Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasycznie

Tu opisz swoją historię choroby, zadaj pytanie i tu Ci odpowiemy

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: kemoturf » 21 lip 2017, 15:03

leonardo556 pisze:Czy już robić PSMA PET czy jeszcze czekać?

Ja jestem zdania, że lepiej mieć wynik PET przed RT, bo można naświetlać celowo, dokładać wzmocnienie na zmiany i tym sposobem skuteczniej zadziałać. Naświetlanie samej loży często nie daje wystarczającego efektu.

Tu jest napisane
http://pcri.org/insights-blog/2016/11/2 ... -pet-scans
że przy PSA 0,2-0,5 detekcja przez PET jest na poziomie 50%.
przy PSA 0,5-1 - 58%.
Dane te są lepsze od PET z choliną, ale jak widzisz wciąż słabe. Bo co to za dokładność 50%. Tyle to wiadomo bez PET.

Generalnie im więcej PSA tym lepiej, tylko jak długo czekać, aby się nie rozsiał. Ja myślę, że można spróbować przy PSA 0,6.
Ur. 1964. 03'2013 PSA - 5.07ng/ml; X'2013 - 12,06ng/ml, pierwsza biopsja negatywna; XI'2013 druga biopsja negatywna; V'2014 PSA - 52.06ng/ml; VI'2014 - trzecia biopsja, Adenocarcinoma solidum GS (5+5) w prawym płacie; VI'2014 TK, scyntygrafia, bez ognisk, RM 2cm zmiany NPL w strefie obwodowej prostaty w prawym płacie; koniec VI'2014 radykalna prostatektomia Adenocarcinoma GS 9 (4+5), komórki raka w naczyniach i nerwach, pT2b, margines ujemny 0,1mm; VIII'2014 PSA po operacji 7ng/ml; PET-CH - przerzuty do węzłów; IX'2014 - początek hormonoterapii Zoladex; X'2014 r IMRT węzłów w miednicy i loży 50Gy 25 frakcji; XI'2014 PSA 0,04ng/ml, I'2015 PSA 0,04ng/ml, II'2015 PSA 0,03ng/ml, III'2015 PSA 0,02ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, V'2015 PSA 0,03ng/ml, VI'2015 PSA 0,04ng/ml, VII'2015 PSA<0,01ng/ml, IX'2015 PSA<0,01ng/ml, XI'2015 PSA<0,01ng/ml, XII'2015 PSA 0,002ng/ml, II'2016 PSA 0,005ng/ml, wit. C dożylnie 2x25g, IV'2016 PSA0.000 ng/ml, wit. C dożylnie 4x25g, V'2016 PSA 0.000ng/ml, VII'2016 wit. C dożylnie 4x25g, VIII'2016 PSA 0,000ng/ml, kontynuacja suplementacji i Zoladexu, XI'2016 0,000ng/ml, II'2017 0,000ng/ml, badanie CTC - 1350/ml, 3 x kurkumina i 3 x salinomycyna dożylnie, V'2017 0,000ng/ml, CTC - 300/ml, VIII'2017 0,000ng/ml

Mój wątek z forum
kemoturf
Administrator
 
Posty: 1436
Rejestracja: 12 wrz 2014, 16:20
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: wlobo135 » 21 lip 2017, 21:04

Po niespełna czterech latach od operacji PSA urosło do 0,474. ..... Czy już robić PSMA PET czy jeszcze czekać?


Jeszcze czekać. Ja byłem w podobnej sytuacji. Przy PSA 0,57 lekarz zlecił PET który nic nie znalazł. Teraz przy PSA 1,7 będę miał następnego PET`a. Ja z moim dzisiejszym doświadczeniem miałbym odwagę nawet czekać do PSA 2,0
Motto: Zanim potępisz staraj się zrozumieć.
Ur. 1941 VI/09 PSA5,3 X/09 PSA9,7 Biopsja Gl 9(5+4) Scany: wszystko czyste 30/XI/09 prostatektomia radykalna z usunieciem wiązki nerwowo-naczyniowej. Gleason 10 pT3aN0M0 21/I/10 PSA 0,7 4/III/10 PSA 0,77. 26/III/10 PSA 1.0 Doubling time 4,5 mca. V/10 hormony (Zoladex) i radioterapia 66Gy. VIII/10 PSA 0,04 X/10 PSA 0.03 XII/10 PSA 0,03 testosteron 23ng/dL(0,8nml/L) II/11 PSA<0,05/<0,03 IV/11 PSA<0,05 testosteron<0,5nmol/L(<14ng/dL) Przerwa w hormonoterapii :) VII/11 PSA 0,001 Testosteron 1,03/30 IX/11 PSA<0.05, Testosteron3.8/112, 11/2011 PSA 0,04 testosteron 7,1/208 1/2012 PSA 0,1 2/2012 PSA 0,18Obrazekpowrót do HT 4/2012 PSA 0,03. 5/2012 PSA<0.03 7/2012 PSA 0,03 9/2012PSA 0,01 11/2012 PSA <0,03 1/2013 PSA <0,03 3/2013PSA <0,03 testosteron <23/0,8 Ponowne przerwanie HT 6/2013 PSA <0,003 testosteron<2,6 ng/dl 10/2013 PSA <0,03 testosteron 17,6 ng/dl. 2/2014 PSA<0.03 testosteron 138 7/2014 PSA-0,62, 8/2014 PSA-1,85 10/2014 PSA-7,9 11/2014 PSA-7,57PET/CT zajęte cztery węzły chłonne w miednicy, skierowanie na RT (SBRT) powrót do HT(3 miesiące) 2/2015 PSA-3,43 4/2015 PSA-0,72 7/2015 PSA-0,72 testosteron 40/1,3 10/2015 PSA-1,2 testosteron 168/5,8 12/2015 PSA-0,78 3/2016 PSA-0,71 6/2016 PSA-0,34 9/2016 PSA-0,16 12/2016 PSA-0,22 3/2017 PSA-0,547/2017 PSA-1,7

Wykres obrazujący przebieg leczenia. http://www.fotosik.pl/zdjecie/4c0bd44ca8968802
Awatar użytkownika
wlobo135
Administrator senior
 
Posty: 4006
Rejestracja: 18 mar 2010, 9:34
Lokalizacja: Sydney
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: leonardo556 » 13 sie 2017, 7:00

Zrobiłem badanie PSMA PET, które wykazało pojedynczy przerzut do węzła chłonnego biodrowego wewnętrznego lewego.

Wydawać by się mogło, że najlepszym rozwiązaniem byłaby radioterapia - wypalenie chorego węzła. Niestety precyzyjne trafienie przekracza możliwości radioterapii lub umiejętności naszych radioterapeutów.

Standardowa procedura w moim przypadku to operacja i wyrzucenie wszystkich węzłów.

Pozdrawiam,

Leonardo
ur. 1956
PSA 5,2 Gleason 7 (3+4) sierpień 2013
RP Da Vinci 9 październik 2013
UICC: pT3a pN0 (0/13) R0, Gleason: 4(75%) + 3(25%) = 7
PSA - 0,003 - 28.11.2013, 28.11.2014
PSA - 0.008, 0.012, 0.018 odpowiednio styczeń, lipiec, październik 2015
PSA - 0.044 22 luty, 0,038 13 lipiec 2016, 0,103 23 listopad 2016
PSA - 0,476 14 lipiec 2017
leonardo556
 
Posty: 26
Rejestracja: 17 paź 2013, 18:21
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: leonardo556 » 13 sie 2017, 7:25

Dziękuję kolegom administratorom za uwagi. Jak widać miałem trochę szczęścia, że PSMA PET wykazał przerzut do węzła przy poziomie PSA 0,476.

Ponawiam pytanie. Czy, a jeśli tak, to kto i gdzie potrafi wykonać punktową RT (trafić w węzeł nie czyniąc spustoszenia w okolicach).

Pozdrawiam,

Leonardo
ur. 1956
PSA 5,2 Gleason 7 (3+4) sierpień 2013
RP Da Vinci 9 październik 2013
UICC: pT3a pN0 (0/13) R0, Gleason: 4(75%) + 3(25%) = 7
PSA - 0,003 - 28.11.2013, 28.11.2014
PSA - 0.008, 0.012, 0.018 odpowiednio styczeń, lipiec, październik 2015
PSA - 0.044 22 luty, 0,038 13 lipiec 2016, 0,103 23 listopad 2016
PSA - 0,476 14 lipiec 2017
leonardo556
 
Posty: 26
Rejestracja: 17 paź 2013, 18:21
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: mikmar » 13 sie 2017, 12:20

Leonardo
Czy Ty odczuwasz,odczuwałeś jakiś ból w tej pachwinie?
mikmar
Rocznik 1959,V.2015-PSA -4,83;VI.2015r.-biopsja Gleason7(3+4) rgk, utkanie zajmuje od 25% do 70% w powierzchniach badanych bioptatów;
VII.2015r. CT miednicy-2fazowe/3D/prostata 44x34 mm,niekształtna,ze zwapnieniami,bez wyraźnego nacieku otoczenia.
Węzły chłonne
miednicy niepowiększone,zwapnienie 4mm w prawym talerzu biodrowym i lewej kości łonowej przy spojeniu.
VII.2015r.scyntygrafia kośćca-nie ma danych na m.ad.ossa.VII.2015r.PSA-3,36;VIII.2015r.PSA-2,93.RP- IX.2015 na drodze zabiegu otwartego (Łódź-Kopernik)
Glaeson 7 (3+4) rak ograniczony do gruczołu krokowego-wycięcie raka doszczętne -
minimalny margines do powierzchni płata ok.2 mm. pT2c pN0
Cewnik usunięty w 12 dobie ,trzymanie moczu prawie idealne,kilkukrotne wstawanie nocne,dolegliwości bólowe jąder,niezagojona rana.
PSA po 6tyg.od PR 0,002 ng/ml;rana zagojona,bóle jąder ustąpiły,
PSA po 3 m-ch od PR 0,003 ng/ml
PSA po 6 m-ch od PR <0,002 ng/ml
PSA po 9 m-ch od PR <0,002 ng/ml
PSA po 12 m-ch od PR 0,007 ng/ml
PSA po 15 m-ch od PR <0,002 ng/ml
PSA po 18 m-ch od PR 0,008 ng/ml
mikmar
 
Posty: 154
Rejestracja: 10 sie 2015, 16:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: leonardo556 » 13 sie 2017, 12:27

mikmar pisze:Leonardo
Czy Ty odczuwasz,odczuwałeś jakiś ból w tej pachwinie?
mikmar


Nie ma bólu, jedynie PSA rośnie.

Leonardo
ur. 1956
PSA 5,2 Gleason 7 (3+4) sierpień 2013
RP Da Vinci 9 październik 2013
UICC: pT3a pN0 (0/13) R0, Gleason: 4(75%) + 3(25%) = 7
PSA - 0,003 - 28.11.2013, 28.11.2014
PSA - 0.008, 0.012, 0.018 odpowiednio styczeń, lipiec, październik 2015
PSA - 0.044 22 luty, 0,038 13 lipiec 2016, 0,103 23 listopad 2016
PSA - 0,476 14 lipiec 2017
leonardo556
 
Posty: 26
Rejestracja: 17 paź 2013, 18:21
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: mikmar » 13 sie 2017, 13:14

Acha, dzięki. To pewnie od mojej endoprotezy promieniuje pobolewanie.
Ale zrobię sobie PSA, choć mój operator zlecił dopiero w październiku.
Patrzę na Twoją historię i jestem mocno zszokowany. Przecież przez dwa lata było wszystko w najlepszym porządku.
Mówią, że najgorętszy pierwszy rok.Choć za wyleczonego uważa się pacjenta z nieoznaczalnym PSA po 5 latach.
Okazuje się, że coś w tym jest.

Pozdrawiam Cię Leonardo i mam nadzieję, że wszystko skończy się dobrze.
Rocznik 1959,V.2015-PSA -4,83;VI.2015r.-biopsja Gleason7(3+4) rgk, utkanie zajmuje od 25% do 70% w powierzchniach badanych bioptatów;
VII.2015r. CT miednicy-2fazowe/3D/prostata 44x34 mm,niekształtna,ze zwapnieniami,bez wyraźnego nacieku otoczenia.
Węzły chłonne
miednicy niepowiększone,zwapnienie 4mm w prawym talerzu biodrowym i lewej kości łonowej przy spojeniu.
VII.2015r.scyntygrafia kośćca-nie ma danych na m.ad.ossa.VII.2015r.PSA-3,36;VIII.2015r.PSA-2,93.RP- IX.2015 na drodze zabiegu otwartego (Łódź-Kopernik)
Glaeson 7 (3+4) rak ograniczony do gruczołu krokowego-wycięcie raka doszczętne -
minimalny margines do powierzchni płata ok.2 mm. pT2c pN0
Cewnik usunięty w 12 dobie ,trzymanie moczu prawie idealne,kilkukrotne wstawanie nocne,dolegliwości bólowe jąder,niezagojona rana.
PSA po 6tyg.od PR 0,002 ng/ml;rana zagojona,bóle jąder ustąpiły,
PSA po 3 m-ch od PR 0,003 ng/ml
PSA po 6 m-ch od PR <0,002 ng/ml
PSA po 9 m-ch od PR <0,002 ng/ml
PSA po 12 m-ch od PR 0,007 ng/ml
PSA po 15 m-ch od PR <0,002 ng/ml
PSA po 18 m-ch od PR 0,008 ng/ml
mikmar
 
Posty: 154
Rejestracja: 10 sie 2015, 16:34
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: stanis » 13 sie 2017, 13:44

Oglądaj na youtube.com
leonardo556 pisze:Jak widać miałem trochę szczęścia, że PSMA PET wykazał przerzut do węzła przy poziomie PSA 0,476.

Ponawiam pytanie. Czy, a jeśli tak, to kto i gdzie potrafi wykonać punktową RT (trafić w węzeł nie czyniąc spustoszenia w okolicach).



Leonardo,

Można naświetlać za pomocą Cyber Knife. http://onkologiawpolsce.pl/cyberknife-n ... ioterapia/

https://www.youtube.com/watch?v=Xb56gXiB5QY
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 mg/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
 
Posty: 1643
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 13 sie 2017, 14:01

Patrzę na Twoją historię i jestem mocno zszokowany. Przecież przez dwa lata było wszystko w najlepszym porządku.
Mówią, że najgorętszy pierwszy rok.


Leonardo mial, niestety, niekorzystne czynniki rokownicze, cytuje za
http://www.harvardprostateknowledge.org ... ate-cancer


High risk (85% chance of biochemical recurrence within five years

Gleason score of 7 (if 4+3), or 8 or more
and/or
PSA greater than 20 ng/ml
and/or
Cancer stage T2c or more


Cancer stage Leonardo, to pT3a, do tego EPE+ (komorki raka wydostaly sie poza torebke prostaty).


Choć za wyleczonego uważa się pacjenta z nieoznaczalnym PSA po 5 latach.
Okazuje się, że coś w tym jest.



No wlasnie.
W pazdzierniku 2013 Leonardo napisal:
Dziękuję za życzenia sukcesów w walce z tym "cholernym skorupiakiem" mam jednak pewną trudność walki z czymś czego już nie ma.


Na co ja mu odpisalam:
3. Jeszcze tylko 5 lat bez wznowy biochemicznej i pacjent bedzie statystycznie wyleczony.



Co teraz?

Leonardo,
Myle, ze powinienes skontaktowac sie z Gronau via dr Salwa i zapytac co oni o tym mysla.
Powiedz, ze mozesz im przeslac CD z obrazami z badania Ga68-PSMA PET/CT, ktorych polski radiolog znalazl jeden aktywny przerzutowo wezel pachwinowy, niech Ci powiedza jakie dzialania oni by proponowali (gdyby ich specjalista potwierdzil diagnoze).

Czy glowna masa raka i te "czworki" byly wlasnie po lewej stronie prostaty?
Czy moglbys wkleic jako zalacznik caly dokument z Gronau?


Dla przypomnienia, ewolucja PSA pooperacyjnego:

11.2013 - 0,003 ng/ml
(...)
11.2014 - 0,003 ng/ml
01.2015 - 0.008 ng/ml
07.2015 - 0.012 ng/ml
10.2015 - 0.018 ng/ml
02.2016 - 0.044 ng/ml
07.2016 - 0,038 ng/ml
11.2016 - 0,103 ng/ml
07.2017 - 0,476 ng/ml


pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6555
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: leonardo556 » 16 sie 2017, 16:35

zosia bluszcz pisze:
Co teraz?

Leonardo,
Myle, ze powinienes skontaktowac sie z Gronau via dr Salwa i zapytac co oni o tym mysla.
Powiedz, ze mozesz im przeslac CD z obrazami z badania Ga68-PSMA PET/CT, ktorych polski radiolog znalazl jeden aktywny przerzutowo wezel pachwinowy, niech Ci powiedza jakie dzialania oni by proponowali (gdyby ich specjalista potwierdzil diagnoze).

Czy glowna masa raka i te "czworki" byly wlasnie po lewej stronie prostaty?





Gronau proponuję usunięcie wsystkich węzłów po prawej i lewej,

Rak wychodził poza torebkę właśnie po lewej.

Chciałem się dowiedzieć czy istnieje alternatywa leczenia przy pomocy RT ale nie widzę entuzjazmu kolegów co do tej metody.

Dziękuję za informacje,

Leonardo
ur. 1956
PSA 5,2 Gleason 7 (3+4) sierpień 2013
RP Da Vinci 9 październik 2013
UICC: pT3a pN0 (0/13) R0, Gleason: 4(75%) + 3(25%) = 7
PSA - 0,003 - 28.11.2013, 28.11.2014
PSA - 0.008, 0.012, 0.018 odpowiednio styczeń, lipiec, październik 2015
PSA - 0.044 22 luty, 0,038 13 lipiec 2016, 0,103 23 listopad 2016
PSA - 0,476 14 lipiec 2017
leonardo556
 
Posty: 26
Rejestracja: 17 paź 2013, 18:21
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: kangur__2007 » 17 sie 2017, 10:15

Moim zdaniem Gronau wie co mówi, poza tym ma pełną dokumentację twojego przypadku oraz lekarzy, którym się będzie chciało tą dokumentację czytać. Interwencja chirurgiczna, z usunięciem zarówno tego jednego podejrzanego węzła chłonnego, jak i wszystkich innych węzłów do których można się dostać, bierze pod uwagę możliwośc mikroprzerzutów do innych węzłów, których na razie nie widać.

Trafienie RT w jeden konkretny węzeł jest teoretycznie wykonalne przy pomocy aparatury CyberKnife, ale wymaga poza samym sprzętem jeszcze i zespołu potrafiącego na tym sprzęcie grać jak Paderewski na fortepianie Steinway i posiadającego duże doświadczenie w takim punktowym polowaniu na przerzuty. Nie wiem, czy taki zespół istnieje w Polsce.

Zresztą RT zawsze zostaje w odwodzie w razie niepowodzenia chirurgii, ale nie odwrotnie - można naświetlać miejsca porzednio operowane, ale nie bardzo można operować w miejscach poprzednio naświetlonych. Choćby z tego jednego powodu uważam, że kolejność Chirurgia ---> (ewentualna) RT węzłów chłonnych jest właściwa.
KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2aN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (poniżej progu czułości analitycznej 0,04)

22/XII/2016 - PONAD DZIEWIĘĆ LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(poniżej progu czułości analitycznej 0,01
bo laboratorium kupiło sobie jakieś cztery lata temu czulszy analizator niż mieli przedtem,
kiedy 'nieoznaczalne' znaczyło <0,04)

Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72041707,,Prostata_australijska.html?v=2
Awatar użytkownika
kangur__2007
 
Posty: 2171
Rejestracja: 27 wrz 2008, 15:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Leonardo556 - Nigdy więcej nie dajcie się pokroić klasyc

Nieprzeczytany postautor: leonardo556 » 11 wrz 2017, 12:57

W październiku lecę do Gronau do poprawki. Ostatni wynik PSA - 0,52. Po powrocie dam znać jak było. Z natury jestem optymistą ale co robić jak nie ma prostaty, nie ma węzłów, a PSA nadal rośnie?

Pozdrawiam,

Leonardo
ur. 1956
PSA 5,2 Gleason 7 (3+4) sierpień 2013
RP Da Vinci 9 październik 2013
UICC: pT3a pN0 (0/13) R0, Gleason: 4(75%) + 3(25%) = 7
PSA - 0,003 - 28.11.2013, 28.11.2014
PSA - 0.008, 0.012, 0.018 odpowiednio styczeń, lipiec, październik 2015
PSA - 0.044 22 luty, 0,038 13 lipiec 2016, 0,103 23 listopad 2016
PSA - 0,476 14 lipiec 2017
leonardo556
 
Posty: 26
Rejestracja: 17 paź 2013, 18:21
Blog: Wyświetl blog (0)

Poprzednia

Wróć do Nasze historie * Our Stories

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: aga59, Ecik, jurg, meenia, Misza i 84 gości