87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 09 cze 2017, 10:59

Jest źle, bardzo źle. A dziadek czuje się dobrze.
I nawet im się nie chciało zapoznać z wynikami badań, piszą, że w pęcherzu jest najprawdopodobniej drugi proces neo.
Może jestem niedouczona, ale pierwszy raz słyszę, żeby rak pęcherza wytwarzał PSA.
Wszystko wygląda tak, jak wyrokował Dziadka urolog- prawdopodobnie przed RT były już ogniska w pęcherzu albo węzłach.
A dla mnie sprawa jest prosta-zrobili gównianą diagnostykę i naświetlili samą prostatę. Gdyby zrobili PET widać byłoby, że rak się rozszedł. Gdyby...
Załączniki
DOC090617-09062017110047.pdf
(342.54 KiB) Pobrany 46 razy
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 09 cze 2017, 21:13

Lekarz opisał, co widział - odosobniony guz pęcherza, nie wyglądający jak rozrost raka z prostaty. To coś nie musi produkować PSA, robią to przerzuty kostne.

Jak idzie załatwianie enzalutamidu?
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1694
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 09 cze 2017, 22:33

Iza, to na bank jest naciek. Oni twierdzą, że nie łączy się z prostata.
No bo dzięki spartolonej RT tak właśnie jest. Prostata od lat wpuklala się w pęcherz.
Naswietlili prostate przy PSA ponad 50. Urolog Dziadka juz wtedy twierdzil, ze gdzies sa jakies mikroogniska. I prawdopodobnie byly w pecherzu.
Ale szkoda bylo kasy na PET, zrobili RM i naswietlili tylko prostate i pecherzyki. Prostata jest czysta i spalona a reszta raka sie rozeszła dalej.

Martwi mnie plyn w otrzewnej. W poniedziałek mamy wizytę u urologa i zastrzyk. Zobaczymy, co on powie. Dziadek nadal twierdzi, ze nie bedzie się leczyl za takie pieniądze.
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 12 cze 2017, 14:03

Mam mętlik w głowie.
Jesteśmy po wizycie u urologa. Dziadek dostał eligard, lekarz zmienił dawkę-zastrzyk będzie co 3 m-ce. Wg niego Dziadek w pierwszej kolejności powinien zdecydować się na chemię, a później, gdyby okazała się nieskuteczna, można próbować z enzalutamidem lub arbirateronem. Znowu wspominał o usunięciu jąder ( Nie wiem, co o tym myśleć, bo testosteron od lat jest na poziomie kastracyjnym)
A na dzień dzisiejszy zapisał Dziadkowi znowu sterydy, być może spowolnią jeszcze rozwój choroby. Jeśli nie, to nadal sterydy i chemia.
Co robić???
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 12 cze 2017, 21:28

W krajach, gdzie lekarz ma prawo wyboru ścieżki leczenia, enzalutamid lub abirateron podaje się najczęściej przed chemią, jako leczenie pierwszej linii po wystąpieniu hormonooporności, ze względu na mniejsze skutki uboczne.

Badanie kliniczne PREVAIL (1717 pacjentów, wyniki opublikowane w 2014) wykazało, że enzalutamid podany przed chemioterapią opóźnia progresję i wydłuża czas przeżycia w stosunku do pacjentów którym podawano placebo (i dostawali wcześniej chemię).
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NE ... Discussion
Badanie COUGAR 302 /COU-AA-302 (1088 pacjentów, wyniki opublikowane w 2015) dało podobne wyniki dla abirateronu.
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NE ... #t=article

Co do usunięcia jąder - jeżeli dziadek dobrze znosi Eligard, czym lekarz uzasadnia taką propozycję?
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1694
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 12 cze 2017, 21:31

Urolog twierdzi, że usunięcie jąder może zatrzymać na trochę chorobę
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 12 cze 2017, 21:40

Przedstawilam Dziadkowi taką opcję: zamawiamy enzalutamid, sprawdzamy poziom kreatyniny i PSA. Powyarzamy badania po miesiącu. Jezeli PSA spadnie albo chociaż nie wzrośnie zamawiamy na kolejny miesiąc. Docelowo chciałam, zeby wziął lek przez wakacje, żeby mógł spędzić jeszcze aktywnie lato na działce. Moze chociaz trochę odbarczylyby się nerki i mozna było podać chemię bez wykonania nefrostomii. Mam zamiar również walczyć o refundację Zytigi bez uprzedniej chemii. Jestem w stanie zrobić wszystko żeby przedłużyć Dziadkowi życie i uniknąć chemii. Dziadek naprawdę jest w swietnej formie jak na swój wiek, to jeszcze nie czas na umieranie.
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 12 cze 2017, 22:01

Urolog twierdzi, że usunięcie jąder może zatrzymać na trochę chorobę


Jądra produkują testosteron. Innego wpływu na chorobę nie mają.

Eligard blokuje produkcję testosteronu w jądrach, co potwierdzają wyniki badań krwi.

Współcześnie stosuje się kastrację operacyjną, jeżeli pacjent źle toleruje leczenie hormonalne (ma np. problemy kardiologiczne lub z wątrobą, które wyraźnie się pogarszają po podaniu HT) lub należy do tych niewielu u których ono nie działa.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1694
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 13 cze 2017, 9:02

Lekarz również namawia na chemię, mówi, że ta chemia jest dobrze tolerowana przez pacjentów.
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 13 cze 2017, 20:14

Dziadek wrócił do dexametazonu.
Nie mam już siły go przekonywac.
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: Ave » 14 cze 2017, 16:41

ankama1982 pisze:Lekarz również namawia na chemię, mówi, że ta chemia jest dobrze tolerowana przez pacjentów.

Hmmm, polemizowałabym ... vide historia mojego Męża.
Mąż ur.1947...... Gl 9(4+5)
06.2015 - PSA - 9717 - przerzuty do całego kośćca.
Bicalutamid-Binabic 50 [od 16.-6.15 do 17.12.15]
2.07.2015 Eligard, Reltebon, testosteron <10 (ok),
26.08.15 - kwas zoledronowy,
24.09.15 - Eligard PSA 3956,
11.12.15 - kwas zoledronowy , PSA 1576,
17.12.15 - Eligard ....... Binabic50 stop!
18.12.15 - Docetaksel120mg i Dexamethazon, plaster Durogesic 75, Reltebon (2x20)
8.01.2016 - Docetaksel 100mg i Dexamethazon , Durogesic 75, Reltebon(2x20),
29.01.16 - Docetaksel 100mg i Dexamethazon, Reltebon (2x20+5),
19.02.16 - Docetaksel.100mg i Dexamethazon, Reltebon (2 x 20)
17.03.16 - ELigard, PSA 421,3 testosteron<10,
18.03.16 - Docetaksel 100mg i Dexamethazon, Reltebon (2x20mg)
15.04.16 - Docetaksel 100mg i Dexamethazon PSA 237,82
17.04.16 - Neulasta - zastrzyk podskórny
(16.04.16 ................. do 14.09.2016) zastrzyki Clexane (1x40)
18.05.2016 PSA 176,65 ng/ml
14.06.2016 Eligard PSA 148
27.06.2016 Doppler wykluczył zakrzepicę
9.09.2016 PSA 208 :(
(16/04/16 ......... do 14.09.2016) zastrzyki Clexane (1x40)
14.09.2016 Eligard
15.09.2016 Binabic ---- 8.03.2017 (1 x 50)
3.11.2016 PSA 190, SC bez progresu
16.11.2016 kwas zoledronowy
15.12.2017 Eligard
7.02.2017PSA 750,41ng/ml .......... :(
14.02.2017 PSA 1076 ... :( testosteron<10,
8.03.2017 PSA 1600 ....... :( Binabic - stop
10.03.2017 Eligard - Encorton 10
12.03.2017 do ................................ nadal Zytiga 1000
24.04.2017 do 4.05.17 ....... Dexaven 16- 12- 8- 4 mg (kroplowka),
23.04.2017 (ok. 2 tyg.) Durogesic 75 (plaster)
29.05.2017 PSA 4177 t < 2,5
31.05.2017 Eligard

wątek: viewtopic.php?f=2&t=1972
Ave
 
Posty: 396
Rejestracja: 21 cze 2015, 14:48
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 20 cze 2017, 17:28

Dzisiejsze wyniki: kreatynina 2,51 PSA 963,1. Dziadek w świetnej formie, całe dni spędza na działce, czuje się bardzo dobrze. Niestety wyniki tragiczne. Jutro konsultacja u chemioterapeuty. Dziadek nadal odmawia enzalutamidu.
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 21 cze 2017, 11:54

Chemii nie będzie. Za duże ryzyko przy tak wysokiej kreatyninie.
Czy jest szansa refundacji Zytigi bez uprzedniej chemioterapii? Czy ktoś z Was słyszał o takim przypadku?
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 21 cze 2017, 12:08

http://onkologia-online.pl/financing/show/264

I dopisek, który odpowiada na Twoje pytanie

"Kryteria kwalifikacji muszą być spełnione łącznie"
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, kurkumina i salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml,

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1257
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 21 cze 2017, 21:50

Ehhh. Szkoda gadać
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 21 cze 2017, 22:20

Jeśli jesteście w stanie udźwignąć te finanse to ja bym spróbował z enzalutamiden. Z tego co czytałem daje na prawdę dobre efekty
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, kurkumina i salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml,

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1257
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 21 cze 2017, 22:28

Cóż ja mogę? Dziadek się nie zgadza. Tak się wkurza, że boję się, że dostanie zawału albo udaru. Już nawet myślałam, żeby 2 m-ce (jeśli oczywiście będzie efekt) podać pełną dawkę, a potem zmniejszyć o połowę i obserwować, czy działa.
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: 87l. PSA50ng/ml Bx2012 Gl.5+4 cT3b HT 2016RT HT+Dexa

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 22 cze 2017, 22:24

Wreszcie sie zgodził. Jutro zamawiam enzalutamid. Znowu stracimy trochę czasu- najpierw trzeba stopniowo odstawić sterydy, potem wprowadzimy enzalutamid, na początku w mniejszej dawce, zobaczymy, czy Dziadek będzie go dobrze tolerowal. Boję się, że już za późno i lek nie zadziała
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: mikmar i 44 gości