Tata 75+, Gl 4+3, EPE, RT+HT

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Leczenie radykalne po siedemdziesiątce piątce - RT+HT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 28 mar 2017, 23:59

Dzięki :)

Proktolog niezależnie polecony przez trzy osoby, byłe miasto wojewódzkie. Tata miał kolonoskopię - bez uchyłków, polipów i przesadnych hemoroidów, tylko za prostatą obszar zwyrodniałej śluzówki wielkości monety 50 gr.
Pan dr zrobił koagulację naczynek laserem, a potem przepisał dwie serie czopków robionych według własnej recepty. Mówił, że ma sporo pacjentów po RT prostaty. Przez rok było OK, teraz trzeba iść sprawdzić, bo morfologia jest taka, jakby troszkę krwi uciekało. Ale i tak się poprawiła np. hemoglobina wraz ze wzrostem testosteronu.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1966
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leczenie radykalne po siedemdziesiątce piątce - RT+HT

Nieprzeczytany postautor: stanis » 29 mar 2017, 7:47

Iza,

Skoro kolonoskopia była u Taty nie tak dawno nie ma sensu moim zdaniem męczyć go ponownym, nieprzyjemnym badaniem z zwłaszcza przygotowaniem do badania. Gdzieś czytałem, że w naszym wieku kolonoskopię należy powtórzyć po 6 latach.

Może wystarczy tylko rektoskopia?

Proponowałbym też badanie na krew utajoną w kale bo może występować np. krwawienie... ale z żołądka.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 mg/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
Administrator
 
Posty: 1682
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Leczenie radykalne po siedemdziesiątce piątce - RT+HT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 29 mar 2017, 10:49

Podejrzewam, że kolejnej kolonoskopii nie będzie - tata się dobrze z panem dr dogaduje. Może po prostu następna porcja czopków, żeby podleczyć śluzówkę.
Dzięki za troskę - porozmawiam z tatą.

Na żołądek nigdy nie narzekał, dietę ma bardzo regularną, a temperament... niewrzodowy ;)

Tata też mówił, że przygotowanie było gorsze od zabiegu. Gorsze od pierwszych dni na diecie warzywnej w centrum w Karpaczu ;) Cieszył się, że poradziłam mu zabrac do szpitala rolkę miękkiego papieru...
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1966
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 75+, Gl 4+3, EPE, RT+HT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 24 maja 2017, 22:07

Tata na piątek umówiony na następną koagulację laserową przeciekających naczynek w odbytnicy. Po poprzedniej - i dwóch seriach czopków - spokój na prawie półtora roku. Cóż, tkanka zmieniona po promieniowaniu.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1966
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 75+, Gl 4+3, EPE, RT+HT

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 24 maja 2017, 22:46

Powikłania na pewno uciążliwe, ale przynajmniej RT przyniosła oczekiwany skutek. U dziadka co z tego, że zadnych powikłań, skoro leczenie nie pomogło.
Trzymam kciuki za powodzenie zabiegu
Tata ur. 1956r.
PSA 10.2012 - 3,20
PSA 11.2014 - 3,55 - od tego czasu regularne pomiary PSA-dalszy powolny wzrost
09.2015 - TRUS - zapalenie gruczołu krokowego
PSA 04.2016 - 5,09
PSA 08.2016 - 6,60 - skierowanie na biopsję
09.2016 biopsja- G2 GL 7(3+4)
13.12.2016 LPR
PSA 8 tyg.po prostatektomii do chwili obecnej <0,003

Dziadek ur. 1930 r. PSA 10.2012 - 50,62
10.2012 biopsja- G3 GL 9(5+4)
leczenie: Flutamid, Eligard (do chwili obecnej), Dexametazon, 03-05.2016 RT na obszar stercza i pęcherzyków nasiennych, ponownie Dexametazon, Bicalutamid, od 07.2017 Enzalutamid
Brak wyników PSA z 2013
PSA 2014r - 1,13 (nadir); 1,54; 3,40; 9,03
PSA 2015r. - 16,10; 22,44; 17,23; 34,52; 49,46
PSA 2016r. - 47,87; 58,81; 54,50; 119; 140,6
02.2017-infekcja dróg moczowych, kreat. 3,65, od tego czasu niewydolność nerek
PSA 21.02.2017 - 345 - odstawienie Bicalutamidu- spadek PSA na 284, następnie 264
PSA 08.05.2017 - 429; kreat. 2,73
19.05.2017 -PET- naciek na pęcherz moczowy, meta do węzłów chłonnych i kości
PSA 01.06.2017 - 622; kreat. 2,27
PSA 20.06.2017 - 963; kreat. 2,51
26.06.2017 usg j.brzusznej-UKM-y obu nerek poszerzone z cechami zastoju, wolny płyn w j.opłucnej i j.brzusznej
PSA 17.07.2017 - 1330; kreat. 2,08
PSA 24.07.2017 - 1335; kreat. 1,91
PSA 24.08.2017- 2033; kreat. 1,82 (16.08.2017)
28.08.2017 usg j.brzusznej-porówn.z bad. poprzednim
PSA 18.09.2017 - 2920; kreat. 1,67
ankama1982
 
Posty: 242
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 75+, Gl 4+3, EPE, RT+HT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 29 maja 2017, 1:17

Dzięki za kciuki - poszło sprawnie, doktor proktor skoagulował kilka małych naczynek i ocenił, że było dużo lepiej niż przy pierwszym zabiegu, kiedy potrzebna była dużo szersza interwencja. Sprawdził też głębiej jelito, wszystko ok :)
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1966
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 75+, Gl 4+3, EPE, RT+HT

Nieprzeczytany postautor: ankama1982 » 29 maja 2017, 10:14

Super, że wszystko się udało.
Pozdrawiam Ciebie i Tatę.
Anka
Tata ur. 1956r.
PSA 10.2012 - 3,20
PSA 11.2014 - 3,55 - od tego czasu regularne pomiary PSA-dalszy powolny wzrost
09.2015 - TRUS - zapalenie gruczołu krokowego
PSA 04.2016 - 5,09
PSA 08.2016 - 6,60 - skierowanie na biopsję
09.2016 biopsja- G2 GL 7(3+4)
13.12.2016 LPR
PSA 8 tyg.po prostatektomii do chwili obecnej <0,003

Dziadek ur. 1930 r. PSA 10.2012 - 50,62
10.2012 biopsja- G3 GL 9(5+4)
leczenie: Flutamid, Eligard (do chwili obecnej), Dexametazon, 03-05.2016 RT na obszar stercza i pęcherzyków nasiennych, ponownie Dexametazon, Bicalutamid, od 07.2017 Enzalutamid
Brak wyników PSA z 2013
PSA 2014r - 1,13 (nadir); 1,54; 3,40; 9,03
PSA 2015r. - 16,10; 22,44; 17,23; 34,52; 49,46
PSA 2016r. - 47,87; 58,81; 54,50; 119; 140,6
02.2017-infekcja dróg moczowych, kreat. 3,65, od tego czasu niewydolność nerek
PSA 21.02.2017 - 345 - odstawienie Bicalutamidu- spadek PSA na 284, następnie 264
PSA 08.05.2017 - 429; kreat. 2,73
19.05.2017 -PET- naciek na pęcherz moczowy, meta do węzłów chłonnych i kości
PSA 01.06.2017 - 622; kreat. 2,27
PSA 20.06.2017 - 963; kreat. 2,51
26.06.2017 usg j.brzusznej-UKM-y obu nerek poszerzone z cechami zastoju, wolny płyn w j.opłucnej i j.brzusznej
PSA 17.07.2017 - 1330; kreat. 2,08
PSA 24.07.2017 - 1335; kreat. 1,91
PSA 24.08.2017- 2033; kreat. 1,82 (16.08.2017)
28.08.2017 usg j.brzusznej-porówn.z bad. poprzednim
PSA 18.09.2017 - 2920; kreat. 1,67
ankama1982
 
Posty: 242
Rejestracja: 24 lut 2017, 13:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 75+, Gl 4+3, EPE, RT+HT

Nieprzeczytany postautor: Nadzia » 31 maja 2017, 8:01

Izunia same dobre wiadomości :)
Super :)
Tata 1941
- 10.2015 TSA 6,12ng/ml, FPSA 0,62 ng/ml, współ.Gleason 6 (3+3),
-30.11.2015 Scyntygrafia: bardzo niejednorodne wysycenie kręgosłupa - obraz wymaga różnicowania między zaawansowanymi zmianami zwyrodnieniowymi (bardziej prawdopodobne ) a drobnoguzkowym rozsiewem procesu nowotworowego - konieczna jest uzupełniająca ocena radiologiczna.
-11.12.2015 RTG części krzyżowo-lędźwiowej :wiele zwyrodnień oraz ogniska wzmożonej sklerotyzacji w trzonach L1, L3,L4 -nie można jednocześnie wykluczyć zmian o charakterze meta-wskazany RM
-22.12.2015 -PSA 6,79 ng/ml
-22.12.2015 RTG klatki piersiowej OK
-28.12.2015 USG jamy brzusznej OK
-29.12.2015 MR miednicy - gruczoł krokowy 50x37x40mm, w strefie obwodowej płata prawego obszary hipointensywne w obrazach T1 i T2 odpowiadające ogniskom o wymiarach 27x18x22mm, w lewym płacie zmiana 7x6x7mm, zmiany nie przekraczają torebki gruczołu
LECZENIE:
-16.01.2016 Apo-Flutam (1m.)
-26.01.2016 Diphereline (co 3 m.)
-15.02.2016 START RT 78 GY, 39 frakcji
-08.04.2016 ZAKOŃCZENIE RT
-19.04.2016 drugi (ostatni!) zastrzyk Diphereline
-08.07.2016 PSA 0,074 ng/ml
-06.10.2016 PSA 0,094 ng/ml
-11.01.2017 PSA 0,132 ng/ml
-19.04.2017 PSA 0,131 ng/ml
-19.07.2017 PSA 0,100 ng/ml
Nadzia
 
Posty: 107
Rejestracja: 18 lis 2015, 12:25
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Tata 75+, Gl 4+3, EPE, RT+HT

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 07 wrz 2017, 20:57

Tata odebrał dziś wyniki. PSA i testosteron delikatnie wzrosły. Urolog znów zaczął mówić o powrocie do ADT (nerwowy człowiek, ale to w pierwszym rzędzie chirurg urologiczny). Ustaliliśmy, że na razie tata poprosi o czas na obserwację dynamiki PSA i konsultacje z onkologiem, żeby bez potrzeby nie wprowadzać za wcześnie leczenia obciążającego metabolizm.
Bez uprzedniego wykluczenia innych przyczyn (odbicie, łagodny stan zapalny w prostacie, naturalny wzrost PSA wraz ze wzrostem produkcji testosteronu) raczej nie będzie zgody pacjenta na HT. Jeśli dynamika wzrostu się nie zwiększy, to jeszcze długo nie. Jeśli przyspieszy - trzeba będzie ustalić jakąś granicę, od której się zacznie. Nadir+2 ng/ml? Więcej? Ale to na razie plany C i dalej.

Ostatnie wyniki wyglądały tak:

18.11.16
T 0,966 PSA 0,016

9.03.2017
T 1,38 PSA 0,003 ? [wynik trochę nieprawdopodobny, może pomyłka laboratorium, bo prostatę tata jednak posiada]

6.09.17
T 1,63 PSA 0,035 ng/ml

Pewnie trzeba będzie zwiększyć częstotliwość badań - z powrotem co 3 miesiące albo trochę częściej.

Od ponad miesiąca tata dostaje niewielkie dawki prednizonu na RZS (15 mg, potem 10, teraz 5/dobę). Leki przeciwzapalne przepisywane przez rodzinnnego nie pomagały, Encorton błyskawicznie zlikwidował opuchliznę stawów. Nowy internista-reumatolog bardzo sensowny, każe robić badania wszystkiego, co może sie w organizmie rozregulować przy podawaniu sterydów. Zobaczymy, czy da się je odstawic całkowicie bez powrotu objawów, czy będzie konieczna dawka podtrzymująca.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1966
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot], Google [Bot] i 45 gości