po stronie prawej; utkanie nie nacieka torebki stercza; we wszystkich wycinkach margines chirurgiczny jest bez zmian nowotworowych, Fragment tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych.
Powikłania: po RP - zatorowość płucna, trzymanie moczu po 3 tygodniach od wyjęcia cewnika - bez problemów, oddawanie moczu bez większych problemów po 3 miesiącach od RP, potencja? coś się zaczyna ruszać :).

PSA po RP: 05.08.2015 - 0,003 / 04.11.2015 - 0,008 / 05.02.2016 - 0,007 / 05.05.2016 - 0,017 / 25.08.2016 - 0,012 / 9.11.2016 - 0,011 / 6.02.2017 - poniżej 0,003 / 5.05.2017 - 0,021 / 4.08.2017 - 0,018
Mac
 
Posty: 197
Rejestracja: 14 kwie 2015, 23:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA4,16ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.3+3pT2cN0M0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 08 wrz 2017, 10:49

Myślę, że to optymalna decyzja, choć nie zawsze u nas stosowana. Moim zdaniem nie ma co czekać na wzrosty i rozsianie się paskudztwa. Trzeba próbować go ubić jak tylko można w formie początkowej. Naświetlanie loży i pozostawionych dodatnich marginesów daje szansę na ostatecznie rozwiązanie tej kwestii.

Spróbuj powalczyć o tomoradioteraipę. Taka aparatura jest w kilku już ośrodkach i gwarantuje ona precyzyjniejsze naświetlanie i większą ochronę organów przyległych.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1436
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: r.1964 PSA4,16ng/ml BxGl.3+4cT2c LPR Gl.3+3pT2cN0M0Pn1R1

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 08 wrz 2017, 11:10

Kemoturf napisal:
Spróbuj powalczyć o tomoradioterapię.




Zadna walka nie bedzie potrzebna albowiem kilka postow wyzej

MariK napisal:
Dr. M. zgodził się zakwalifikować mnie na tomoterapię (chyba dobrze?)


Na co Iza mu odpowiedziala:
Dobrze, bo najbardziej oszczędza otaczające tkanki.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6555
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: aga59, jurg, Misza i 82 gości