Czy to musi być rak?

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

Czy to musi być rak?

Nieprzeczytany postautor: RMJ » 06 lut 2017, 20:53

Witam. Dokładnie 31.01 trafiłem do szpitala z ostrym bólem pleców w części lędźwiowej. Do tego gorączka.
Podano mi Tramal (25 mg) i Cipronex, gdyż wyniki moczu były złe (m.in. białko).

W pierwszych wynikach 31.01 wyszło mi PSA = 29,7 ng/ml oraz CRP = 217,2.
W trakcie leczenia objawy minęły.
W momencie wypisu 02.02 miałem PSA = 25,4 ng/ml oraz CRP = 54.
Wyniki z dziś - PSA = 15,2 ng/ml i CRP = 7.

Przepisano antybiotyki na 4 tygodnie (Cipronex) i wizyta u urologa.

Dodam, że w wyniku z 31.01 oznaczono "wolną frakcję" na poziomie 9%.

Czy może ktoś mi odpowiedzieć na pytanie:
- jak duże jest prawdopodobieństwo stanu zapalnego stercza?
- czy biopsja na tym etapie jest niezbędna?
- czy malejący wynika PSA może świadczyć o poprawie?

Wiem, że dla niektórych pytania mogą być mało poważne. Mam 37 lat i od tygodnia traumę.

P.S.
Ostatnio wynik PSA z 24.10.2015 to 0,98 n/ml.
RMJ
 
Posty: 3
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:02
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Czy to musi być rak?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 06 lut 2017, 21:52

RMJ, witaj na forum,

Twoje pytania są jak najbardziej poważne, a stres spowodowany wynikami każdy przeżywa.
jak duże jest prawdopodobieństwo stanu zapalnego stercza?

Ogromne - może też dotyczyć innych elementów układu moczowego.

czy biopsja na tym etapie jest niezbędna?

Nie. Na razie przy objawach ustępującego stanu zapalnego może przynieść dużo więcej szkody niż pożytku (zakażenie prostaty bakteriami z jelita grubego lub rozwleczenie bakterii z prostaty po organizmie, czyli sepsa).

czy malejący wynika PSA może świadczyć o poprawie?

Tak. Oznacza, że antybiotyk działa i że to stan zapalny spowodował tak drastyczny wzrost. Musisz spokojnie skończyć leczenie i przez kilka miesięcy poobserwowac PSA. PSA całkowite powinno spaść stosunkowo szybko, natomiast frakcja wolna może się odbudowywać przez kilka miesięcy.

f/tPSA na poziomie 9% jest typowy nie tylko dla raka prostaty, ale i dla ostrego stanu zapalnego. Na razie trend jest dobry. Zrób badanie f/t PSA po zakończeniu kuracji cipronexem, a potem kilka razy w odstepie 4-6 tygodni i popatrz jak się układają wartości.

Dwie uwagi - upewnij się, że oddajesz krew na f/tPSA w laboratorium, gdzie próbka zostanie zanalizowana w ciągu 8 godzin albo w tym czasie odwirują ją i zamrożą - frakcja wolna rozpada się szybko przy dłuższym przechowywaniu, a to da fałszywy, stresujący wynik. O tym, żeby badać PSA po dwudniowej abstynencji seksualnej pewnie wiesz? Ejakulacja może nieznacznie podwyższyć poziom PSA.
Ostatnio wynik PSA z 24.10.2015 to 0,98 n/ml.

Odpowiedni dla wieku. I dobrze, że badasz PSA - po czterdziestce trzeba zacząć to robić regularnie.

Szybkiego powrotu do zdrowia i wyników przyjaznych dla nerwów.
Iza
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1922
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Czy to musi być rak?

Nieprzeczytany postautor: RMJ » 06 lut 2017, 22:00

Dziękuję. Dużo na ten temat czytałem i potrzebowałem konkretów. Jak pewnie się domyślasz, im więcej wiadomości tym większy mętlik w głowie. Martwię się, bo staram się regularnie kontrolować stan zdrowia (a tu taki klops!). Oby to był stan zapalny i za 2 miesiące będzie po temacie! Dziękuję jeszcze raz za wsparcie i konkretne informacje!
RMJ
 
Posty: 3
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:02
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Czy to musi być rak?

Nieprzeczytany postautor: kangur__2007 » 07 lut 2017, 8:56

Z drugiej strony, musisz być teraz czujny jak żuraw, ponieważ jak najbardziej można mieć jednocześnie stan zapalny i nowotwór prostaty. Ja tak miałem.
KANGUR 2007 (Australia), ur.1954
zero objawów; VIII/2007 PSA 6,0; biopsja; diagnoza CaP cT2aNxMx, Gl.7 (3+4);
1/XI/2007 załonowa prostatektomia radykalna+PLND, wariant oszczędzający wiązki nerwowo-naczyniowe
Histopatologia pooperacyjna: pT2aN0Mx, Gl.7 (3+4);
PSA nieoznaczalne od 8 tyg. po operacji (poniżej progu czułości analitycznej 0,04)

22/XII/2016 - PONAD DZIEWIĘĆ LAT PO PROSTATEKTOMII, PSA NADAL NIEOZNACZALNE
(poniżej progu czułości analitycznej 0,01
bo laboratorium kupiło sobie jakieś cztery lata temu czulszy analizator niż mieli przedtem,
kiedy 'nieoznaczalne' znaczyło <0,04)

Cała historia opisana współcześnie pod: http://forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72041707,,Prostata_australijska.html?v=2
Awatar użytkownika
kangur__2007
 
Posty: 2171
Rejestracja: 27 wrz 2008, 15:39
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Czy to musi być rak?

Nieprzeczytany postautor: RMJ » 09 lut 2017, 12:57

Wynik PSA z dzisiaj to 8,89. Kuracja Cipronexem trwa od 9 dni i spadek z 29,7 na 8,9.
RMJ
 
Posty: 3
Rejestracja: 06 lut 2017, 19:02
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Czy to musi być rak?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 10 lut 2017, 0:05

Kierunek zmian prawidłowy :) Teraz obserwuj, na jakiej wysokości się zatrzyma.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1922
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości