Prostascint Scan - ktoś coś wie?

Tu zadaj pytanie ogólne nie związane bezpośrednio z Twoim leczeniem

Prostascint Scan - ktoś coś wie?

Nieprzeczytany postautor: Mac » 24 sie 2016, 16:08

Mam do Was pytanie: czy ktoś z Was może wie coś więcej na temat badania prostacint scan. Ja dotarłem tylko do materiałów firmy, która to badanie oferuje, ale mam ograniczone zaufanie do "sprzedawców". :)
Tu informacja z wikipedii: https://en.wikipedia.org/wiki/Indium_(111In)_capromab_pendetide
Natomiast sama idea wydaje się być ciekawa, czyli wyszukiwanie komórek rakowych przez znaczone radioaktywne przeciwciała.
Może mogłoby to pomóc w wyborze optymalnego leczenia w razie wznowy, bez strzelania w ciemno.
Pozdrawiam Maciek
Rocznik 1961

Historia badań PSA: 05.2009 - PSA 2,364 / 10.2010 - PSA 2,53 / 01.2013 - PSA 3,16 / 11.2013 - PSA 4,71 / 04.2014 - PSA 3,81 f/t 0.12 / 06. 2014 levoxa / 07.2014 - 3,82 / 11.2014 - PSA 4,23 f/t 0,11 / 03.2015 - PSA 4,62 / 04.2015 - PSA 4,09 /
Badania dodatkowe: DRE (12.2013): DRE+ wyczuwalny guzek ok. 8 mm, TRUS (02.2014): OK, Biopsja (02.2014): brak utkania nowotworowego (6 rdzeni), MRI (12.2014) gruczoł krokowy 38×32×38 (24ml) o zachowanej budowie strefowej, strefy przejściowe gruczolakowato przebudowane, nie uwidoczniono w badaniu MR typowej zmiany w kierunku CaP itp. (aparat 3 teslowy, 32 kanały - badanie przed i po kontraście z badaniem dynamicznym i dyfuzją), Test PCA3 (12.2014): Score 87 (very high), Biopsja saturacyjna (02.2015): Adenocarcinoma tubulare G1, Gleason 7(3+4) w jednym wycinku /apex strona prawa/, PIN 1 w jednym wycinku, ASAP w jednym wycinku (20 rdzeni).

RP (05.05.2015) (metodą otwartą) w MSS w Warszawie
Badanie histopatologiczne: Rodzaj materiału (węzły chłonne zasłonowe, prostata, powięź Denovillersa), Rozpoznanie: Fragmenty tkanki tłuszczowej z drobnym węzłem chłonnym bez zmian nowotworowych, Fragmenty tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych, Gruczoł krokowy 2,5×4,0×3,0 Adenocarcinoma prostatae w skali Gleasona 7 (3+4); rak nacieka wierzchołek stercza po obu stronach, oba płaty stercza (przekroje 1-5) oraz podstawę stercza po stronie prawej; utkanie nie nacieka torebki stercza; we wszystkich wycinkach margines chirurgiczny jest bez zmian nowotworowych, Fragment tkanki tłuszczowej bez zmian nowotworowych.
Powikłania: po RP - zatorowość płucna, trzymanie moczu po 3 tygodniach od wyjęcia cewnika - bez problemów, oddawanie moczu bez większych problemów po 3 miesiącach od RP, potencja? coś się zaczyna ruszać :).

PSA po RP: 05.08.2015 - 0,003 / 04.11.2015 - 0,008 / 05.02.2016 - 0,007 / 05.05.2016 - 0,017 / 25.08.2016 - 0,012 / 9.11.2016 - 0,011 / 6.02.2017 - poniżej 0,003 / 5.05.2017 - 0,021 / 4.08.2017 - 0,018
Mac
 
Posty: 203
Rejestracja: 14 kwie 2015, 23:10
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Prostascint Scan - ktoś coś wie?

Nieprzeczytany postautor: mrakad » 24 sie 2016, 22:26

Trochę na ten temat znajdziesz tutaj:
http://www.urologiapolska.pl/artykul.php?2189
Autorzy sugerują, że scyntygrafia z znacznikiem Ind 111 może być czulsza od standardu z technetem 99 i dokładniej opisywać zmiany przerzutowe do kości.
Mrakad Obrazek

Ur. I-1953. VIII.2007 PSA 29.65, IX.2007 biopsja - Adenocarcinoma prostatae, G3, Gleason 7 (3+4) cT3aNxM0, Apo-Flutam i Diphereline. II 2008 RTRT fotony x 15 MV, dawka 5460 cGy/g/21 fr w ciągu 29 dni. Zoladex 10.8 co trzy miesiące. PSA: IV-2008 0.11, VII-2008 0.1, X-2008 0.08 I-2009 0.04 IV-2009 0.03 VII-2009 0.02 X-2009 0.01 XII-2009 0.02 III-2010 0.02 VI-2010 0.01 X-2010 0.01 I-2011 0.01 HT zakończona! co pół roku VII-2011 0.036, 19.XII.2011 0.029, 25.VI.2012 0.26, 2.IX.2012 0.15 11.III.2013 1.4 HT wznowiona! VI-2013 0.064 IX-2013 0.16, I-2014 0.18, III-2014 0.078, VI-2014 0.036 przerzut do kości krzyżowej, IX-2014 0.041, I-2015 0.036, IV-2015 0.033, VII-2015 0.041, XI-2015 0.032, II-2016 0.037, V-2016 0.038, VIII-2016 0.036, Zmiana Zoladexu na Eligard

Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.
Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber beim Universum bin ich mir nicht ganz sicher. (niem.)
Albert Einstein
Awatar użytkownika
mrakad
 
Posty: 1075
Rejestracja: 25 wrz 2008, 18:47
Blog: Wyświetl blog (0)

Re: Prostascint Scan - ktoś coś wie?

Nieprzeczytany postautor: bela71 » 25 sie 2016, 1:49

Według protokołu amerykańskiego dostawcy usług medycznych z 2015 (https://www.bsneny.com/content/dam/COMM ... _60137.pdf) (zaznzaczenia w tekście pochodzą ode mnie)

Description
Radioimmunoscintigraphy (RIS) involves the administration of radiolabeled monoclonal antibodies (MAbs), which are directed against specific molecular targets, followed by imaging with an external gamma camera. Indiumv-111 capromab pendetide (ProstaScint®) is a monoclonal antibody directed against a binding site on prostate-specific antigen (PSA).
Summary of Evidence
Radioimmunoscintigraphy (RIS) imaging with Indium-111 (In-111) capromab pendetide (ProstaScint) is an alternative imaging modality for patients with prostate cancer that is intended to assist in determining the extent and location of disease. For determining whether disease is present in the lymph nodes, RIS has a modest
sensitivity, estimated at 50% to 75%, and a moderate to high specificity, estimated at 72% to 93%.
Because other imaging modalities have a suboptimal sensitivity for disease in the lymph nodes, RIS has been proposed to be used for staging before curative treatment. However, no studies have demonstrated that use of RIS for this
purpose changes management
, and therefore the evidence is insufficient to determine whether RIS improves health outcomes when used to stage prostate cancer pretreatment.
For patients with biochemical failure following curative treatment, RIS has been proposed to help differentiate between local and distant recurrence. There are numerous small case series that evaluate RIS in this population, and describe rates of positivity for local and distant disease. However, none of these studies demonstrate a
change in management as a result of RIS. As a result, it is not possible to determine whether use of RIS in this population improves outcomes. For these reasons, RIS with In-111 capromab pendetide is considered investigational.
(...)

Background
Radioimmunoscintigraphy is an imaging modality that uses radiolabeled MAbs to target specific tissue types. MAbs that react with specific cellular antigens are conjugated with a radiolabeled isotope. The labeled antibody-isotope conjugate is then injected into the patient and allowed to localize to the target over a two - to seven-day period. The patient then undergoes imaging with a nuclear medicine gamma camera, and radioisotope counts are analyzed. Imaging can be performed with planar techniques or by using single photon emission computed tomography.
Regulatory Status
In-111 capromab pendetide (ProstaScint®) (also referred to as CYT-356) targets an intracellular binding site on prostate specific membrane antigen (PSMA) and has been approved by FDA for use as a “diagnosing imaging agent in newly diagnosed patients with biopsy-proven prostate cancer, thought to be clinically localized after standard diagnostic evaluation, who are at risk for pelvic lymph node metastases and in postprostatectomy patients with a rising prostate specific antigen (PSA) and a negative or equivocal standard metastatic evaluation in whom there is a high clinical suspicion of occult metastatic disease.” Other monoclonal antibodies, directed at extracellular PSMA binding sites, are also under development.


W skrócie: dopuszczony przez FDA, czułość w pokazywaniu zajętych węzłów szacowana na 50% do 75%, a specyficzność - 72%-93%, co i tak daje lepszy wynik niż inne badania obrazowe. Nie udowodniono, że wpływa na zmianę leczenia, więc stosowanie traktuje się jako badawcze.

Według tej prezentacji (niezłe obrazki i ciekawa analiza kosztów i opłacalności), ProstaScint
http://apps.snm.org/docs/CME/PresenterI ... Gordon.pdf
dobrze pokazuje zaatakowane węzły, twierdzą, że lepiej od MRI i TK. Idealna byłaby fuzja z jedną z tych dwóch technik.
Tata ur.1936 Od 2005 leczenie BPH, PSA przy finasterydzie oscylujące między 5 a 11(!).
Po odstawieniu Proscaru VII.2012 PSA 20,81ng/ml, biopsja GL 4+3, zatarta torebka, scyntygrafia czysto. cT3NxM0 Gleason 7 (4+3)
X.2015 Apo-Flutam (1mc), Diphereline co 3m-ce, zmieniona po roku na Eligard 45. 4.XII.12 PSA 1,15.
XII.2012-I.2013 RT 65 Gy IGRT w 25 frakcjach (Wieliszew).
PSA 21.II.13 - 0,089; 25.IV.13 - 0,076; VI.13 - 0,067; IX.13 - 0,065; XII.13 - 0,044,(testosteron 0,035); III.2014 - 0,057, (T<0,025 od tego momentu); V.14 - 0,021; IX.14 - 0,016; XI.14 - 0,009; I.2015 - 0,01; IV.15 - 0,011 KONIEC HT VIII.15 PSA - 0,008; XI.15 PSA 0,010, T 0,14; II 2016 PSA 0,025, T 0,4; V 2016 PSA 0,017, T 0,68; VIII 2016 PSA 0,021, T 0,9; XI 2016 PSA 0,016, T 0,966; III 2017 PSA 0,003[?], T 1,38; IX 2017 PSA 0,035 T 1,63

3.12.15 – Kolonoskopia i APC zmian naczyniowych (angiodysplazja odbytnicy po RT); 2016 2 serie czopków łagodzących podkrwawianie; 29.05.2017 - ponowna koagulacja laserowa niewielkich zmian naczyniowych w odbycie
Wątek: viewtopic.php?f=2&t=2137
bela71
Administrator
 
Posty: 1978
Rejestracja: 20 sty 2015, 1:09
Lokalizacja: Toruń
Blog: Wyświetl blog (0)


Wróć do Mam pytanie? * I have a question?

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: slayer1979 i 7 gości