Tata 61l. PSA16ng/ml BxGl.3+4pT2c

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 61l. PSA16ng/ml BxGl.3+4pT2c

Nieprzeczytany postautor: Sandra2017 » 11 kwie 2017, 15:42

Witam serdecznie.

Mój tato ma 61 lat i stwierdzono u niego raka prostaty.
Proszę o pomoc w zinterpretowaniu wyniku oraz co to oznacza dla samego pacjenta.

PSA 16 g/ml, Gleason 3+4,
ICD M8140/3.

Nadmienię, iż w wyniku biopsji napisano:
Nowotwór obejmuje masywne wycinki z obu płatów gruczołu krokowego.
Naciek nowotworowy obejmuje 60% masy z nadesłanego materiału z zajęciami torebki gruczołu.


Po otrzymaniu wyniku lekarz pierwszego kontaktu od razu wystawił kartę DILO z natychmiastową wizytą u onkologa.

Z racji tego, że skierowanie na biopsje wystawił urolog odbyliśmy też taką wizytę kontrolną u tego lekarza wczoraj.
Po przejrzeniu wyników stwierdził, że wszystko jest ok i nie ma potrzeby onkologicznej podkreslenie moje - zb oraz nie przepisał żadnych leków, wystawił tylko skierowanie na RM (rezonans) oraz scyntygrafię całego kośćca.

Proszę o pomoc, bo nie wiem co mamy teraz robić z tatą. Termin na RM mamy dopiero na Luty 2018r a sctyntygrafie za trzy miesiące.
Pozdrawiam
Sandra2017
 
Posty: 5
Rejestracja: 11 kwie 2017, 15:25
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty

Nieprzeczytany postautor: stanis » 11 kwie 2017, 16:02

Witaj wsród nas Sandro,

Podejrzewam, że urolog uznaje, iż dopóki nie zapozna się z wynikiem badań obrazowych , uznaje że tato to jego pacjent jako kandydat do operacji. Jeśli natomiast chcecie skonsultować się u onkologa nie musicie prosić o skierowanie.

W CO przyjmą bez skierowania , jednak lepiej poczekać na wyniki MRI oraz scyntygrafii. Po uzyskaniu karty DiLO terminy badań obrazowych będą nowe i "rozsądne" !.

Pr. zeskanuj opis hist-pat z biopsji i wklej cały dokument bez danych personalnych.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,110 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
 
Posty: 1610
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Rak prostaty

Nieprzeczytany postautor: Wojtas » 11 kwie 2017, 16:09

wg. mnie zarejestrujcie się telefonicznie do dobrego Centrum Onkologii na pierwszą wizytę. Tam zostanie Tato fachowo pokierowany do dalszego leczenia. Czekanie w Waszym przypadku przy tych parametrach jest problematyczne. Na pewno Koleżanki i Koledzy udzielą bardziej wyczerpujących informacji. Przy karcie DILO to bardzo odległy termin diagnostyki. Czas tu jest bardzo istotny. Proponuje Gliwice , Bydgoszcz.
urodzony 1949r bez objawów PSA 4,88 - biopsja stwierdzony ,adenocarcinoma , 08.2011 RP Gleson 3+4 -2cICD-0,pecherzyki i wezły bez nacieku raka, naciek dochodzi do granicy cięcia szczytu jeden margines dodatni w szczycie , granice cięcia płatów i pęcherzowa bez nacieku raka- PSA 3.11.11 0,01ng/m; PSA 6.03.12 0.064 ,decyzja CO Gliwice RT 35 frakcji -70G od 10.04.d0 31.05 PSA, 29.05.12 0.058 6.08.12PSA 0.011 PSA 6.11.12 0.003 RT jednak była potrzebna.Dnia 8.02.13 PSA 0.002 uf chyba w dobrym kierunku. 10.05.13 PSA ,0,002ng/ml, 12.08.13 PSA 0,002 ng/ml , 12.11.13 PSA 0.003 ng/ml,12.02.14 PSA 0,003 ng/ml, 12.05.14 PSA 0,003 ng/ml,PSA 12.08.14 0,006 ng/ml ,11.14 PSA 0,011 ng/ml PSA 10.02.15 0,008 ng/ml 8.06.15 PSA 0,007 USG, RTG ok .8.12.15 PSA 0,007ng/ml, PSA 0,01 30.05.16 inne laboratorium, wszystko ok.6.12.16 PSA 0,007 9.05.17 PSA 0,006ng/ml
Wojtas
 
Posty: 493
Rejestracja: 06 lis 2011, 18:36
Lokalizacja: Małopolska
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty

Nieprzeczytany postautor: hydraulik154 » 11 kwie 2017, 18:20

Sandro ,
koniecznie do Centrum Onkologii ; sądzę , że uda się przyspieszyć i rezonans i scyntygrafię - te terminy są zdecydowanie nie do przyjęcia .
Pozdrawiam - Jan
Jan (hydraulik154) 1945r. ; schorzenia przewlekłe - colitis ulcerosa , dna moczanowa;
II-2013 PSA 11 ;
IV-2013 biopsja - Gl 3+4=7 ;
IV-2013 scyntygrafia -przerzuty na kręgosłup
HT V- 2013 podano APO-FLUTAM i ELIGARD . VII-2013 PSA 0.348 .
VIII -2013 MRI - ubytki w kręgu L2 . T2bN0M1 - Ortopedzi obserwują zmiany w kręgosłupie .
X-2013 scyntygrafia kontrolna - nie potwierdza przerzutów meta. XI-2013 PSA 0,082 ng/ml*
X-2013 MRI - nie można z całą pewnością wykluczyć przebytego ogniska rozrostowego
II-2014 PET CT : prostata SUV 3,3 : bez ognisk aktywnego procesu rozrostowego
VIII-2014 PSA 0,053ng/ml ; HT ELIGADRD trwa . Ewentualna HBT - na wiosnę .
03-11-2014 PSA 0,06 .
R T
I. Napromienianie stereotaktyczne LA X6 MV techniką VMAT na obszar :
- przerzutu do L2 D=20Gy / 1x
- trzonu L2 D=18Gy / 1x
- ogniska w lewej kości biodrowej D=20Gy / 1x - dnia 05.03.2015r.
II. Radioterapia na obszar gruczołu krokowego techniką VMAT , Clinac , promieniowanie fotonowe 15MeV , Dg śr=64Gy / 20fr
w dniach 04 - 29.05.2015r.
Kontynuacja hormonoterapii - ELIGARD .

Trzymanie moczu - 100% . PSA 0,053ng/ml - 2015--06-18
Trzy miesice po RT: PSA 0,019ng/ml ( 08-09-2015 ) ; przed RT PSA 0,092ng/ml
Pięć miesięcy po RT : PSA 0,008ng/ml ; testosteron < 0,025ng/ml
Dziewięć miesięcy po RT ( 01-03-2016 ) : PSA < 0,003 ng/ml ; T<0,025 ng/ml
Szesnaście miesięcy po RT : PSA < 0,003 ng/ml
Dwadzieścia dwa miesiące po RT : PSA < 0,003 ng/ml ; T<0,025 ng/ml kontynuacja HT - Eligard
Awatar użytkownika
hydraulik154
 
Posty: 313
Rejestracja: 27 kwie 2013, 5:51
Lokalizacja: Stargard
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 11 kwie 2017, 19:33

PSA 16g/ml, Gleason 3+4,[... ] Nowotwór obejmuje masywne wycinki z obu płatów gruczołu krokowego. Naciek nowotworowy obejmuje 60% masy z nadesłanego materiału z zajęciami torebki gruczołu.


Z opisu wynikałoby, że rak rósł już od jakiegoś czasu, zajął sporą część prostaty i zaczął inwazję na otaczającą tkankę tłuszczową (zajęte granice gruczołu).
To chyba nadinterpretacja. Z opisu biopsji nie wynika, ze rak torebke przekroczyl. zb

Gleason 3+4 oznacza raka o średnim stopniu złośliwości. Nie należy odkładać leczenia, więc trzeba w pełni wykorzystać możliwości zielonej karty.

Co to oznacza dla pacjenta - będzie wiadomo po badaniach obrazowych. Scyntygrafia pokaże, czy kości są wolne od przerzutów - jeśli tak, będzie można próbować pozbyć się nowotworu na dobre przez operację lub naświetlania. Rezonans pokaże tkanki miękkie, powinien pokazać, czy można wykonac operację, czy lepiej naświetlić.

Przy PSA <20 ng/ml ryzyko przerzutów nie jest bardzo duże, ale sprawdzić trzeba.
Czy tata miał wcześniej trudności z oddawaniem moczu? Czy leczył sie na to? Jeśli tak, czy brał jakiś lek na prostatę z finasterydem (Lista nazw handlowych np. tu: https://bazalekow.mp.pl/leki/subst.html?id=312)? To ważne, bo finasteryd obniża PSA, wiec to prawdziwe byłoby wyższe.


W jakiej części Polski mieszka tata?
Na stronach NFZ (przejść można stąd: http://www.nfz.gov.pl/dla-pacjenta/pakiet-onkologiczny/) trzeba znaleźć "pakiet onkologiczny" i tam powinna być lista świadczeniodawców. Z pakietem pogłębione badania i konsylium powinny się zamknąć w 2 miesiacach.
Jeżeli macie stosunkowo blisko do centrum onkologicznego, to wszystko będzie w jednym miejscu.

Możesz też zrobić zdjęcie dokumentowi, nawet komórką, byle wyraźnie i wkleić jpg.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1806
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty

Nieprzeczytany postautor: Sandra2017 » 11 kwie 2017, 19:51

Niestety, tato się nigdy na nic nie leczył, ale od prawie trzech lat miał problemy z oddawaniem moczu dlatego też postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i wysłałam go do urologa, który z kolei skierował na biopsję.

Przy całym opisie wyniku jest też taki kod ICD-O-3 M8140/3 (sprawdzałam to w internecie i rzekomo to jest symbol przerzutów).

Mieszkamy w woj. dolnośląskim.

Przed biopsją tato dostał jakiś lek prosta....coś tam :) , który obniża też ciśnienie ale po wzięciu 3 tabletek tracił przytomność i musieliśmy przerwać podawanie leku.
Sandra2017
 
Posty: 5
Rejestracja: 11 kwie 2017, 15:25
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty

Nieprzeczytany postautor: Sandra2017 » 12 kwie 2017, 12:13

Witam, jakaś dziwna sytuacja dzisiaj nastała:
jak rejestrowałam tatę na RM, to powiedzieli, że termin na luty 2018r, a dzisiaj dostałam telefon z przychodni, że zmieniają termin i ma już 22 kwietnia tego roku i poinformowali mnie że na 20-go (tego miesiąca) jest umówiona wizyta z onkologiem.
Nic z tego już nie rozumiem, ale cieszę się że wyniki badania zostały przyspieszone.
Sandra2017
 
Posty: 5
Rejestracja: 11 kwie 2017, 15:25
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 12 kwie 2017, 16:44

Może w systemie wybiło, że jest karta DiLO... a może ktoś przegląda forum =D
Gratulacje :)
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1806
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty

Nieprzeczytany postautor: Sandra2017 » 22 kwie 2017, 17:30

Witam ponownie dzisiaj byliśmy z tata na MR (rezonans) i udało mi się uzyskać od razu płytkę z wynikiem ale niestety bez opisu. Czy ktoś z Panstwa może mi powiedzieć czy wszystko jest ok na tych zdjęciach czy jednak są przerzuty??? Z góry dziękuję za odpowiedz.
Sandra2017
 
Posty: 5
Rejestracja: 11 kwie 2017, 15:25
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty

Nieprzeczytany postautor: hydraulik154 » 22 kwie 2017, 18:43

Na to pytanie nikt z nas nie ma prawa odpowiedzieć ( nawet jeśli się na tym dobrze zna ) .
Ja przeglądałem swoje zdjęcia mając już opis uprawnionego specjalisty .
Ale to tylko z ciekawości jak to wygląda , a nie żeby analizować czy próbować wnosić swoje uwagi .
Pozdrawiam - Jan
Jan (hydraulik154) 1945r. ; schorzenia przewlekłe - colitis ulcerosa , dna moczanowa;
II-2013 PSA 11 ;
IV-2013 biopsja - Gl 3+4=7 ;
IV-2013 scyntygrafia -przerzuty na kręgosłup
HT V- 2013 podano APO-FLUTAM i ELIGARD . VII-2013 PSA 0.348 .
VIII -2013 MRI - ubytki w kręgu L2 . T2bN0M1 - Ortopedzi obserwują zmiany w kręgosłupie .
X-2013 scyntygrafia kontrolna - nie potwierdza przerzutów meta. XI-2013 PSA 0,082 ng/ml*
X-2013 MRI - nie można z całą pewnością wykluczyć przebytego ogniska rozrostowego
II-2014 PET CT : prostata SUV 3,3 : bez ognisk aktywnego procesu rozrostowego
VIII-2014 PSA 0,053ng/ml ; HT ELIGADRD trwa . Ewentualna HBT - na wiosnę .
03-11-2014 PSA 0,06 .
R T
I. Napromienianie stereotaktyczne LA X6 MV techniką VMAT na obszar :
- przerzutu do L2 D=20Gy / 1x
- trzonu L2 D=18Gy / 1x
- ogniska w lewej kości biodrowej D=20Gy / 1x - dnia 05.03.2015r.
II. Radioterapia na obszar gruczołu krokowego techniką VMAT , Clinac , promieniowanie fotonowe 15MeV , Dg śr=64Gy / 20fr
w dniach 04 - 29.05.2015r.
Kontynuacja hormonoterapii - ELIGARD .

Trzymanie moczu - 100% . PSA 0,053ng/ml - 2015--06-18
Trzy miesice po RT: PSA 0,019ng/ml ( 08-09-2015 ) ; przed RT PSA 0,092ng/ml
Pięć miesięcy po RT : PSA 0,008ng/ml ; testosteron < 0,025ng/ml
Dziewięć miesięcy po RT ( 01-03-2016 ) : PSA < 0,003 ng/ml ; T<0,025 ng/ml
Szesnaście miesięcy po RT : PSA < 0,003 ng/ml
Dwadzieścia dwa miesiące po RT : PSA < 0,003 ng/ml ; T<0,025 ng/ml kontynuacja HT - Eligard
Awatar użytkownika
hydraulik154
 
Posty: 313
Rejestracja: 27 kwie 2013, 5:51
Lokalizacja: Stargard
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Rak prostaty

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 22 kwie 2017, 22:41

dzisiaj byliśmy z tata na MR (rezonans) i udało mi się uzyskać od razu płytkę z wynikiem ale niestety bez opisu.
Czy ktoś z Panstwa może mi powiedzieć czy wszystko jest ok na tych zdjęciach czy jednak są przerzuty??? Z góry dziękuję za odpowiedz.



Chyba zartujesz?
Interpretacją badan obrazowych zajmuje sie radiolog - wysoko wykwalifikowany specjalista po wielu latach studiow a nie laicy z forum.
Na kiedy ma byc gotowy opis?
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6444
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 61l. PSA16ng/ml BxGl.3+4pT2c

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 11 cze 2017, 8:09

Hej Sandra, co slychac u Taty?
Czy zostaly podjęte jakies decyzje w sprawie leczenia?

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6444
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: alcon, juliusz56, jurg, otek, zosia bluszcz i 46 gości