Tata 77l. PSA13ng/ml Gl.3+4cT2a HT HDR BT

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Tata 77l. PSA13ng/ml Gl.3+4cT2a HT HDR BT

Nieprzeczytany postautor: gdyniek » 27 kwie 2017, 13:39

Zosia,
Odnosnie efektów mono BT, wyniki z 2016:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26238951
CONCLUSIONS: Our single-institution study with a median 8-year follow-up showed that HDR-BT as monotherapy was safe and effective for patients with intermediate- and high-risk prostate cancer.

Bardzo bym chciał znaleźć ośrodek w PL, ktory leczyłby wg standardów UCLA. A serio, to mamy co mamy w PL.
Kwestia czy coś mogę z tym zrobić? Prosić o ponowne obejrzenie biopsji? czy wyjasnienie czemu go zakwalifikowali do mono BT (warunki opisane przez Ciebie spełnia)
gdyniek
 
Posty: 20
Rejestracja: 02 mar 2017, 15:15
Lokalizacja: śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 77l. PSA 13ng/ml Gl.3+4

Nieprzeczytany postautor: starys » 27 kwie 2017, 15:38

gdyniek pisze:Nie wiem czy podczas BT, czy po bedzie z kim rozmawiac od HT? Zakład BT zajmuje sie BT, zakład RT -> RT, a HT kto?

HT tez ma organiczone działanie w czasie i skąd wiedziec kiedy przerwać, wtedy kiedy już nie przynosi rezultatów, czy np. po klasycznych 24 miesiącach, bez pogorszenia wyników PSA?

Te pytania zadaje sobie co dzień w sumie i nie znam odpowiedzi ;-(, a wiadomo, ze chce jak najlepiej dla ojca.


Na Twoje i Zosi pytania będę miał dokładną odpowiedź po kolejnej wizycie w Gliwicach 8 maja.
Na dzisiaj wiem, że w II Klinice Chemioterapii i Radioterapii prostatycy i nie tylko oni są leczeni RT, BT i chemią. I to jest pewne, bo tam leżałem.
Podczas ostatnich konsultacji usłyszałem m.in, że "będziemy chyba musieli włączyć hormonoterapię" a ja stary osioł nie dopytałem jak to będzie przebiegać, ale błąd naprawię :)

Natomiast jeśli chodzi o hormonoterapię przerywaną to można ją zastosować jeśli pacjent sobie tego życzy by od niej odpocząć (oczywiście jeśli wysokość PSA na to pozwala) lub aby uzyskać obniżenie PSA gdy organizm przestaje reagować na hormony tzw. efekt odstawienia może spowodować czasową obniżkę PSA. Ja ją przerwałem by poznać czy BT zadziałała zgodnie z oczekiwaniem.
Jednak hormonoterapia przerywana nie powoduje wydłużenia czasu do hormonoodporności. Mądrzej i więcej znajdziesz pod tym linkiem:

https://journals.viamedica.pl/oncology_ ... /9349/7966
Rocznik 1948; XII/2014-DRE, PSA-12,49; I/2015-TRUS stercz 29,5 ml; II/2015- biopsja formalna, CaP,Gl 4+3,lewy bioptat utkanie 30%; 16.03.2015 start HT Zoladex10,8 + Flutamid 3x1; III/2015- rtg klatki, pola płucne i cień środkowy prawidłowe, zwyrodnienie kręgosłupa; III/2015 – TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej - gruczoł krokowy powiększony (42x45x38), dobrze odgraniczony, niejednorodny. Pęcherzyki nasienne nie wykazują zmian. Nie stwierdzono powiększenia węzłów chłonnych. Ściany pęcherza wykazują cechy wzmożonej trabekulacji. Nie stwierdza się meta do kości i płuc. Zwyrodnienie stawów biodrowych i kręgosłupa, dyskopatia wielopoziomowa. Pozostałe organy OK.; 20.03.2015 – PSA 9,55; 02.06.2015 - PSA 0,83;Test. 0,33ng/ml ;08.06.2015 - Zoladex10.8 (2-gi zastrzyk); Flutamid STOP; 02.09.2015 - PSA 0,67; 11.09.2015 -Zoladex10.8 (3 zastrzyk); 08 i 15.09.2015 MRI miednicy i jamy brzusznej - OK; prostata 28,2 ml, brak zmian meta;17.09.2015 - Konsylium - zakwalifikowany do RT radykalnej,T2c; 16.10.2015 - Dyskwalifikacja z teleradioterapii w OCO; 26.10.2015 - Zakwalifikowany do mono-brachyterapii HDR w IO Gliwice; Start HDR BT 05.11.2015- I proces-11 Gy/g; 19.11.2015- II proces- 11Gy/g, 03.12.2015 - III proces - 11 Gy/g - koniec HDR BT - dawka całkowita 33 Gy; 07.12.2015 - HT STOP; PSA IO Gliwice: 18.01.2016 - 0,493; 25.04.2016 - 0,709; 08.08.2016 -0,773; 14.11.2016 -0,863; 20.03.2017- 3,57; 24.04.2017- 8,782

"Dni są długie, a lata krótkie" Paul Kalanithi
starys
 
Posty: 429
Rejestracja: 14 mar 2015, 13:49
Lokalizacja: Opolskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 77l. PSA 13ng/ml Gl.3+4

Nieprzeczytany postautor: gdyniek » 18 maja 2017, 11:06

Tato miał dzis badanie TRUS, które pokazalo ze technicznie nie ma przeszkód na zrobienie HDR. Dostał terminy na dwa frakcje, 6 i 20 czerwca, dawka planowana 13Gy dla każdej frakcji.
Lekarz mówil tez że po pierwszym HDR, HT można juz odstawic, ew mozna jeszcze Eligard kontunowanać (akurat miał brac 8 czerwca). Jeszcze zobaczymy co powie anastezjlog na mozliwosci znieczulenia (ojciec miał zawal 12 lat temu i ma stent, ale kardiologicznie jest w super stanie, cholesterol zredukował do poziomu ponizej normy, głównie przez diete, bierze 1/2 dawki minimalnej leków)

Mamy tez wyniki PSA sprzed paru dni, tPSA 0,247 ng/ml (HT 2 miesiace)
gdyniek
 
Posty: 20
Rejestracja: 02 mar 2017, 15:15
Lokalizacja: śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 77l. PSA 13ng/ml Gl.3+4

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 18 maja 2017, 23:10

Spadek bardzo ładny :)

Według badań przeglądowych, 6-miesięczna HT przy radioterapii poprawia szanse na wykończenie nowotworu (zagłodzone komórki sa słabsze), a wielkiej szkody w organizmie nie powinna zrobić. Może wziąć jeszcze w czerwcu 3-miesięczny Eligard dla wspomożenia brachyterapii?
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1694
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 77l. PSA 13ng/ml Gl.3+4

Nieprzeczytany postautor: gdyniek » 19 maja 2017, 8:24

bela71 pisze:Spadek bardzo ładny :)

Według badań przeglądowych, 6-miesięczna HT przy radioterapii poprawia szanse na wykończenie nowotworu (zagłodzone komórki sa słabsze), a wielkiej szkody w organizmie nie powinna zrobić. Może wziąć jeszcze w czerwcu 3-miesięczny Eligard dla wspomożenia brachyterapii?


Dzieki bela71 za info.

myślę że HT dalej moze wziąc (bo to i tak od urologa a nie w CO), i dr od HDRu tez jakoś nie oponował przed dalszym HT.
Aczkolwiek z rozmowy z dr, przy takim stadium mówił że to ma sredni sens. Ja osobiście wolałbym dmuchać na zimne, szczególnie że ojciec zniosi HT w miare dobrze (standardowe skutki uboczne, uderzenia ciepła itd)
Masz jakies artykuły pod ręką na temat HT po brachy?
gdyniek
 
Posty: 20
Rejestracja: 02 mar 2017, 15:15
Lokalizacja: śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 77l. PSA 13ng/ml Gl.3+4

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 19 maja 2017, 10:40

Artykul japonski:




I wyimek z niego na interesujacy Cie temat:


Neoadjuvant and/or adjuvant hormone therapy
The benefits of neoadjuvant and/or adjuvant hormone therapy are controversial. We assume that the therapy's additional benefit over RT alone would be smaller in the case of HDR brachytherapy than for EBRT (for example, classical 70-Gy EBRT), because BED of HDR brachytherapy is far higher than that of EBRT. However, some interaction between hormones and radiation may still occur, and the volume reduction effect may be associated with less toxicity. In our present protocol, patients with only one intermediate-risk feature are not given hormone therapy. The other intermediate-risk and all high-risk patients receive 6 to 12 months of neoadjuvant hormone therapy, but no adjuvant. If high-risk patients prefer to have long-term hormone therapy after being informed of its survival benefit in the case of EBRT, then adjuvant hormone therapy is allowed for up to 3 years total duration"
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6276
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 77l. PSA 13ng/ml Gl.3+4

Nieprzeczytany postautor: gdyniek » 09 cze 2017, 20:34

ojciec jest po pierwszym HDR. W poniedziałek przyjecie na GCO, we wtorek HDR, w środe zdjecie cewnika (mocz czysty) i do domu.

W nocy z środy na czwartek duże problemy z oddawaniem moczu (blokada totalna), NO-SPA i przejscie do szpitala pomogło (odesłali go z kwietkiem, bo nie było urologa)..
i w sumie to te problemy dalej są w jakimś stopniu, powoli leci, najpierw kropelkam, potem wąski strumyczek
Jak sobie pochodzi to jest lepiej, z sensie jest w stanie to rozchodzić (+NO-SPA)

Temperature wczoraj 38.5. Dzis 38.
Czy to wszystko w normie, czy jest sie czym martwić?
gdyniek
 
Posty: 20
Rejestracja: 02 mar 2017, 15:15
Lokalizacja: śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 77l. PSA 13ng/ml Gl.3+4

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 09 cze 2017, 21:33

Amerykańskie zalecenia mówią, że jeśli temperatura jest powyżej 38 stopni, to trzeba się zgłosić do lekarza. Czy tata ma osłonę antybiotykową? Powinien mieć przez tydzień

Powikłania po zabiegu

Mimo nowoczesnych systemów komputerowego planowania leczenia nie jest możliwe uniknięcie powikłań po brachyterapii. Wielu pacjentów odczuwa dolegliwości ze strony układu moczowego (odczyn popromienny cewki moczowej), które zaczynają się kilka dni po implantacji i trwają w niektórych przypadkach od 6 do 9 miesięcy. Leczenie promieniowaniem jonizującym może spowodować również odczyn i obrzęk gruczołu oraz prowadzić do ostrego zatrzymania moczu z koniecznością utrzymania cewnika w pęcherzu po zabiegu [9,10]. Nietrzymanie moczu jest obserwowane sporadycznie i dotyczy najczęściej pacjentów poddanych wcześniej TURP [3,9]. Dość poważnymi, aczkolwiek rzadkimi powikłaniami popromiennymi, są martwica i zwężenie cewki moczowej, spowodowane brakiem właściwej optymalizacji dawki w obrębie płata środkowego. U niektórych chorych może nastąpić krwawienie z dróg moczowych. Problem krwawień z odbytu dotyczy od 2% do 10% pacjentów, z których tylko 1% ujawni przewlekłe owrzodzenia [9]. U niewielu z tych chorych stwierdza się przetoki moczowo-płciowe [9,10,22,24]. Wydaje się, że potencjalne ryzyko powikłań jelitowych wynika z zaawansowanego wieku większości chorych, zaburzeń w krążeniu oraz występowania zapalnych chorób końcowego odcinka przewodu pokarmowego. Częstym powikłaniem dla około 15-30% pacjentów będą problemy z impotencją, ale dowiedziono, że aż 80% chorych z tej grupy w ciągu pięciu lat powróci do sprawności seksualnej [3,9,10]. Często pomocne jest tutaj leczenie farmakologiczne. Niepłodność nie jest powszechnym następstwem leczenia śródtkankowego, choć faktem jest zmniejszenie objętości ejakulatu w pęcherzykach nasiennych.

Brachyterapia raka gruczołu krokowego daje niższy odsetek ciężkich powikłań (zwężenie cewki, ostre stany urologiczne, przetoki) w porównaniu do radykalnej prostatektomii, umożliwiając ponadto zachowanie potencji u większości chorych [2,3,9,10,25]. Nie bez znaczenia jest, że kwalifikowanie pacjentów do leczenia napromienianiem nie jest ograniczone wiekiem chorego lub chorobami współistniejącymi.

Opieka po zabiegu

Pacjent opuszcza oddział tego samego dnia lub dzień później, o ile nie wystąpią ostre objawy ze strony układu moczowego (zatrzymanie moczu, krwawienie). Obowiązuje siedmiodniowa osłona antybiotykowa [9,10] w celu zapobieżenia infekcjom okolic gruczołu krokowego i pęcherza. Z tego samego powodu zaleca się chorym picie dużej ilości płynów. Znaczącym problemem po zabiegu może być obrzęk gruczołu, z uciskiem na cewkę moczową i zaburzenia w oddawaniu moczu. Prewencyjnie czasami stosuje się alfa-1 blokery [9,10]; w sytuacjach nagłych utrzymuje się dłużej cewnik w pęcherzu. Codzienna zmiana opatrunku na skórze krocza zapobiega powikłaniom ropnym tej okolicy.

Zaleca się monitorowanie pacjenta pod kątem wyników leczenia poprzez oznaczanie stężenia markera specyficznego dla gruczołu krokowego. Po brachyterapii stężenie PSA osiąga nadir (wartość najniższa po terapii) dopiero po upływie kilku miesięcy czy nawet lat, ważne jest zatem konsekwentne i regularne oznaczanie poziomu markera [2,3,9,10]. Utrzymywanie się długo wartości PSA poniżej 2 ng/ml po leczeniu dobrze rokuje pod względem długoterminowej remisji raka (ASTRO - American Society of Therapeutic Radiation Oncology uznaje stabilny poziom 0,5 ng/ml za dowód remisji). Należy zaznaczyć, że okresowe zwyżki stężenia markera nie oznaczają wcale nawrotu choroby, występują przejściowo u około 30% pacjentów.

Badania w ciągu pierwszych dwóch lat wykonuje się co trzy miesiące, wydłużając później ten okres do sześciu miesięcy. Nie rozstrzygnięto roli rutynowo przeprowadzanej biopsji gruczołu krokowego w poszukiwaniu ognisk wznowy, ale wydaje się, że czułość markera PSA jest w tym względzie wystarczająca.

Źródło:
Brachyterapia HDR raka gruczołu krokowego
http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?3091
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1694
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 77l. PSA 13ng/ml Gl.3+4

Nieprzeczytany postautor: gdyniek » 09 cze 2017, 21:39

bela71 pisze:Amerykańskie zalecenia mówią, że jeśli temperatura jest powyżej 38 stopni, to trzeba się zgłosić do lekarza. Czy tata ma osłonę antybiotykową? Powinien mieć przez tydzień


Tak, oczywiscie dostał antybiotyk i przyjmuje. No nic, jesli bedzie miał jutro powyżej 38 stopni czeka nas wyprawa do urologa, co w weekend urasta do rangi problemu
gdyniek
 
Posty: 20
Rejestracja: 02 mar 2017, 15:15
Lokalizacja: śląskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 77l. PSA13ng/ml Gl.3+4cT2a HT HDR BT

Nieprzeczytany postautor: starys » 09 cze 2017, 22:10

Dobry wieczór :)
przytaczam z mojego wątku jak reagował mój organizm po pierwszym zabiegu HDR BT:

Dzień trzeci po I zabiegu HDR BT
Czuję się nieźle, nie ma krwi w moczu, nie czuję bólu w kroczu, mogę już prawie swobodnie usiąść na całym tyłku, czuję jeszcze niewielki dyskomfort po pobycie cewnika. W pierwszym dniu po powrocie domu pojawił się problem z oddawaniem moczu, bardzo częste parcie naglące, trudności z rozpoczęciem mikcji, niewielka ilość wydalanego moczu. Upierdliwe było to w nocy, gdy musiałem co godzinę wstawać. Bałem się i nadal mam obawy, przed zatrzymaniem moczu, choć dzisiaj mogę powiedzieć, że bardzo powoli sytuacja się poprawia.
Dietę pozostawiam bez zmian jeszcze na kilka dni , więc na razie nie idę na całość by zrealizować zalecenia lekarzy z IO, ale też nie idę w kierunku diet formowych. Łykam przepisany antybiotyk pod osłoną probiotyku, żurawinę w tabletkach poleconą mi przez mojego urologa i pewien ogólnie wzmacniający suplement


Wydaje mi się, że twój tata ma podobne przeżycia. A tak to wyglądało po 2 tygodniach (przed drugim zabiegiem)

Jak minął ten okres? Myślę, że w sumie nienajgorzej, bo nie wystąpiły żadne z dolegliwości wymienione w wypisie z kliniki. A teraz pokrótce:

Oddawanie moczu - brak krwi w moczu już po kilku godzinach od wyjęcia cewnika, po trzech dniach koniec kłopotów z rozpoczęciem mikcji i parciami naglącymi, całkowite trzymanie moczu. Wstawanie w nocy, tu dzieje się coś dziwnego, czego nie potrafię sobie wyjaśnić – przez większość nocy wstawałem 1, 2 razy, a niekiedy masakra 4 – 5 razy. Gdzie może być przyczyna? Proszę podpowiedzcie coś…

Wypróżnianie – po dwóch dniach od zabiegu zauważyłem, że klocek zmienia się w ołówek i pojawia się lekkie zaparcie. Czy to wynik napromieniowania czy skutek długotrwałego pobytu sondy w odbytnicy to tego nie wiem…
Tu bez problemu sobie poradziłem zażywając codziennie miareczkę ok. 30 ml laktulozy (śliwkowa całkiem nieźle smakuje) i 1 kuleczkę z simeticonem.

Dieta – tu idę w kierunku tej zalecanej przez IO, ale nie gwałtownie. By jej sprostać, to póki co, zwykłe mleko i sery twarde zastąpiłem produktami bez laktozy (prawdę mówiąc mleko z laktozą powinienem odstawić już jakieś 2 lata temu), pozostałe przetwory mleczne jadam jak zwykle. Poza tym mój jadłospis się nie zmienił, jem to co lubię. Z rad formowych - odstawiłem warzywa kapustne, strączkowe oraz przetwory warzywne z octem i kiszonki. Nie stanowi to dla mnie jakiejś dietetycznej udręki, bo i tak specjalnie się nimi nie zajadałem. Moja waga ani drgnęła – 71kg (+/- 0,5 kg)


Serdecznie życzę twojemu tacie, aby wszystko odbyło się i odbywało się bez komplikacji:)
Rocznik 1948; XII/2014-DRE, PSA-12,49; I/2015-TRUS stercz 29,5 ml; II/2015- biopsja formalna, CaP,Gl 4+3,lewy bioptat utkanie 30%; 16.03.2015 start HT Zoladex10,8 + Flutamid 3x1; III/2015- rtg klatki, pola płucne i cień środkowy prawidłowe, zwyrodnienie kręgosłupa; III/2015 – TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej - gruczoł krokowy powiększony (42x45x38), dobrze odgraniczony, niejednorodny. Pęcherzyki nasienne nie wykazują zmian. Nie stwierdzono powiększenia węzłów chłonnych. Ściany pęcherza wykazują cechy wzmożonej trabekulacji. Nie stwierdza się meta do kości i płuc. Zwyrodnienie stawów biodrowych i kręgosłupa, dyskopatia wielopoziomowa. Pozostałe organy OK.; 20.03.2015 – PSA 9,55; 02.06.2015 - PSA 0,83;Test. 0,33ng/ml ;08.06.2015 - Zoladex10.8 (2-gi zastrzyk); Flutamid STOP; 02.09.2015 - PSA 0,67; 11.09.2015 -Zoladex10.8 (3 zastrzyk); 08 i 15.09.2015 MRI miednicy i jamy brzusznej - OK; prostata 28,2 ml, brak zmian meta;17.09.2015 - Konsylium - zakwalifikowany do RT radykalnej,T2c; 16.10.2015 - Dyskwalifikacja z teleradioterapii w OCO; 26.10.2015 - Zakwalifikowany do mono-brachyterapii HDR w IO Gliwice; Start HDR BT 05.11.2015- I proces-11 Gy/g; 19.11.2015- II proces- 11Gy/g, 03.12.2015 - III proces - 11 Gy/g - koniec HDR BT - dawka całkowita 33 Gy; 07.12.2015 - HT STOP; PSA IO Gliwice: 18.01.2016 - 0,493; 25.04.2016 - 0,709; 08.08.2016 -0,773; 14.11.2016 -0,863; 20.03.2017- 3,57; 24.04.2017- 8,782

"Dni są długie, a lata krótkie" Paul Kalanithi
starys
 
Posty: 429
Rejestracja: 14 mar 2015, 13:49
Lokalizacja: Opolskie
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ankama1982, Google [Bot] i 61 gości