Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 18 cze 2017, 18:00

A może brać coś typu lactulosum na rozluźnienie stolca? Albo jeść rzeczy przepychające, typu sparzony wrzątkiem mak lub świeże czarne jagody (te drobne pesteczki bardzo ładnie poprawiają ruchy robaczkowe jelit)?
Jest spore prawdopodobieństwo, że doszło do uszkodzenia błony śluzowej odbytu na skutek promieniowania (zajrzyj do wątku mojego taty). Popytajcie, kto w okolicy dobrze, delikatnie robi kolonoskopię/rektoskopię.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1694
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: Dona » 18 cze 2017, 19:08

Bela Ty wiesz wszystko, jesteś kopalnia wiedzy i na Ciebie zawsze można liczyć.

Mąż miał niedawno robiona kolonoskopię i było ok i lekarz wyśmienity, ale kolejki duże, ale karta DiLO powinna przyspieszyć termin.

Bela, a jagody mrożone odpadają?
Dona
 
Posty: 53
Rejestracja: 09 lut 2017, 19:23
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: Dona » 18 cze 2017, 19:18

Lactulosan nie rusza go, w szpitalu dawali mu czopki jakieś robione, ale potem zaprzestali, bo powiedzieli, że miał już za dużo naświetleń i nie mogą mu nic podawać, sam brał Obstilax jak nie mógł się wypróżnić.
Dona
 
Posty: 53
Rejestracja: 09 lut 2017, 19:23
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: wiatger » 18 cze 2017, 20:42

Może pomyśl nad zmianą diety u męża?
Ja problem z zaparciami przechodziłem już na początku RT (zajrzyj do mojego wątku).
Jeśli chodzi o środki przy zaparciach, to dużą skuteczność wykazuje Forlax.
ur. 1943. Od 2011 (PSA 1,87 ng/ml) leczenie BPH (Omnic Ocas). 02.2015 – PSA 4,12 ng/ml; TRUS, MRI miednicy z kontrastem: niejednorodne wzmocnienie tkanki gruczołowej części centralno-lewobocznej prostaty - podejrzenie zmiany npl gruczołu krokowego. 10.2016 – tPSA 6,19 ng/ml; fPSA 0,54 ng/ml; fPSA/tPSA 0,09. - DRE: wyczuwalny guzek. 12.2016 – PSA 7,71 ng/ml; mpMRI: po lewej stronie ognisko hipointensywne, cechy infiltracji lewych pęcherzyków nasiennych. Miednica bez adenopatii- wysokie podejrzenie naciekającego raka stercza, PI-RADS 5. 02.01.2017 biopsaja : płat prawy - w jednym z bioptatów mikroognisko raka gruczołowego ; płat lewy - rak gruczołowy, Gleason 8 (4+4). Naciekanie nerwów niewidoczne. Rtg klatki –b. z., Scyntygrafia kośćca – b. z., Usg - b.z. Od 18.01.17 Flutamid 3x250mg;27.02.17 PSA 2,44 ng/ml 31.01.17 Eligard 22,5 mg. 14.02.17 Flutamid stop.20.03.17 PSA 0,786 ng/ml. 29.03.17 rozpoczęcie TomoTherapy. 05.2017 Eligard 45 mg.25.05.17 zakończenie RT, tPSA 0,184 ng/ml, T 0,34 ng/ml.
wiatger
 
Posty: 43
Rejestracja: 11 lis 2016, 12:00
Lokalizacja: okolice Łodzi
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 18 cze 2017, 21:18

Mrożone jagody też, na przykład ugotowane na sos do płatków owsianych, jęczmiennych czy jaglanych, zblendowane na smoothie czy przerobione na sorbet w upał. Byle nie suszone :)
I jak radzi Wiatger, dieta - kaszowo-błonnikowa (dużo ugotowanych/uduszonych albo surowych warzyw) może poprawić sytuację. Chleb razowy z ziarnami, fasolka szparagowa (mrożona też), kasza gryczana mogą pomóc. Dieta szpitalna zwykle zawiera biały chleb, a on działa zapierająco.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1694
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: Dona » 20 cze 2017, 21:29

Zaczynają się skutki uboczne radioterapii, problemy z oddawaniem moczu i krew w kale. Mąż jutro pójdzie po skierowania na markery nowotworowe jelita grubego i krew utajona w kale i kolonoskopie (wątek beli taty przeczytany).
Brat męża, zaczęło się od prostaty, potem stomia. Czy u nas też może być to samo?
Dona
 
Posty: 53
Rejestracja: 09 lut 2017, 19:23
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 20 cze 2017, 22:52

Niekoniecznie, to drastyczny przypadek. Gastrolog taty mówi, że ma dużo pacjentów po radioterapii miednicy mniejszej, ale po jakimś czasie tkanka się przynajmniej częściowo regeneruje.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1694
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: Dona » 21 cze 2017, 13:21

Był mąż dziś u lekarza rodzinnego i prosił o zlecenie tych badań, podał wszystkie dolegliwości.
Został zbadany mu brzuch, bo go bardzo boli i Pani Doktór dała mu skierowanie tylko na morfologię, bo takie jest zalecenie w karcie informacyjnej ze szpitala.
Uznała, że ona nie widzi potrzeby zlecania dalszych badań, bo ta krew w kale to od zaparć, kazała znaleźć sposób na zlikwidowanie zaparć.
W szpitalu 2 miesiące walczyli z jego zaparciami i miał dietę i nic, zostaliśmy sami na lodzie.
Będziemy prosić o pomoc lekarzy z badania klinicznego, ale wszyscy są na urlopie. Bierze ten Lactulose i po 3 przyjęciach dostał biegunki.
Dona
 
Posty: 53
Rejestracja: 09 lut 2017, 19:23
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 21 cze 2017, 14:24

bela71 pisze:I jak radzi Wiatger, dieta - kaszowo-błonnikowa (dużo ugotowanych/uduszonych albo surowych warzyw) może poprawić sytuację. Chleb razowy z ziarnami, fasolka szparagowa (mrożona też), kasza gryczana mogą pomóc.

Zero mięs, słodyczy, same gotowane warzywa, kasza, próbowaliście? Też dużo płynów. Zalecana dawka to 30ml na kg. Przy wadze 80kg to wychodzi 2,6 l płynów.
Ja bym jednak nie ignorował problemu i dążył do zbadania i poznania przyczyny krwawień.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, kurkumina i salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml,

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1257
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: matylda » 21 cze 2017, 16:15

Zlikwidowanie zaparć to duży problem i koniecznie musi być jak najszybciej rozwiązany. Zmiana diety jak najbardziej wskazana (wiem, że to nie jest takie proste, to też trwa). Może spróbowałby Twój Mąż pić na czczo zmielone siemię lniane zalane wrzątkiem (ja piłam z 2 łyżeczek na szklankę wody - letnie). Nie ruszyło mnie zaraz, ale po dwóch dniach sytuacja zaczęła się normalizować. Po dłuższym stosowaniu miałam wręcz jednodniowe biegunki i zrezygnowałam z picia siemienia lnianego. Obecnie jestem po operacji i też miałam kilkudniowy problem z oddaniem stolca; lekarz zalecił mi Duphalac w płynie. Następnego dnia był pozytywny, łagodny efekt. Piję też około 2,5 l wody dziennie. Ona wspomaga wszystko - warto o tym pamiętać.

Wynikami morfologii krwi aż tak się nie przejmuj. Po radioterapii to chyba normalka. Mojemu Mężowi zaraz minie rok od zakończenia RT a wyniki cały czas dołują nas. Lekarz uspokaja i mówi tylko o odżywianiu, które powinno dostarczać organizmowi to co potrzebne, nie zapisuje Mężowi żadnych leków. Dla mojego Męża priorytetem jest dbałość o zachowanie odporności - a to nie jest takie proste, jak wszyscy na Forum wiedzą.

Pozdrawiam i życzę szybkiego rozwiązania problemu.
matylda
Mąż 1948r., histopat.09/2014; Gleason 6(3+3) oraz rak gruczołowy połączenia żołądkowo-przełykowego - G2,pT2,pN0 - po gastrektomii całkowitej w 08.2015;

PSA2011 03-3,65; 2013 06-5,63; 07-5,52; 10-13,19; 11-9,060; 2014 02-6,95; 06-6,40; 09-7,96; 11-5,2838; 2015 01-6,730; 02-7,200; 04-0,299; 11-0,012-0,011; 12-0,009-0.005; 2016 03-0,003; 04-0,0024 ng/ml (inny lab);06;08;10 - 0,003;2017 03; 06-0,003 ng/ml

rtg płuc 11/2014 czyste;
USG transrektalne:11/2014-stercz objętość 44ml, 02/2016-obj. 15 ml;
Scyntygrafia całego układu kostnego 11/2014-czysta;
KT miednicy mniejszej 02/2015 - powiększone węzły chłonne przy zewnętrznych naczyniach biodrowych; 11/2016 - mniejsze wymiary węzłów chłonnych przy prawych i lewych naczyniach biodrowych;
PET z 18F-FDG 03/2015 (wykryty rak wpustu żołądka) i 03/2016 (wg oceny lekarzy czysty);
CA-125 - 04/2015- 11,81 U/ml
CA-19.9 - 03/2016-6,25 U/mL; 06/2016-4,85 U/mL; 09/2016-7,48 U/mL; 10/2016-8,16 U/mL;

Finaster 5mg od 10/2013r z przerwą 3 miesiące przed i 6 miesięcy po resekcji żołądka,
APO-Flutam 250mg- od 6.01.2015 przez miesiąc;
Eligard 22,5mg od 28.01.2015 co trzy miesiące - ostatni 18.10.2016,
Clexane od 06/2015 80mg/0,8ml, potem 60mg do 02/2016;
wit. B12 od 09/2015 co miesiąc domięśniowo.

Chemioterapia wg schematu ECX - 3 cykle przed resekcją żołądka (06-0/8/2015) i 2 po (10-11/2015).
Radioterapia radykalna (05-06 2016), fotonami 6 MV, techniką IMRT-IGRT (tomoterapia) na okolicę gruczołu krokowego i pęcherzyki nasienne po 2Gy, razem 76 Gy(38 frakcji) oraz na węzły chłonne miednicy 46 Gy (23 frakcje).
matylda
 
Posty: 88
Rejestracja: 01 kwie 2016, 20:26
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: Dona » 21 cze 2017, 20:39

Dzięki za podpowiedzi,siemie lniane mąż pija od dawna,w szpitalu na radioterapii codziennie robili siemie dla pacjentów w dużym garnku i każdy kto chciał codziennie pił.Spróbujemy jeszcze raz za radą córki która wyleczyła małego synka z zaparć syropem Lactulose.Lekarz jej zalecił nie trzymać się ściśle dawkowania z ulotki tylko dawkowanie dopasować do organizmu, żeby nie było biegunek ,potem stopniowo zmniejszać dawkę ,nie przerywać brania syropu do około 3 miesięcy i problem zniknął
Dona
 
Posty: 53
Rejestracja: 09 lut 2017, 19:23
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: Dona » 21 cze 2017, 20:46

15ml syropu to za dużo bo wystąpiła po 3 dawkach biegunka,teraz 10ml pije mąż.
Dona
 
Posty: 53
Rejestracja: 09 lut 2017, 19:23
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: Dona » 23 cze 2017, 12:43

Mąż robił morfologie krwi na skierowanie, chciałam, żeby zrobił prywatnie (koszt 20,-) markery nowotworowe jelita grubego i nie zrobił, bo lekarz powiedział, że nie ma powodu, żeby takie badanie robić.
Już jeden lekarz urolog go załatwił, teraz rodzinny dokończy.

Zmuszą go do pójścia w poniedziałek prywatnie do proktologa, bo na skierowanie nie ma co liczyć i termin za długi.
Przykłada miód na odbyt, bo go bardzo boli.
Dona
 
Posty: 53
Rejestracja: 09 lut 2017, 19:23
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 23 cze 2017, 12:53

Dona, wg mnie wizyta u proktologa to najlepsze wyjscie. Faktycznie, lekarz POZ nie może dac skierowania na markery nowotworowe, poza tym, to badanie też nie daje 100% jasnego wyniku. U części osób z nowotworem wynik będzie w normie, u innych może być podwyższony w związku ze stanem zapalnym
ankama1982
 
Posty: 177
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Mąz 62l. PSA 82 ng/ml BxGl.5+5 HT bk ATLAS

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 23 cze 2017, 23:48

Zgadzam się, proktolog ma możliwość sprawdzenia co sie dzieje i ma środki zaradcze.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9
3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT)
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1694
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ankama1982, Google [Bot] i 61 gości