Wysokie PSA

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

Wysokie PSA

Nieprzeczytany postautor: Samarytanin » 05 wrz 2016, 17:01

Witam. Mam 39lat od jakiegoś czasu pobolewają mnie jądra i cewka moczowa, więc udałem się do lekarza urologa, zbadał prostatę, kazał zrobić PSA więc zrobiłem i wyszedł wynik:

PSA 3-cia generacja (ICD-9: I61)
PSA całkowity 1,77 ng/ml do 4,00

Lekarz dał antybiotyk i jakieś z tablety prostata, bo może jakieś zapalenie, po antybiotyku nic nie pomogło, dalej odczuwam bóle.
Ponownie wizyta u lekarza dalej tylko jakieś bzdety od prostaty i żurawina i ziółka od prostaty Prostacare itd.
Badanie PSA ten sam wynik, dałem sobie spokój bo nic nie pomaga. Ból oczywiście został w jądrach i cewce, miałem kiedyś piasek w nerkach gdzie wysikałem ponad pół litrowego słoika czarnego piasku z nerek.
Dziś profilaktycznie zrobiłem znów sobie badanie PSA i Testosteronu:

PSA 1000ng/ml do 4000
Testosteron 3,53ng/ml zakres prawidłowy: 1,75-7,81

Dziękuję za odpowiedz i jakieś sugestie.
Samarytanin
 
Posty: 4
Rejestracja: 05 wrz 2016, 16:45
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wysokie PSA

Nieprzeczytany postautor: meeg 1 » 05 wrz 2016, 19:13

Witamy na forum czy ja dobrze rozumiem, że teraz Pana wynik PSA to przedzial od 1000 do 4 000 nie za bardzo rozumiem, moze to jakas pomyłka ?!??! Ja bym jeszcze raz zrobila psa i jak dalej bedzie czteriocyfrow, to tak jakk jeden z uzytkownikw forum mowi trzeba ciupasem do urologa ..... pozdrawiam....
PSA przed biopsją - 18.7/ 18.08.15- biopsja GL 6 / 10.11.15 -PR GL 6;3+4 (7); 8 Stercz z naciekiem w cz. obwodowej /
PSA I Laboratorium (Świdnica 14.01.16 - 0.04; 16.02.16 - 0.03 ; 5.05.16 - 0.06; 09.06.16 0.07; 15.09.2016 - 0.06...
II Laboratorium (Wrocław - 29.02.16 - 0.041, 23.05.16 - 0.047, 29.08.16 - 0.058, 28.11.2016 - 0.14).
meeg 1
 
Posty: 71
Rejestracja: 03 gru 2015, 12:34
Blog: Wyświetl blog (1)

Re: Wysokie PSA

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 05 wrz 2016, 23:17

PSA 1000ng/ml do 4000 ng/ml
Testosteron 3,53ng/ml zakres prawidłowy: 1,75-7,81



Ktos zapomnial o przecinku/kropce.
Jezeli zrobil to autor postu, to pol biedy.
Jesli laboratorium, to nalezy pojsc do labu, zazadac rozmowy z kierownikiem i objechac z gory na dół.

Zapis powinien wygladac nastepujaco: 1,000 ng/ml do 4,000 ng/ml (lub 1.000 ng/ml do 1.000 ng/ml).
Wynikaloby z tego rowniez, ze wyniki podają do trzeciego miejsca po przecinku.



PSA 3-cia generacja (ICD-9: I61)
PSA całkowity 1,77 ng/ml do 4,00 ng/ml


4,00 ng/ml to gorna granica normy (nie uwzgledniajaca wieku pacjenta)


Lekarz dał antybiotyk i jakieś z tablety prostata,


Podaj nazwę leku.


bo może jakieś zapalenie, po antybiotyku nic nie pomogło, dalej odczuwam bóle
.

Podaj nazwę antybiotyku, ile czasu trwala kuracja?

Ponownie wizyta u lekarza dalej tylko jakieś bzdety od prostaty i żurawina i ziółka od prostaty Prostacare itd.

Badanie PSA ten sam wynik, dałem sobie spokój bo nic nie pomaga.
Ból oczywiście został w jądrach i cewce, miałem kiedyś piasek w nerkach gdzie wysikałem ponad pół litrowego słoika czarnego piasku z nerek.
Dziś profilaktycznie zrobiłem znów sobie badanie PSA i Testosteronu:


PSA 1,000ng/ml do 4,000


Domyslamy sie, ze 1,000 ng/ml to Twoj wynik. Jesli tak to PSA ewidentnie spadlo.
Czy badanie zostalo wykonane w tym samym laboratorium?

Przyjmuje sie, ze norma dla mężczyzn w wieku 40-49 lat wynosi od 0.00 ng/ml do 2.4/2.5 ng/ml.

PSA 1,000 ng/ml jest OK, ale powinienes miec zrobione badania obrazowe - TRUS (USG z uzyciem sondy doodbytniczej) oraz USG jader.
Kiedy miales ten piasek w nerkach? Jakie badania wtedy wykonano?

Czy miales w bliskiej rodzinie (ojciec/dziadek/bracia) przypadki raka prostaty (szczegolne wczesnego)?
Czy byly w bliskiej rodzinie w linii zenskiej (matka/babcia/siostry) przypadki raka piersi/jajnikow?

pzdr
zosia
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6556
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wysokie PSA

Nieprzeczytany postautor: Samarytanin » 07 wrz 2016, 11:03

meeg 1 pisze:Witamy na forum czy ja dobrze rozumiem, że teraz Pana wynik PSA to przedzial od 1000 do 4 000 nie za bardzo rozumiem, moze to jakas pomyłka ?!??! Ja bym jeszcze raz zrobila psa i jak dalej bedzie czteriocyfrow, to tak jakk jeden z uzytkownikw forum mowi trzeba ciupasem do urologa ..... pozdrawiam....



1.000 ngml do 4.000 tak wynik wyglda
Samarytanin
 
Posty: 4
Rejestracja: 05 wrz 2016, 16:45
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wysokie PSA

Nieprzeczytany postautor: zosia bluszcz » 07 wrz 2016, 11:10

1.000 ngml do 4.000 tak wynik wyglada


Zrob zdjecie wyniku telefonem i wklej jako załacznik.
[color=#FFBF00]..........................Obrazek
zosia bluszcz
Administrator
 
Posty: 6556
Rejestracja: 13 cze 2009, 2:06
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wysokie PSA

Nieprzeczytany postautor: Samarytanin » 08 wrz 2016, 21:41

Wynik jest 1.000 ng/ml do 4.000 to ja popełniłem błąd.

Antybiotyku nie pamiętam bo to jakiś czas temu było ale trwało to 7 dni potem przerwa 14 dni tablety żurawina i test Psa gdzie znów wyszło inaczej a mianowicie z datą 16.05.09:

Psa Całkowity wynik 1700 ng/ml zakres referencyjny LIV : 0,000-1,400 H dziwne ze tutaj skala nie jest 4.000 .

Każde badanie robione gdzie indziej jedno w Luxmed drugie Puls a trzecie najnowsze Szpital

Mój tata chorował na raka prostaty i zmarł w wieku 59lat
Samarytanin
 
Posty: 4
Rejestracja: 05 wrz 2016, 16:45
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wysokie PSA

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 08 wrz 2016, 22:07

Przypadek podobny do twojego opisany jest tutaj, z historią leczenia stanu zapalnego i komentarzami kangura_2007 na temat wartości alarmowych i konieczności regularnego badania przy obciążeniu rodzinnym:
viewtopic.php?f=2&t=376
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1922
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wysokie PSA

Nieprzeczytany postautor: Samarytanin » 08 wrz 2016, 22:35

bela71 pisze:Przypadek podobny do twojego opisany jest tutaj, z historią leczenia stanu zapalnego i komentarzami kangura_2007 na temat wartości alarmowych i konieczności regularnego badania przy obciążeniu rodzinnym:
viewtopic.php?f=2&t=376



Dziękuję za link do postu, ciekawy artykuł.

A tak po drodze przypomniałem sobie że ja też latam czasem 5 razy na godzinę czasem do kibelka o raz w nocy ze 3 razy.

Do tego mam problem z moczem- nie chodzi o nietrzymanie moczu, bo nie popuszczam tylko jak oddam mocz to wypływa jeszcze około 25ml na odzież a to dość dużo i nie komfortowo, dlatego po każdym oddaniu moczu uciskam odcinek zaraz na jądrami gdzie wylatuje jeszcze więcej moczu i wtedy już nie mam tego problemu. Sypie się chyba już po trochu.
Samarytanin
 
Posty: 4
Rejestracja: 05 wrz 2016, 16:45
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Wysokie PSA

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 08 wrz 2016, 22:45

Potrzebujesz dobrego urologa, żeby wytropił co się zepsuło i zabrał się za naprawę.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1922
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości