Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bayo84 » 28 cze 2017, 19:30

Dzień Dobry. Witam Wszystkich forumowiczów - to mój pierwszy post.

Mój Tata ma 56 lat:

Wyniki PSA:
1,5 ng/ml (01.2014),
2,9 ng/ml (01.2015),
2,69 ng/ml (01.2016),
4,48 ng/ml (28.06.2017).
od kilku lat zdiagnozowany rozrost gruczołu krokowego [N40] (lekarz podczas dzisiejszego badania określił ten rozrost jak "niezbyt wielki")

LEKI:
Omnic 1x1,
inne niezwiązane z "męskimi sprawami":
kuracja antygrzybiczna od 10 dni (Cholestil, Flukonazole actavis, nystatyna)
antybiotyk od 2 dni (Cipronex, metronidazol)
nadciśnienie od dawna (Nedal, Tritacet, Tertensif)

Dzisiejsza wizyta u Urologa (USG):
gruczoł krokowy o wymiarach 35x42x37 [mm]
Skierowanie do poradni urologicznej w celu wykonania TRUS i BGi prostaty.

Moje pytania:
1. Czy takie wyniki PSA powinny niepokoić?
2. Czy skierowanie na biopsje jest słuszne na tym etapie? Jeżeli tak:
a) czy zabieg ten niesie ryzyko powikłań?
b) gdzie go najlepiej wykonać ?
c) czy istnieje alternatywa? (Tata nie boi się samej biopsji, ale zawsze istnieje ryzyko, że raka nie ma , a czym innym go zapaskudzą).

Pozdrawiam i dziękuję.
bayo84
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 cze 2017, 19:08
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 28 cze 2017, 20:54

Witaj na forum, Bayo84,

Norma wiekowa dla taty (nowa) to 3,5 ng/ml, więc jest przekroczone, a do tego w ciągu ostatniego 1,5 roku nastąpił wyraźny wzrost, więc trzeba szukać przyczyny. Niekoniecznie musi to być rak. Trzeba najpierw spróbować wykluczyć inne przyczyny (przerost lub stan zapalny), a jeśli się nie da, to zwiększyć maksymalnie szanse na skuteczną biopsję za pierwszym razem.

Przed ewentualną biopsją dobrze wykonać następujące kroki, żeby uniknąć niepotrzebnego zabiegu:

1) odczekać do końca kuracji środkami przeciwgrzybiczymi i antybiotykami, a potem powtórzyć PSA, tym razem wraz z wolnym PSA. Badanie z tej samej próbki co całowite PSA, upewnijcie się, czy materiał tego samego dnia pójdzie na analizer albo odwirowany do chłodni, bo inaczej wynik może być zafałszowany. Stosunek wolnego do całkowitego, czyli f/t PSA większy od 25% sugeruje raczej łagodny przerost prostaty, a 10% i mniej to mniej więcej pół na pół albo nowotwór, albo ostry stan zapalny. Między 11 a 24% to szara strefa - trzeba obserwować.

2) w zależności od wyniku tych badań - jeśli całkowite PSA spadnie, to kontrolować przez najbliższy okres co 1-2 miesiące, obserwując stosunek f/tPSA. Jeśli jest przyzwoity albo będzie w kolejnych badaniach rosnąć - kontynuowac obserwację trendu.

3) jeśli PSA nie spadnie/podskoczy, zwłaszcza przy niskim f/t PSA, zalecane jest przed biopsją (choc niestety u nas jeszcze nierefundowane na tym etapie) wykonanie dobrego, multiparametrycznego MRI prostaty, które może wyłapać ognisko raka klinicznie istotnego (takiego, którego leczenia nie wolno odwlekać), a do tego pokaże, z których miejsc powinno się pobrać próbki.

Co do samej biopsji, przeprowadza się ją pod osłoną antybiotyku fluorochinolonowego - dwa dni przed biopsją i co najmniej 5 po. Jeśli pacjent nie chce się poddać zabiegowi w znieczuleniu miejscowym, można ponegocjować przeprowadzenie jej w sedacji.

W jakiej części Polski tata się leczy? Może forumowicze stamtąd zarekomendują kogoś.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1902
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bayo84 » 28 cze 2017, 21:01

Witam

Dziękuję za odpowiedź. Tata mieszka w Krakowie. W jakim ośrodku polecacie Państwo wykonanie ewentualnego multiparametrycznego MRI prostaty?

Pozdrawiam
bayo84
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 cze 2017, 19:08
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Interpretacja wyników

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 03 lip 2017, 1:02

bayo84 pisze:Witam
Tata mieszka w Krakowie. W jakim ośrodku polecacie Państwo wykonanie ewentualnego multiparametrycznego MRI prostaty?


Nic nie wiem na temat Krakowa, natomiast mamy informacje na temat Wroclawia (MRI 3T, budzacy zaufanie opis).
Ponadto w Warszawie jest mozliwosc wykonania odplatnie biopsji fuzyjnej (urzadzenie Koelis, fuzja obrazow MRI+USG w czasie realnym), koszt ok. 4 tys zl.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6551
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bayo84 » 26 lip 2017, 22:44

Dobry Wieczór

Tata wykonał kolejne oznaczenie (21.07.2017):
PSA: 4,61 [ng/ml],
PSA(f): 0,79 [ng/ml],
fPSA/PSA: 17,14% dla zakresu 10%<wynik<20% - wskazana dalsza diagnostyka

Skłaniamy się do wykonania multiparametrycznego MRI prostaty we Wrocławiu w ośrodku Skanmex (Unimex). Czy ktoś ma doświadczenie z tym ośrodkiem? Czy przy takich wynikach biopsja jest nieunikniona (Tata ma skierowania na TRUS + Bgi) / Czy jest to uzależnione od wyniku multiparametrczynego MRI? Czy jest sens wykonywania "zwykłego" MRI (jakich jest kilka w Krakowie? Czy zosia_bluszcz o tym ośrodku wspominiałaś?

Pozdrawiam i dziękuje
bayo84
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 cze 2017, 19:08
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: Sandra2017 » 26 lip 2017, 23:23

Witam serdecznie.
Niestety aby mieć pewność że to nie jest rak a tylko zwykły przerost lub zapalenie należy wykonać biopsję. Dobry obraz choroby daje też MR lub scyntygrafia.
Sandra2017
 
Posty: 5
Rejestracja: 11 kwie 2017, 15:25
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 26 lip 2017, 23:57

bayo84 pisze:Skłaniamy się do wykonania multiparametrycznego MRI prostaty we Wrocławiu w ośrodku Skanmex (Unimex). Czy ktoś ma doświadczenie z tym ośrodkiem? (...) Czy zosia_bluszcz o tym ośrodku wspominałaś?


Tak, to w tym osrodku pracuje specjalista, do ktorego forumowy DRE (dr Przybyła) ma zaufanie.
Z dr Przybyłą mozesz skontaktowac sie via pw.

Czy przy takich wynikach biopsja jest nieunikniona (Tata ma skierowania na TRUS + BGI) / Czy jest to uzależnione od wyniku multiparametrycznego MRI?



17% to ciagle szara strefa.
Dobrze wykonane i opisane multiparametryczne MRI powinno wskazac umiejscowienie raka istotnego klinicznie, tj. oznaczanego jako Gleason 4 lub 5, co umozliwi pobranie bioptatow ze wskazanych zmian w sposob celowany.


Czy jest sens wykonywania "zwykłego" MRI (jakich jest kilka w Krakowie?


Jezeli zostanie wykonane mpMRI, to nie widze powodu wykonywania dodatkowo "zwyklego" MRI.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6551
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bayo84 » 27 lip 2017, 9:15

Dziękuje za informacje. Czy zwykłe MRI znacznie sie różni od mpMRI? Czy warto nadłożyc drogi? Czytałem kilka artykułów i wydaje się, że tak. Zrozumiałem , że zwykłe MRI wykonywane jest poprzez cewkę transrektalną, a w mpMRI nie ma potrzeby stosowania takiego rozwiązania?
bayo84
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 cze 2017, 19:08
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 27 lip 2017, 13:22

Czy zwykłe MRI znacznie sie różni od mpMRI?


Multiparametryczne MRI wykorzystuje tyle sekwencji (trybów) badania ile się da, z każdego niezależnie wyciągając informacje o zmianach mogących świadczyć o istnieniu ogniska raka klinicznie istotnego (agresywnego, który trzeba diagnozowac i leczyć zdecydowanie); dane z każdego trybu badania powinny byc ocenione wg schematu PI-RADS, który określa prawdopodobieństwo, że podejrzane miejsce jest taką właśnie złośliwą zmianą. Czyli ideałem jest zrobienie mpMRI z oceną PI-RADS.

Listę sekwencji możesz znaleźć np. tu: https://ecz-otwock.pl/313/rezonans-magn ... i-pacjenta (nie chcę reklamować żadnej instytucji, po prostu ilustracje mają dobre)


Zrozumiałem , że zwykłe MRI wykonywane jest poprzez cewkę transrektalną, a w mpMRI nie ma potrzeby stosowania takiego rozwiązania?

To aurat zależy od aparatu - starsze aparaty 1,5-teslowe wymagają rzeczywiście cewki endorektalnej, a nowsze, 3-teslowe (3T) - którymi rzeczywiście można wykonać dobre multiparametryczne MRI - można robić i z cewka endorektalną, i z taką kładzioną na brzuchu bo moc jest wystarczająca, by przeprowadzić badanie przez powłoki brzuszne.


Podsumowując - warto szukać sprzętu 3T, oceny wg schematu PI-RADS i jak najlepszego radiologa opisującego. Im lepsze informacje, tym wieksze szanse na prawidłową diagnozę.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1902
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bayo84 » 12 sie 2017, 11:19

Dzień Dobry

Tata wykonał MR - wyniki w załącznikach. Tutaj pojawia się pytanie o dalsze kroki. Na "chłopski rozum" należy wykonać biopsje. Czy któryś z forumowiczów może polecić konkretny ośrodek / lekarza, sprawdzonego w wykonaniu tego zabiegu? Tata wykonał przed MR kolejne badanie PSA (przy okazji badania kreatyniny) - spadło do 4,16.

Opis.jpg
Opis Rezonansu


Opis 2.jpg
Opis graficzny


Pozdrawiam
bayo84
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 cze 2017, 19:08
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: stanis » 12 sie 2017, 11:46

Dobrze że wykonaliście mpMRI , który będzie b. pomocny dla wykonania biopsji.

Odpowiadając na Twoje pytanie o wskazanie miejsca wykonania biopsji - ponieważ jesteście z Krakowa więc może ktoś z forumowiczów podpowie?
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 mg/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
 
Posty: 1643
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bayo84 » 14 sie 2017, 10:05

Tata nie jest zachwycony wizją biopsji - zakładam, że jest ona konieczna?

Pozdrawiam
bayo84
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 cze 2017, 19:08
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 14 sie 2017, 11:06

Hej Bayo,

Kto w koncu wykonal/opisal mpMRI we Wroclawiu? Specjalista polecany przez DRE?

Jezeli Tata obawia sie biopsji poszukajcie osrodka, w ktorym mozna zazyczyc sobie wykonania zabiegu w glebokiej sedacji dozylnej (zapewne za doplatą). Wykonujacy biopsje powinien pobrac min. 12 bioptatow wg schematu plus dodatkowo powinien sprobowac wstrzelic sie w zmiane opisana w mpMRI.
Fachowe pobranie probek to nie wszystko - pozostaje jeszcze kwestia ich rownie fachowego opisania, co nie jest latwe do uzyskania, niestety.

pzdr

zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6551
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bayo84 » 14 sie 2017, 11:25

Opis wykonał lekarz polecany przez DRE. Tata nie boi się samego bólu/niedogodności, a raczej powikłań lub niestarannego wykonania samego pobrania/opisu. Czy ktoś może polecić sprawdzony ośrodek (nawet poza Krakowem)? Czy wynik mpMRI należy uznać za daleko niepokojący?

Dziękuję za pomoc
bayo84
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 cze 2017, 19:08
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: stanis » 14 sie 2017, 11:55

bayo84 pisze: Czy wynik mpMRI należy uznać za daleko niepokojący?


Bayo,

W opisie mpMRI znalazła się 6 mm zmiana określona jako:

- PIRADS 3 - oznacza średnie prawdopodobieństwo obecności raka,
- lub być może PIRADS 4 - wysokie prawdopodobieństwo obecności raka, co zwykle odpowiada stopniu złośliwości wg skali Gleasona 3+4 a nawet gorszej wersji 4+3, który to zostanie określony w biopsji.
r. 1950; 2013.09 PSA=6,7; 2013.12-Biopsja: pobrano 14 bioptatów, w 1-nym CaP, Gleason (3+4); 2013.02-Scyntygr.OK, CT -OK; 2014.03-RP Gleason (3+3); T2N0M0; 2014.05-PSA=0,003; 2014.08-PSA=0,002; 2014.08 - 1-sza uretrotomia; 2014.11 - PSA=0,013 ng/ml, 2-ga uretrotomia-2014.12; 2014.12 PSA=0,016ng/ml; 2015.03 PSA=0,019ng/ml; 2015.05 PSA=0,023; 2015.07 PSA=0,028; 2015.08 PSA=0,030 ng/ml; 2015.10 PSA=0,044 ng/ml; 2016.01 PSA=0,050 ng/ml; 2016.04 PSA=0,056 ng/ml; 2016.05 PSA=0,061 ng/ml; 08.2016 PSA=0,069 ng/ml; 11.2016 PSA=0,066 ng/ml; 01.2017 PSA=0,088 ng/ml; 05.2017 PSA=0,098 ng/ml; 09.2017 PSA=0,106 mg/ml
_________________________________________________
Take care of your body, it's the only place you have to live in!
Awatar użytkownika
stanis
 
Posty: 1643
Rejestracja: 10 sie 2014, 12:51
Lokalizacja: Śląsk
Blog: Wyświetl blog (2)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bayo84 » 14 sie 2017, 11:57

Czyli nie wygląda to kolorowo...czy można się pocieszać tym, że wychwycono jedno ognisko, a więc może to być początkowe stadium zmian nowotworowych?
bayo84
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 cze 2017, 19:08
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Tata 56l. BPH PSA 4.48 ng/ml

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 15 sie 2017, 2:18

Na pewno dobre wiadomości to brak oznak inwazji poza prostatę, co wskazywałoby raczej na wczesne stadium nowotworu. Ognisko jest niewielkie, co też pozwala przypuszczać, że rak się jeszcze za bardzo nie rozwinął.
MRI dobrze pokazuje raka istotnego klinicznie - guza zawierającego komórki gorzej zróżnicowane, które szybciej się namnażają i częściej dają przerzuty, oznaczane w biopsji i histopatologii jako Gleason 4 lub 5.
Gleason wiki pl.jpg

Na pewno jest nieduże ognisko dobrze widoczne w MRI, które trzeba badać do skutku - zasada jest taka, że jeśli coś wychodzi wyraźnie w MRI, nie wolno tego zlekceważyć.

W prostacie mogą być poza tym ogniska raka lepiej zróżnicowanego ("trójki" w Gleasonie, rozwijaja się wolniej, później daja przerzuty), które w MRI nie wychodzą zbyt wyraźnie. Nie są one tak agresywne jak czwórki i piątki. A moga być tylko zmiany przerostowe i pozapalne.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1902
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Verto i 8 gości